~Powolny kierowca napisał(a): Na skrzyżowaniu Tamka, Daszyńskiego i Ogrodowej, jadąc od tunelów w kierunku PKP jedziemy po drodze z pierwszeństwem, nie musimy sygnalizować jazdy w lewo...Większej bzdury nie słyszałem :/ Powolny - raczej NIEDZIELNY KIEROWCA. >BR>Poczytaj linka w poprzednim poście to wszystko tłumaczy.
falco napisał(a): co ciekawe kiedy o tym wcześniej napisałem-o kierunku w lewo aby dać innym do zrozumienia co ja sam będę robił- nie wszyscy to zauważyli...
TOjsienka napisał(a):falco napisał(a): co ciekawe kiedy o tym wcześniej napisałem-o kierunku w lewo aby dać innym do zrozumienia co ja sam będę robił- nie wszyscy to zauważyli...
Jak nie?W pierwszym poście sama to pisałam. :|
TOjsienka napisał(a):falco napisał(a):
Jak nie?W pierwszym poście sama to pisałam. :|
przecież napisałem-,,jesteś wielka,, :D
igrek napisał(a): Ponieważ zauważyłem, że co niektórzy mają problem z włączaniem/niewłączaniem kierunkowskazu na skrzyżowaniu, o którym burzliwa dyskusja była na poprzednich stronach, zachęcam do odświeżania wiadomości w tym temacie :)
W sprawie sygnalizowania manewru skrętu na skrzyżowaniach o pierwszeństwie łamanym - a za takie uważam skrzyżowanie Tamka/Ogrodowa/Daszyńskiego - link do art.
http://www.calisia.pl/articles/11203-kiedy-wlaczac-kierunkowskaz
TOjsienka napisał(a):
No kierowcy z bombowca przeczytajcie sobie ten artykuł bo jednak wychodzi na to ze większość najmądrzejszych skręcających w ogrodową i włączających przy tym prawy kierunkowskaz powinni cofnąć się na kurs prawa-jazdy.W dalszym ciągu podtrzymuję że w razie kolizji na tej krzyżówce w życiu nie napiszę oświadczenia wręcz sama zadzwonię na policję by skierować sprawę do sądu po to by o moich zniżkach zadecydował biegły a nie szeregowy z drogówki.
igrek napisał(a): http://www.prawko-kwartnik.info/tychy/tychylamane.html
~ napisał(a): Pomyśl nie chodzi tu o skrzyżowanie, tylko że jak jedziesz w ogrodową to przecinasz poziomą linie, rozumiesz że musisz tam mrugnąć kierunkiem? Tamka masz główną, żeby skręcić w ogrodową, przejeżdżasz przez linię przerywaną, a według prawa musisz wcześniej dać znać że zmieniasz tor ruchu. gdyby tam nie było linii to może bym się z Tobą zgodził, ale jest. Ty chyba udajesz że nie rozumiesz?
igrek napisał(a):~ napisał(a): (...) jak jedziesz w ogrodową to przecinasz poziomą linie, rozumiesz że musisz tam mrugnąć kierunkiem? Tamka masz główną, żeby skręcić w ogrodową, przejeżdżasz przez linię przerywaną, a według prawa musisz wcześniej dać znać że zmieniasz tor ruchu(...)Oj ty znawco :| mrugnąć to sobie możesz swojej żonie - o tak ;) a manewr skrętu albo sygnalizujesz zawczasu i w sposób czytelny dla innych uczestników ruchu drogowego, albo nie sygnalizujesz wcale. Ja twierdzę, że na tym skrzyżowaniu jadąc Tamka-Ogrodowa nie sygnalizujemy !!
http://www.prawko-kwartnik.info/tychy/tychylamane.html
~ napisał(a):
Wpisz sobie w google jak wiesz co to jest linia pozioma "p-7a" Na twojej animacji bystrzach tej linii nie ma.
Albo ci wyjaśnię P-7a oznacza krawędź jezdni i.... bedziesz ją przekraczał to musisz dać znak kierunkiem. To tak jak jedziesz prostą drogą z pasami namalowanymi (p-7a) i zjeżdżasz na pobocze to też dajesz znać kierunkiem. Czy ty nie dajesz w tym przypadku też znać?
~ napisał(a): Albo ci wyjaśnię P-7a oznacza krawędź jezdni i.... bedziesz ją przekraczał to musisz dać znak kierunkiem. To tak jak jedziesz prostą drogą z pasami namalowanymi (p-7a) i zjeżdżasz na pobocze to też dajesz znać kierunkiem. Czy ty nie dajesz w tym przypadku też znać?