alter napisał(a): Przy okazji odejścia TM nasuwa się refleksja, że odchodzą ludzie, którzy mimo swoich słabości byli dobrymi politykami. Dobry polityk to taki, który podejmuje decyzje dobre dla wszystkich Polaków. Nie dla siebie, nie dla partii nie dla popularności, nie dla sondaży, nie dla pijaru. Dobry polityk to taki, który potrafi słuchać, nasłuchiwać. Mazowiecki taki był. Jakim przedziwnym paradoksem są dzisiejsze czasy, kiedy do rządzenia, na stołki pchają się bezczelni nieudolni ludzie. Takie głąby, tumany nie mają żadnych hamulców, żadnych dylematów, tacy się pchają do władzy z konkretnym celem dorwania się do koryta, kosztem społeczeństwa. Ludzie uczciwi i inteligentni mają zazwyczaj wątpliwości, czy podołają wyzwaniu, czy potrafią pokonać wszystkie trudności, czy wystarczy im sił, czy posiadają odpowiednie kwalifikacje. Taki wątpliwości nie mają niewykształceni i bezczelni, wrachowani kombinatorzy, którzy niemal całkowicie opanowali sferę polityki, która dla normalnych obywateli stała się ohydną.
alter, fajne farmazony prawisz. A teraz poczytaj to -
Mazowiecki
* o Donaldzie Tusku
- Donald Tusk niezwykle dojrzał jako premier i jako przywódca. Jego spojrzenie na społeczne problemy bardzo się rozszerzyło, a jest przecież zwolennikiem liberalnej gospodarki. Cenię jego umiejętności w prowadzeniu polityki międzynarodowej. [maj 2013, "Nowiny24"]
- Premier Tusk często mówi, że nie chce kreować jakichś wielkich wizji, co mu też przeciwnicy zarzucają. Ja jednak myślę, że on dokonuje wielkiej pracy modernizacji Polski. To widać. Generalnie jestem przychylny i kibicuję tym rządom. [listopad 2012, Onet]
- Moim zdaniem premier Tusk zbyt często mówił o tym, że nie będzie snuł żadnej wielkiej wizji. Za jego polityką stoi przecież wielka wizja modernizacji kraju. Nie porywa was to? [luty 2013, "Tygodnik Powszechny"]
Jeżeli Mazowiecki mówił że Tusku jest świetny to czy gorzej już upaść nie można?
Mówiłeś coś o ludziach od koryta? :D :D