Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Obchody Narodowego Dnia Zwycięstwa w Bolesławcu
2161
#fobiak nieaktywny
9 maja 2015r. o 18:06
~majętny Stef napisał(a): Mam jeszcze pytanie do znawców historii.

II Armia Wojska Polskiego to formacja współpracująca z wojskami ZSRR.
Podobno 50% korpusu oficerskiego tej armii w 45 roku to byli obywatele ZSRR.
http://pl.wikipedia.org/wiki/2_Armia_Wojska_Polskiego

O jakich kombatantach mowa na tej tablicy pamiątkowej?
Rozumiem że kombatant to ten co przeżył wojnę. A gdzie podziękowania dla tych co nie przeżyli?

przestan pitolic. wszyscy polacy za sanem i bugiem byli obywatelami zsrr. II armia to nie pierwsza, ktora brala udzial w walkach frontowych. za nysa przeciwnikiem swierczewskiego byl zelazny ferdynand, z takim asem zaden dowodca a tamtych czasach nie mial szans. i skoncz z tym swoim komunizmem bo to jest tylko poglad a polacy zawsze byli rozni.
II armia stracila 10 tys. zonierzy za nysa, pomnik teraz zest poswiecony tym, ktorzy przezyli ta rzez. podziekowania tym, ktorzy nie przezyli mozesz skladac sam, oni pewnie czekaja za rogiem na twoje podziekowania.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~xxx niezalogowany
9 maja 2015r. o 18:18
~Obserwator napisał(a): Hehe dobre dwa krzyże! !!!!!!!!! Trzeba wybaczyć dziadkowi Marczewskiemu widać niedowidzi staruszek. Tragedia i on mówi o sobie Redaktor. Pssssss bleeeee rzygać mi się chce jak widzę ten cały portal. ......

To zależy jak to sobie zinterpretujesz , bo ja również widzę dwa krzyże. ..
2161
#fobiak nieaktywny
9 maja 2015r. o 18:23
~xxx napisał(a):
~Obserwator napisał(a): Hehe dobre dwa krzyże! !!!!!!!!! Trzeba wybaczyć dziadkowi Marczewskiemu widać niedowidzi staruszek. Tragedia i on mówi o sobie Redaktor. Pssssss bleeeee rzygać mi się chce jak widzę ten cały portal. ......

to nie sa zadne krzyze tylko miecze grunwaldzkie
~ niezalogowany
9 maja 2015r. o 18:27
fobiak napisał(a):
~xxx napisał(a):

Być może , ale zinterpretować ten pomnik można i tak i tak.
2161
#fobiak nieaktywny
9 maja 2015r. o 18:32
~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~xxx napisał(a):

kazdemu artyscie zalezy na tym aby jego dzielo interpretowac na rozne sposoby i aby sie mozliwosci nie wyczerpaly, wtedy bedzie dla wszystkich i adekwatym do czasow.
~ niezalogowany
9 maja 2015r. o 19:39
fobiak napisał(a):
~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~xxx napisał(a):

kazdemu artyscie zalezy na tym aby jego dzielo interpretowac na rozne

sposoby i aby sie mozliwosci nie wyczerpaly, wtedy bedzie dla wszystkich i adekwatym do czasow.
:D
Dokładnie tak 😊
~ niezalogowany
9 maja 2015r. o 19:52
😊Czy to kosmita? Co to jest ??
13547
#Skaut nieaktywny
9 maja 2015r. o 21:12
Kazimierz Marczewski napisał(a):

Szanowny Panie!

tu znajdzie Pan opis tego pomnika:http://www.polskaniezwykla.pl

Pozdrawiam serdecznie!

Szanowny Panie Redaktorze,
Wielokrotnie, jako żołnierz, brałem udział w uroczystościach pod tym pomnikiem. Każdorazowo oficjele podkreślali jego symbolikę dwóch "grunwaldzkich" mieczy wbitych w ziemię. I ta symbolika jest oczywista dla każdego zwykłego obserwatora. Dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy upiera się Pan że to jakieś krzyże? Przecież wystarczyło napisać: "przepraszam, pomyliłem się" i byłoby po sprawie. Nie ma ludzi nieomylnych, nikt nie miałby do Pana pretensji.

Ignoruję posty bez sensu, chamskie, obraźliwe i oczywiście ich autorów.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.