~ napisał(a):~ napisał(a):
Obawiam się, że tym który dowie się co i jak po szkodzie będziesz Ty. Jadąc od strony Kubika w stronę wieżowca zatrzymuję się na skrzyżowaniu w celu udzielenia pierwszeństwa pojazdom jadącym od strony szpitala. Jak mam wolne to wjeżdzam na skrzyżowanie i jestem już na drodze z pierwszeństwem. Wjeżdzający od strony Tyrankiewiczów widzą moje auto całą długością na drodze z pierwszeństwem i MUSZĄ mi tego pierwszeństwa ustąpić. Zakładam hipotetycznie, że jadący od Tyrankiewiczów (pojazd A) pierwszeństwa nie ustąpił (pojazdowi B jadącemu od Kubika) i mamy takie możliwości: a) pojazd A uderza w bok pojazdu B - wina B - wymusił pierwszeństwo, b) pojazd B uderza w A - jeszcze bardziej ewidentna wina B. Dyskusyjny może być przypadek c) gdy A uderzy w tył B, który wymuszając pierwszeństwo zdążył się ustawić całym autem na drodze z pierwszeństwem. Wówczas to A również może być uznany winnym
A jak będziesz jechał z przyczepą (np. bus plus przyczepa - cały czas kat b żeby było łatwiej) to proszę rozwiń swoją myśl o tym kto jest pierwszy na skrzyżowaniu? Liczy się tylko pojazd czy zespół pojazdów? Jeżeli tylko pojazd to daj odnośnik do art. w ustawie czyt. w kodeksie.
~ napisał(a):~amgen napisał(a): Przyłączam się do powyższej opinii że TO NIE JEST RONDO!!!! To jest dwujezdniowe (w obrębie skrzyżowania)skrzyżowanie ulic, z których jedna (K.Miarki) jest ulicą z pierwszeństwem przejazdu. A więc jeśli np. pojazd A wjechał na skrzyżowanie z ul. Bankowej z zamiarem skrętu w lewo (w kierunku biurowca) to ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się ulicą K.Miarki (droga z pierwszeństwem) oraz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi B wyjeżdżającemu z ul. Tyrankiewiczów ( ci mogą tylko jechać na wprost lub skręcać w prawo). Owalna wysepka na środku tego skrzyżowania nie zmienia jego charakteru a na pewno nie czyni z niego ronda ( skrzyżowania z ruchem okrężnym) pomimo tego dość często gdy jadę jak przytoczony tu pojazd A i ustępuję pierwszeństwa wyjeżdżającym z ul. Tyrankiewiczów niejednokrotnie widzę ich konsternację .
namieszałes Gościu - jak z Bankowej w lewo do wieżowca skoro wieżowiec mamy na prawo ?Dlatego konsternacja
~egzaminator L napisał(a): Względem siebie ten z Tyrankiewiczów ma bezwzględnie pierwszeństwo przed tym jadącym od strony Kubika ! Obydwu dotyczy ten sam znak - A7 - ustąp pierwszeństwa przejazdu.