Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
13926
qwax_
30 sierpnia 2020r. o 22:52
PanM napisał(a): Niestety część nawiedzonych odwetowo działaczy / Macierwicz, Olszewski , Kaczyńscy i wielu wokoło zmierzali do konfrontacji./

Że tak sobie pozwolę wtrącić się do dyskusji.
Olszewski dążył do konfrontacji?? Kiedy, z kim i w jaki sposób??
Gdyby nie nocny "układ" 4 czerwca 1992 wszystkich ugrupowań parlamentarnych, którzy na wniosek Wałęsy vel. Bolka odwołali rząd Olszewskiego, to mielibyśmy odcięcie grubą krechą starego układu!!
Mielibyśmy być może prawdziwą dekomunizację i nikt z poprzedniej ekipy nie byłby już nigdy przy stołkach. I Polska z pewnością byłaby dzisiaj zupełnie inna!!

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Niebieski Wawrzynek niezalogowany
31 sierpnia 2020r. o 3:54
qwax_ napisał(a):
PanM napisał(a): Niestety część nawiedzonych odwetowo działaczy / Macierwicz, Olszewski , Kaczyńscy i wielu wokoło zmierzali do konfrontacji./

Że tak sobie pozwolę wtrącić się do dyskusji.
Olszewski dążył do konfrontacji?? Kiedy, z kim i w jaki sposób??
Gdyby nie nocny "układ" 4 czerwca 1992 wszystkich ugrupowań parlamentarnych, którzy na wniosek Wałęsy vel. Bolka odwołali rząd Olszewskiego, to mielibyśmy odcięcie grubą krechą starego układu!!
Mielibyśmy być może prawdziwą dekomunizację i nikt z poprzedniej ekipy nie byłby już nigdy przy stołkach. I Polska z pewnością byłaby dzisiaj zupełnie inna!!

Tak , Polska była by katolicka.
Lewaki LGTB i wszyscy przeciwnicy żebrali by pod kościołami albo byli by wygnani z kraju.
14240
M21W2
31 sierpnia 2020r. o 9:21
Horus zadał -konkretne pytanie ...z jakich pieniędzy Frasyniuk zaraz po wyjściu z ''interny'' zbudował swoją firmę transportową?

Pamiętam jak krytykowałem Frasyniuka i pisałem o jego majątku , niejaki Falco w swoim stylu mnie atakował .
Tak to jest konkretne pytanie , mógłbym takich pytań zadać o majątki wielu sprzedawczyków z Solidarności jak też postkomunistów .
Napisałem o dożywającym w spokojnej starości w wielkiej willi w Konstancinie o komunistycznym Gebelsie - Urbanie który tak jak Frasyniuk po 1989 r . stał się bardzo bogatym magnatem prasowym , znalazł się obrońca Urbana i w stylu Falco mnie zaatakował .
Horusie po raz kolejny wkleję list otwarty działaczy którzy nie uczestniczyli w podziale między siebie majątku narodowego .

Nie jest legendą Solidarności Władysław Frasyniuk . Nie jest nią także Lech Wałęsa i inni im podobni. Jest tylko jedna legenda - legenda „Solidarności”, piękna karta naszej niedawnej historii, zapisana przez miliony Polaków. Ta historia w zdumienie wprawiła świat i bez niej nie byłoby dzisiejszej Polski. Pan Frasyniuk jest tylko jednym z wielu ludzi, którzy w „Solidarności” działali.
Można uważać, że kiedyś człowiek ten był wspaniały, a tylko teraz coś mu się miesza. Ja jednak sądzę, że takie podejście może być błędne, gdyż podobnie przez całe lata traktowano „Bolka” Wałęsę. Dlatego uważam, że Frasyniukowi nic się nie pomieszało. On doskonale wie, co robi i w porozumieniu z innymi robi to świadomie od wielu lat. A może od zawsze, tylko na początku się maskował, a odpowiednie siły dbały, aby budować mu fałszywą legendę? Podobnie jak Wałęsie. Kto zna i pamięta biografię Frasyniuka, ten wie, że ideały „Solidarności” on zdradził już przy „okrągłym stole” 29 lat temu. Sowicie mu to wynagrodzili beneficjenci III RP, zapraszając do swojego grona. Pomogli mu, aby z kierowcy miejskiego autobusu, którego dochód starczał na biedne przeżywanie od pierwszego do pierwszego, a potem z bezrobotnego „opozycjonisty” - z dnia na dzień stał się prominentnym politykiem oraz dużym biznesmenem, który chciał stawiać pomniki Wojciechowi Jaruzelskiemu. Jeden z guru środowiska Frasyniuka, Jacek Kuroń, już w latach 80 głosił, że więzienie nobilituje, bo najpierw idzie się do więzienia, a potem do władzy. I taką właśnie drogą oni szli. Pamiętajmy o ewangelicznej zasadzie, że „po owocach ich poznacie”, a w wielkiej polityce nic się nie dzieje z dnia na dzień i przypadkowo.
Jak dowodzi historia III RP, są ludzie „Solidarności”, którzy jej legendę godnie i dumnie reprezentują także dzisiaj i są nieliczni ludzie „Solidarności”, którzy swoim postępowaniem tę legendę niszczą. Bo legenda „Solidarności”, to mimo różnicy zdań wyznawana czynem miłość do Polski, walka o uczciwą i Wolną Polskę. Kto więc dzisiaj stoi w szeregu jej wewnętrznych wrogów, pluje na nią i oczernia przed zagranicą, oskarża, że Polską rządzą dzisiaj rzekomo najczarniejsze w historii demony i domaga się obcej interwencji, ten samoistnie wymaga, aby uczciwi Polacy właśnie krótko i pokazowo rozliczyli go i odesłali na śmietnik historii. Nie wolno pozwalać, aby bojówkarze i oszczercy swoją wrogą i dla Polski szkodliwą działalność mogli kontynuować bezkarnie i w nieskończoność, w imię opacznie rozumianej tolerancji.
Celowo pominąłem nazwiska sygnatariuszy tego listu , Horus zapomni o KONKRETNYM pytaniu jakie zadał , przejdzie do ataku na mnie i kolegów którzy nie poszli w ślady Wałęsy i Frasyniuka .
~~Malinowy Krwawnik niezalogowany
31 sierpnia 2020r. o 9:52
M21W2 napisał(a): Horus zadał -konkretne pytanie ...z jakich pieniędzy Frasyniuk zaraz po wyjściu z ''interny'' zbudował swoją firmę transportową?

Pamiętam jak krytykowałem Frasyniuka i pisałem o jego majątku , niejaki Falco w swoim stylu mnie atakował .
Tak to jest konkretne pytanie , mógłbym takich pytań zadać o majątki wielu sprzedawczyków z Solidarności jak też postkomunistów .
Napisałem o dożywającym w spokojnej starości w wielkiej willi w Konstancinie o komunistycznym Gebelsie - Urbanie który tak jak Frasyniuk po 1989 r . stał się bardzo bogatym magnatem prasowym , znalazł się obrońca Urbana i w stylu Falco mnie zaatakował .
Horusie po raz kolejny wkleję list otwarty działaczy którzy nie uczestniczyli w
podziale między siebie majątku narodowego .

Nie jest legendą Solidarności Władysław Frasyniuk . Nie jest nią także Lech Wałęsa i
inni im podobni. Jest tylko jedna legenda - legenda „Solidarności”, piękna karta naszej niedawnej historii, zapisana przez miliony Polaków. Ta historia w zdumienie wprawiła
świat i bez niej nie byłoby dzisiejszej Polski. Pan Frasyniuk jest tylko jednym z wielu
ludzi, którzy w „Solidarności” działali.
Można uważać, że kiedyś człowiek ten był wspaniały, a tylko teraz coś mu się miesza. Ja jednak sądzę, że takie podejście może być błędne, gdyż podobnie przez całe lata traktowano „Bolka” Wałęsę. Dlatego uważam, że Frasyniukowi nic się nie pomieszało.
On doskonale wie, co robi i w porozumieniu z innymi robi to świadomie od wielu lat. A może od zawsze, tylko na początku się maskował, a odpowiednie siły dbały, aby
budować mu fałszywą legendę? Podobnie jak Wałęsie. Kto zna i pamięta biografię Frasyniuka, ten wie, że ideały „Solidarności” on zdradził już przy „okrągłym stole” 29 lat temu. Sowicie mu to wynagrodzili beneficjenci III RP, zapraszając do swojego grona. Pomogli mu, aby z kierowcy miejskiego autobusu, którego dochód starczał na
biedne przeżywanie od pierwszego do pierwszego, a potem z bezrobotnego „opozycjonisty” - z dnia na dzień stał się prominentnym politykiem oraz dużym biznesmenem, który chciał stawiać pomniki Wojciechowi Jaruzelskiemu. Jeden z guru środowiska Frasyniuka, Jacek Kuroń, już w latach 80 głosił, że więzienie nobilituje, bo
najpierw idzie się do więzienia, a potem do władzy. I taką właśnie drogą oni szli.
Pamiętajmy o ewangelicznej zasadzie, że „po owocach ich poznacie”, a w wielkiej
polityce nic się nie dzieje z dnia na dzień i przypadkowo.
Jak dowodzi historia III RP, są ludzie „Solidarności”, którzy jej legendę godnie i dumnie
reprezentują także dzisiaj i są nieliczni ludzie „Solidarności”, którzy swoim
postępowaniem tę legendę niszczą. Bo legenda „Solidarności”, to mimo różnicy zdań
wyznawana czynem miłość do Polski, walka o uczciwą i Wolną Polskę. Kto więc dzisiaj stoi w szeregu jej wewnętrznych wrogów, pluje na nią i oczernia przed
zagranicą, oskarża, że Polską rządzą dzisiaj rzekomo najczarniejsze w historii demony i domaga się obcej interwencji, ten samoistnie wymaga, aby uczciwi Polacy właśnie

krótko i pokazowo rozliczyli go i odesłali na śmietnik historii. Nie wolno pozwalać, aby bojówkarze i oszczercy swoją wrogą i dla Polski szkodliwą działalność mogli
kontynuować bezkarnie i w nieskończoność, w imię opacznie rozumianej tolerancji.
Celowo pominąłem nazwiska sygnatariuszy tego listu , Horus zapomni o KONKRETNYM pytaniu jakie zadał , przejdzie do ataku na mnie i kolegów którzy nie poszli w ślady Wałęsy i Frasyniuka .

To powiedz kim jest dzisiaj sprzedawczyk Śniadek i obecnie rządzący podróbą Solidarności Piotr Duda i napisz kiedy zostanie posłem z ramienia PIS ?i czy ci dwaj poszli do Solidarności dla idei czy dla luksusów ,nawet jego piesek w ekskluzywnych hotelach sypiał na Perskich dywanach i jeszcze miał ręczniczek z wyszytym imieniem .
11445
PanM
31 sierpnia 2020r. o 10:01
M21W2 napisał(a): Bo legenda „Solidarności”, to mimo różnicy zdań wyznawana czynem miłość do Polski, walka o uczciwą i Wolną Polskę. Kto więc dzisiaj stoi w szeregu jej wewnętrznych wrogów, pluje na nią i oczernia przed zagranicą, oskarża, że Polską rządzą dzisiaj rzekomo najczarniejsze w historii demony i domaga się obcej interwencji, ten samoistnie wymaga, aby uczciwi Polacy właśnie krótko i pokazowo rozliczyli go i odesłali na śmietnik historii. Nie wolno pozwalać, aby bojówkarze i oszczercy swoją wrogą i dla Polski szkodliwą działalność mogli kontynuować bezkarnie i w nieskończoność, w imię opacznie rozumianej tolerancji.

Lucjan , ponownie odleciałeś.
Wyraźnie piętnujesz tych którzy nie hołdują dokonaniom solidarności nazywając NAS bojówkarzami , oszczercami , wrogami ,i zaliczasz do nieuczciwych Polaków .Wysyłasz nas na śmietnik . Co to jest opacznie rozumiana tolerancja ?
Nie zapominaj że jest końcówka roku 2020 .
Obecne pokolenie 50 latków i młodszych pamięta tamte czasy tak jak ja II WOJNĘ.
Żyjemy tu i teraz . Ludzie muszą utrzymać siebie i rodziny , zapewnić sobie dach nad głową .Jak mają to zrobić gdy na prowincji pracują za minimalną krajową.
Lepiej się spręż i odpowiedz na wcześniej zadane pytania.
Gierek poluzował Polakom i dał paszporty. Pojechali za granicę i zobaczyli na własne oczy jak się tam żyje.To był impuls który obudził oczekiwania.
Lucjan kto i w jakim celu organizował strajki generalne ?
Nie zakłamuj historii . Te strajki doprowadziły do upadku wiele firm. Komu chciał byś je sprzedać / Co byś chciał w nich produkować ?
Owszem można było je dać pracownikom w darmowy akcjonariat ale władza aby trwać wolała sprzedawać. Nie było na tyle podatników aby zapewnić im dochody.
A jak jest dzisiaj ?
Miasto sprzedaje działki pod budowy i zdziera podatki i opłaty ile się da i od kogo się da.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
14240
M21W2
31 sierpnia 2020r. o 13:00
Przemku jak z Tobą dyskutować jak nie jesteś w stanie zrozumieć prostego tekstu , wyraźnie napisałem że wklejam list otwarty , druga sprawa to co zacytowałeś dotyczy obecnej sytuacji .
Ci oczerniający to posłowie PO wywlekające sprawy Polski na forum PE .
Bojówkarze to niespełnieni KODziarze robiący zadymy na ulicach wielu miast.
Byłem w Warszawie na marszu z narodowcami , widziałem ich próby zakłócania i robienia burd ulicznych .
Żaden mój tekst nie dotyczy Ciebie , często piszesz i ideałach Solidarności , napisz mi co o tym wiesz twierdzisz że też walczyłeś z komunizmem jak walczyłeś i o co , jakim sposobem poza strajkami i manifestacjami chciałbyś obalić komunizm i doprowadzić do przemian ustrojowych ? .
Brat miał strzelać do brata jak to robili komuniści po 1945 mordy i więzienia dla przeciwników politycznych , strzelanie do robotników , czerwiec 1956 , grudzień 1970 , czy stan wojenny i jego ofiary .
Z taką władzą , terrorem komunistów z moskiewskiego nadania była walka na różne sposoby .
Przyjąłeś metodę dyskusji Horusa zadajesz pytania nie zastanawiając się do kogo powinny być kierowane .
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
31 sierpnia 2020r. o 13:20
Lucjanie , ale nie sądzisz , że dzisiaj mamy do czynienia z kolejnym okupantem w postaci hamerykańców ? Komu jak komu , ale Tobie nie muszę tłumaczyć kim byli kolonizatorzy obu Ameryk. Jak nie kołchoz , to eurokołchoz . Jak nie socjalizm , to kapitalizm , czyli to samo. Pytanie brzmi tak ... kiedy tak na prawdę odzyskamy niepodległość i suwerenność ?

Pobaw się proszę w proroka . To takie modne dzisiaj :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
22258
#Horus nieaktywny
31 sierpnia 2020r. o 13:39
a oczywiście że ''odleciał'' :]

nawet tutaj próbuje i to przekłamać na swoją modłę...

''Pamiętam jak krytykowałem Frasyniuka i pisałem o jego majątku , niejaki Falco w swoim stylu mnie atakował .''

owszem -krytykował ...
ale o majątku Frasyniuka pisałem ja, pisałem jak to się stało że zaraz po wyjściu z ''interny ''zakupił zestawy ciągników?
wspomniałem o tym że być może główną rolę w tym odegrała ta słynna reklamówka wypchana pieniędzmi należącymi do Solidarności...
on natomiast krytykował Frasyniuka nie za to a za zmianę frontu poparcia przez Frasyniuka dla innej ''s''

czytałeś Przemek co wczoraj pisałem o tych ówczesnych ''związkowcach'' ?
''opozycjonista'' dał się złapać na pewien ''lep'' bo w swojej właśnie nienawiści podpartej niewiedzą słowa naczelnego Tygodnika Solidarność mnie przypisał ...

to nie pierwszy raz kiedy świadomie coś robię tylko po to by obnażać takich kmiotków...:]
przyjdzie czas że i o kolejnej ,zmarłej już ''legendzie'' coś napiszę ...

co do pytań jakie zadałeś temu ''kombatantowi''

nie licz na konkretną odpowiedź bo jak widzisz zawsze w jego wypowiedziach bierze górę prostacka propaganda...

''mleko się rozlało'' już dawno :]
idee jeśli kiedykolwiek były poszły w PISdu ... tylko Feniks odrodził się ponoć z popiołów a ''s'' nie jest takim ...

jest taka zasada w budownictwie ...nie stawia się nowego domu na zmurszałym fundamencie...;)

a on chce wszystkim udowodnić że tak można i boli go to że tak jak ''S '' odeszła w niebyt tak i on znika w ''ostrym cieniu mgły'' (albo jakoś tak )
dzisiaj wypina cyce do orderów i niech tak pozostanie ...;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.