Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Jak naprawdę bolesławianie reagowali na protest sympatyków Glinoludów?
9283
#Kazimierz Marczewski nieaktywny
26 sierpnia 2015r. o 17:45
Na szczęście żyjemy w kraju demokratycznym. Każdy ma prawo do wyrażenia swoich opinii np. jako happenigu.

Z definicji Happening (z ang. „dzianie się”, „zdarzenie”) – zorganizowane wydarzenie o charakterze artystycznym, ograniczone czasowo, mające swoją dramaturgię, tworzącą logiczną narrację, lub zestaw znaków: haseł, obrazów, gestów, przedmiotów, postaci w przestrzeni.

To po pierwsze!
Po drugie ja osobiście obserwowałem przez całą trasę nazwaną przeze mnie Czarną procesję i swoje spostrzeżenia w olbrzymim skrócie na zdjęciach i filmie video przedstawiłem.
pozdrawiam serdecznie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
26 sierpnia 2015r. o 17:52
~~1992 napisał(a): Mati a w jaki bardziej wyrafinowany sposób chcesz pokazac co Ci nie pasuje.

Przecież napisał. Trzeba było wziąść do protestu miejscowych, a nie jakichś obcokrajowców, którym można wmówić cokolwiek.

<i>
~Mati niezalogowany
26 sierpnia 2015r. o 18:31
Jeśli nie wiecie jak inaczej poza błazenadą pokazać co komu nie pasuje to współczuję, szczerze... Widać młode pokolenie czerpie wzorce z ulicy Wiejskiej w Warszawie bo tam co chwila widać ten sam jad co i tu.

Dlaczego nie potraficie spojrzeć na sprawę obiektywnie? 50 tys. PLN za Gliniadę? W której to uczestnicy smarują się gliną? Za co, pytam? ZA CO? 15 tys. to za dużo!!! Plakaty i inną reklamę przygotowuje organizator czyli koszty nowaka 0. Jeśli nowak dobrze zagada z urzędem miasta to i glinę dostanie od SPONSORA za darmo (jeśli nie to niech zapłaci za TONĘ 5k PLN). Koszt zatrudnienia ludzi do gliniady to 0... Mam wymieniać dalej? Czy to jeszcze za mało?
Chce ewidentnie chłop na gliniadzie zarobić. Gdzieś ma miasto i to czego chcą mieszkańcy...

Co ja zrobiłem dla swojego miasta? Płacę podatki, wydaję pieniądze, biorę udział w imprezach, w niektórych czynnie w innych biernie. Promuję miasto choćby naklejką na tablicy rejestracyjnej. Czasami spotykam się z ludźmi z zagranicy, którzy są w tych rejonach pierwszy raz. Zawsze choć kilka zdań powiem im o regionie (czyli o Bolesławcu, ceramice i innych ciekawych rzeczach/miejscach). Nie musiał bym, mógłbym te spotkania potraktować czysto zawodowo ale jednak coś robię. Tyle ile mogę i tyle ile wydaje mi się, że jestem w stanie zrobić.
~ niezalogowany
26 sierpnia 2015r. o 18:39
Tylko dlaczego nadal pozostajesz taki głupi? Zrób coś jeszcze dla miasta, przestań powtarzać głupoty niezorientowanego dupoliza!
1
emem
26 sierpnia 2015r. o 18:50
~Mati napisał(a): Dlaczego nie potraficie spojrzeć na sprawę obiektywnie?

Cały czas patrzymy na sprawe obiektywnie i wyjasniamy takim jak Ty, ze nie maja racji.

~Mati napisał(a):
50 tys. PLN za Gliniadę? W której to uczestnicy smarują się gliną? Za co, pytam? ZA CO? 15 tys. to za dużo!!!

Nowak wyjasnial - ze za 15 tysiecy moze zrobic impreze jaka juz byla, ale wtedy nalezy oczekiwac, ze ludzie beda mowic: to juz bylo, nuda, nic sie nie rozwija itd. Dlatego zaproponowal drozszy wariant, ale rozszerzony.

~Mati napisał(a):
Plakaty i inną reklamę przygotowuje organizator czyli koszty nowaka 0.

To nie do konca jest prawda. Jesli dobrze sie przyjrzec sprawie i popatrzec na plakaty z ubieglych lat, gdy Gliniada byla organizowana to szybko zobaczysz, ze na plakatach promujacych Swieto Ceramiki nie bylo ani wzmianki o Gliniadzie.. Czyli organizatorzy Gliniady jednak musieli poniesc te koszty, aby zrobic wlasne plakaty - od projektu przed druk po wyswietlanie i wywieszanie.

~Mati napisał(a): Jeśli nowak dobrze zagada z urzędem miasta to i glinę dostanie od SPONSORA za darmo (jeśli nie to niech zapłaci za TONĘ 5k PLN).

Sęk w tym, że ani Nowak nie chce rozmawiac z miastem, ani miasto z Nowakiem. I tu jest - moim zdaniem - najwiekszy problem. Bo gdy popatrzymy na szacowane koszty Gliniady i to co sie dzialo podczas tegorocznego Święta Ceramiki to nasuwa sie jeden wniosek - gdyby tylko obie strony chcialy sie dogadac, to kwestie finansowe nie bylyby problemem. Zadnym.

~Mati napisał(a):
Koszt zatrudnienia ludzi do gliniady to 0... Mam wymieniać dalej? Czy to jeszcze za mało?

Wymieniaj dalej, bo akurat z tymi ludzmi do Gliniady to nie trafiles. Dlaczego ktos mialby to robic za darmo? Rozumiem, ze masz na mysli np. turystow ktorzy spontanicznie dolaczaja do pochodu, a nie osoby, ktore organizuja calosc od formalnosci, przez zabezpieczanie, logistyke po rozliczenia. Im sie nalezy wynagrodzenie - przeciez nie robia tego dla siebie.

~Mati napisał(a): Chce ewidentnie chłop na gliniadzie zarobić. Gdzieś ma miasto i to czego chcą mieszkańcy...

I prawidlowo - powinien na tym zarobic. Dlaczego ma sie narobic przez wiele dni/tygodni/miesiecy, wziac na siebie odpowiedzialnosc, stres a na koncu wyjsc na zero? Nawet pracownik BOK-MCC, ktory organizuje BSC ma z tego pieniadze (pensje), tak samo jak prezydent czy inny urzednik. Dlaczego wiec Nowak za swoja prace na rzecz miasa nie mialby otrzymac wynagrodzenia, nawet skromnego??

Kiedy spojrzyc na organizacje tegorocznej Parady okazuje sie, ze Via Sudetica otrzymala 15 tysiecy. A przeciez - tak jak piszesz plakaty robilo miasto. Na co wiec te pieniadze? Przeciez nie na stroje poszczegolnych reprezentacji. Otoz na przeprowadzenie - formalnosci, logistyke, ochrone, rekwizyty, paliwo i wiele innych. I jest to zrozumiale.
Nie jest zrozumiale natomiast to, ze przed impreza Via Sudetica robi to dla przyjemnosci czy za free. Lepiej zeby jasno powiedzieli - kosztuje to tyle i tyle.

Nie wprowadzaj wiec prosze ludzi w blad piszac, ze Gliniada (zreszta Parada Ceramiczna) organizuje sie sama i za darmo. Wszystko kosztuje. Oczywiscie ktos moglby powiedziec, ze Nowak mogl wziac te 15 tysiecy i zrobic za tyle ile mu dawali. Mogl. Ale moze po wielu latach rozwijania imprezy nie chcial kolejny raz robic tego samego.

Pozdr,
Marcin Marczewski

PS. Pamietajcie tez, ze w pochodzie szli przedstawiciele wielu miejskich spolek. To te spolki placily za przygotowanie prezentacji (stroje itd) - a w praktyce to bylo za pieniadze podatnikow. Czyli podsumowujac, Parada nie kosztowala tylko 15 tysiecy, ale nieco wiecej :-)

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~ niezalogowany
26 sierpnia 2015r. o 21:36
~Emem napisał(a):
Sęk w tym, że ani Nowak nie chce rozmawiac z miastem, ani miasto z Nowakiem. I tu jest - moim zdaniem - najwiekszy problem. Bo gdy popatrzymy na szacowane koszty Gliniady i to co sie dzialo podczas tegorocznego Święta Ceramiki to nasuwa sie jeden wniosek - gdyby tylko obie strony chcialy sie dogadac, to kwestie finansowe nie bylyby problemem. Zadnym.

I to jest wytłumaczenie? Skoro nowak i miasto zachowują się jak dzieci to niech idą do piaskownicy socjalizować się od początku. Skoro tak każdy narzeka na władzę miasta dlaczego rządzą nami kolejną kadencję? Ja nie głosowałem na nich i to nie jest moja władza. Nie podoba mi się jak rządzą ale nie będę zachowywał się jak szczeniak i krzyczał dennych haseł pod urzędami. W końcu ktoś tych ludzi wybrał, to że nie ja nie upoważnia mnie do bycia chamem.

~Emem napisał(a):
Wymieniaj dalej, bo akurat z tymi ludzmi do Gliniady to nie trafiles. Dlaczego ktos mialby to robic za darmo? Rozumiem, ze masz na mysli np. turystow ktorzy spontanicznie dolaczaja do pochodu, a nie osoby, ktore organizuja calosc od formalnosci, przez zabezpieczanie, logistyke po rozliczenia. Im sie nalezy wynagrodzenie - przeciez nie robia tego dla siebie.

Czyli powinienem się zgłosić do nowaka po wynagrodzenie? Dwa razy uczestniczyłem w pochodzie Glinoludów - za darmo :| Moja żona i kilku znajomych również... Hmmmmm może czas przyjrzeć się temu zagadnieniu i domagać się swego choćby po latach.

~Emem napisał(a):
I prawidlowo - powinien na tym zarobic. Dlaczego ma sie narobic przez wiele dni/tygodni/miesiecy, wziac na siebie odpowiedzialnosc, stres a na koncu wyjsc na zero? Nawet pracownik BOK-MCC, ktory organizuje BSC ma z tego pieniadze (pensje), tak samo jak prezydent czy inny urzednik. Dlaczego wiec Nowak za swoja prace na rzecz miasa nie mialby otrzymac wynagrodzenia, nawet skromnego??

No widzisz poruszyłeś ciekawą kwestię, pensja. Urzędnik/pracownik bierze pieniądze za wykonaną robotę. Nie można powiedzieć, że zarabia na BŚĆ czy innej imprezie bo dostaje za to kasę. To jego robota i tyle. nowak jeśli chce zarabiać na Gliniadzie a nie dają mu tyle ile chce w Bolesławcu to niech jedzie do innych miast (może bogatszych), pewnie znajdzie chętnych na wydanie pieniędzy. Nie chcą mu dać tyle ile chce w naszym mieście to znaczy, że na tyle miasta nie stać... Czy ktoś kiedyś słyszał, żeby artysta chcący zagrać koncert w mieście X obraził się bo nie dostał tyle ile chciał, przyjechał do tego miasta X i za swoje $ zorganizował "imprezę" żeby pokazać swoje niezadowolenie... No proszę Was - LITOŚCI...

~Emem napisał(a):
Kiedy spojrzyc na organizacje tegorocznej Parady okazuje sie, ze Via Sudetica otrzymala 15 tysiecy. A przeciez - tak jak piszesz plakaty robilo miasto. Na co wiec te pieniadze? Przeciez nie na stroje poszczegolnych reprezentacji. Otoz na przeprowadzenie - formalnosci, logistyke, ochrone, rekwizyty, paliwo i wiele innych. I jest to zrozumiale.
Nie jest zrozumiale natomiast to, ze przed impreza Via Sudetica robi to dla przyjemnosci czy za free. Lepiej zeby jasno powiedzieli - kosztuje to tyle i tyle.

Chciałbym poznać kosztorys imprezy ze strony Via Sudetica. Wiem, że każdy z uczestników parady (mówię o firmach/instytucjach) z własnych pieniędzy finansowała stroje i inne rzeczy - wiem bo brałem udział w paradzie.
Logistykę piszesz - a co oni mieli do logistyki? Każda reprezentacja zapewniała sobie transport sprzętu we własnym zakresie.
Ochrona? - To organizator odpowiada za zapewnienie ochrony na imprezie masowej.
Rekwizyty i paliwo - ok.

~Emem napisał(a):
Nie wprowadzaj wiec prosze ludzi w blad piszac, ze Gliniada (zreszta Parada Ceramiczna) organizuje sie sama i za darmo. Wszystko kosztuje. Oczywiscie ktos moglby powiedziec, ze Nowak mogl wziac te 15 tysiecy i zrobic za tyle ile mu dawali. Mogl. Ale moze po wielu latach rozwijania imprezy nie chcial kolejny raz robic tego samego.

Oczywiście mógł wziąć, ale nie musiał i nie wziął. Skoro nie chciał to nie powinien w ten sposób reagować. Wciągnął w swoją brudną grę niczego nie świadomych ludzi. Jeszcze raz pytam, dlaczego nie wziął mieszkańców Bolesławca? Tak trudno było zwołać się choćby tu na portalu? I pokazać swoje niezadowolenie? Tyle, że w inteligentny i bardziej wyrafinowany niż głupie krzyki sposób.

Tyle w temacie.
~rea summer niezalogowany
26 sierpnia 2015r. o 21:50
~ napisał(a): Skoro tak każdy narzeka na władzę miasta dlaczego rządzą nami kolejną kadencję? Ja nie głosowałem na nich i to nie jest moja władza. Nie podoba mi się jak rządzą ale nie będę zachowywał się jak szczeniak i krzyczał dennych haseł pod urzędami. W końcu ktoś tych ludzi wybrał, to że nie ja nie upoważnia mnie do bycia chamem.

Sprawa jest prosta, ludzie młodsi w średnim wieku z mniejszą ochotą chodzą na wybory niż ludzie starsi, którzy indoktrynowani są prze lokalną telewizję z której redaktor naczelny kandydował z komitetu prezydenta. Starsi nie korzystają z informacji drugiego oibegu - internetu i mają zakłamany, cukierkowy obraz wszystkiego co się dzieje w mieście. Przykład? pierwszy z brzegu ostatni z tymi medalami od Pokładka i cała afera z tym związana. W tv nawet słowem się nie zająknęli, wszystko cacy pięknie. I potem idą na wybory i gosują. Na szczęście ostatnie wybory pokazały że coś pęka i Roman już nie wygrał taką dużą przewagą. Liczę że za 3 lata przegra. I niech tak będzie. A Nowaka zostaw w spokoju, może nie jest takim wymuskanym dyplomatom jak dworzanie ratuszowi z gębami pełnych frazesów. Może faktycznie jego wyrazanie uczuć jest zbyt ekspresyjne, ale on po prostu taki jest. To nie pazerność to chęć tworzenia go napędza, a żeby robić coś wielkiego potrzebne sa pieniądze. Spytaj w BOK za jakie pieniądze co roku realizuje się pan Grobelny ze swoim fajnym piecem w rynku. Z tą różnicą, że on jest ulubieńcem dworu i może nie stac go na taką szczerość. I na koniec: prezydent powinien godzić środowiska, a nie je dzielić... Tak było z blueswm, zespołem pieśni i tańca, gliniadą i rozmaitymi ludźmi którzy mieli potencjał a zostali pogonieni... dlaczego? odpowiedz sobie sam, a dowiesz się coś więcej o kompleksach...
~ niezalogowany
26 sierpnia 2015r. o 23:31
ludzie uśmiali sie mocno z Pajaca na biegunach ;-)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Manilift zaprasza
REKLAMA Media Expert zaprasza