PanM napisał(a): M21W2 napisał(a): O co nie walczyliśmy :-- Dziś mija 40 rocznica Porozumień Sierpniowych - wielkie święto Solidarności .-- Nie walczyliśmy o Polskę w której , dalej szydząc z Kościoła Katolickiego .-- Nie walczyliśmy o Polskę w której na 30-sto lecie wolności do europarlamentu dostają się ci, którzy komunistyczny ustrój tworzyli .--- Nie walczyliśmy o Polskę w której czerwona - gruba kreska dała bezkarność naszym katom , bezkarność i wielkie majątki tworzone z majątku narodowego . --- Nie walczyliśmy o Polskę w której osoby pokroju Janusza Lewandowskiego sprywatyzują za bezcen nasze zakłady pracy i nigdy nie odpowiedzą za to karnie .
.
Lucek , raz piszesz że walczyłeś o wolność i demokrację a zaraz potem że nie dla wszystkich.
Skoro chciałeś uśmiercić Urbana trzeba było to zrobić.
Skoro przeszkadza Ci że ludzie / w tym ja / szydzą z kościoła trzeba było ich popalić na stosach.
Skoro nie chcieliście grubej kreski wywołaliście na kilkadziesiąt lat rozłam społeczny i gospodarczą zapaść.
Skoro mieliście władzę trzeba było zadbać o interesy tych 10 milionów robotników mieli byści władzę i poparcie do dzisiaj .
Co do majątku narodowego prawda wygląda tak.
Wtedy solidarność / AWS/dała przyzwolenie DZIKIE PRYWATYZACJE .
Dzisiaj władze popierane przez solidarność umieszczają swoich w spółkach skarbu państwa i samorządowych. Nie ma tam ludzi z klucza kwalifikacji a są kumple , polityczni klakierzy i pociotki władzy.
Wniosek --- po obaleniu komuny należało stworzyć Polskę obywatelską i nie pozwolić na kontynuację Polski partyjnej .
To system władzy zapożyczony od Lenina.
A ci młodzi gniewni o których piszesz nawet nie nasikali wojsku do koksownika . Nadinterpretacja , chęć odwetu i zamsty zaślepia realia.
Przecież była weryfikacja w służbach mundurowych.Nieudacznicy , nienawistnicy zabrali się za budowę Polakom przyszłości. No i zbudowali.
Lucjan -- CO BY TU JESZCZE MOŻNA SPIEPRZYĆ.?
Polska składa się z Lucjanów i Urbanów , a katolików i lewaków , z LSD I LGTB , z kierowników i robotników , z plantatorów i kombinatorów.Z partyjniaków i ze zwykłych dziewczyn i chłopaków.Musimy nauczyć się tolerować wszystkich. Skoro dalej chcesz walczyć na pewno polegniesz bez chwały.
Na tej ściance pisze " ZŁO DOBREM ZWYCIĘŻAJ "
Dobro z nikim nie walczy . Ono albo jest albo nie.
Zapraszam Cię jak masz ochotę . Ja niestety do Ciebie nie przyjadę po Twoim wpisie. Twoja żona nie chce.Trochę to odczułem gdy przyjechaliśmy do Ciebie z Izabelą. Właściwie przyjechaliśmy na pole.Mój stosunek do Ciebie jako Lucjana emeryta i rolnika zostaje z szacunkiem. A o tej części związkowej lepiej nie wspominaj.
Przemku wybacz nie potrafię odpowiedzieć na taki atak z Twojej strony , uśmiercić Urbana ?, nie spodziewałbym się tego po Tobie , to co piszę o Urbanie bierzesz do Siebie jak tak możesz . Przemku to ja robotnik , rolnik obudź się wyrażam swoje opinie tak jak Ty . Obaj nie mieliśmy wpływu na wydarzenia po 1989 r . Przeprosiłem Ciebie za mój nieelegancki wpis , Twoje zaproszenie przyjmuję proszę tylko abyś był razem z Izabelą , najlepiej jutro o każdej porze jestem gotów przyjechać do Ciebie . Jak Tobie wszystko wyjaśnię a Ty spokojnie wysłuchasz zrozumiesz jak krzywdząco mnie oceniasz . Izabelę o ile poczuła się w jakikolwiek sposób urażona przeproszę osobiście . Dobranoc
Dopisane 30.08.2020r. o godz. 21:44:
P. S . Przemku sprawdź kiedy powstał AWS i kiedy współrządził z Partią Balcerowicza i Tuska Unią Wolności kontynuując dalej dziką reprywatyzację . rozpoczętą pod koniec 1989 r .