~Art napisał(a): No to był komunizm czy socjalizm?
-bylo referendum w 1946 roku 3 razy tak, jesli wiekszosc chciala tak zyc
Dziękuję ,wiem z kim mam do dyskusji.Naduku.
-skoro ja nieuk.
komunizmu nie bylo, wygoogluj sobie termin "utopia" to oszczedze sobie literek.
niedouku wyjasnie tobie na chlopski rozum na boleslawieckim przykladzie. do referendum u nas zaden zaklad nie byl uruchomiony, czyli nie bylo zadnej pracy. jedyny zaklad w powieciecie to kopalnia piasku w osieczowie, ktory zatrudnial pracownikow. mieszkancy miasta i wiosek prowadzili dzialalnosc handlowa, otwierali sklepy, restauracje i warsztaty rzemieslnicze na bazie tego co zostawili niemcy przed ucieczka lub po wysiedleniu. latwiej zylo sie na wioskach (glod), dlatego kazdy sie tam pchal i powiat w porownaniu z miastem byl duzo wiecej zakudniony polakami, niz miasto.
a teraz troche wczesniejszej historii, przed wojna sytuacja narodu byla jeszcze gorsza, pomijajac to, ze posiadacze, wlasciciele, uciekli z polski ze zlotem narodowym, kiedy ojczyzna byla rozrywana przez hitlera i stalina a narod bez skazany na zaglade. to pomysl sobie dlaczego ci co nic nie miieli, ktorzy wrocili z fronzu, z obozow, z przymusowych robot, ktorzy uciekli banderowcom, spod toportw mieli glosowac 3 x "nie"
pierwsi mieszkancy to ludzie malo wyksztalceni i analfabeci, do referendum sie juz jakos ustawili czy to w miescie czy to na wsi, to dlaczego mieli bojkotowac referendum.
do referendum mielismy 3 mieszkancow z wyzszym wyksztalceniem (nie liczac oficerow).
dzisiaj polowa narodu, tez chce zmiany systemu, to tak samo jak wtedy, wazne aby wybrac cos nowego a nie ciagnac to co sie nie sprawdzilo.
jak masz nieuku jeszcze pytanka to zadawaj po kolei ale nie wszystkie na raz