~~E i J Hałubiec niezalogowany 14 września 2022r. o 0:55
Danuta Maślicka była Obywatelką w najlepszym tego słowa znaczeniu; aktywnie angażowała się w wiele przedsięwzięć oraz inspirowała innych do tworzenia społeczeństwa obywatelskiego. Była Osobą odważnie przeciwstawiającą się ograniczaniu przynależnych praw.
W roku 1989, mając za sobą piękną kartę opozycyjną mogła z powodzeniem kandydować do sejmu. Zdecydowała się poprzeć Jana Kisiliczyka i zaangażowała się w jego kampanię, która przyniosła sukces. Wzięła aktywny udział w wyborach samorządowych w roku 1990 tworząc Obywatelski Komitet Samorządowy, który uzyskał największą liczbę mandatów do Rady Miejskiej. Kontaktowała się wówczas często z twórcą reformy samorządowej profesorem Jerzym Regulskim, który odwiedzał Bolesławiec i wziął udział w przedwyborczym wiecu. Wzięła się z tego autentyczna przyjaźń profesora z Panią Danutą, który w takich jak Ona osobach upatrywał gwarancję sukcesu demokratycznych przemian.
Wspólnie z mężem i w gronie kilku osób współtworzyła telewizję lokalną Bolesławiec i redagowała pierwsze programy. Była zawsze ciekawa ludzi i gotowa do wsparcia. Potrafiła dostrzec ich potrzeby i ukryte możliwości. Nawiązywała bardzo liczne i głębokie relacje. Pozostawiła wiele osób w szoku i z poczuciem pustki...
W jednym z wydanych tomików poezji pisała :
Mogę to sobie wyobrazić -
Wchodzę do kuchni
a tam mnie nie ma
szukam w pokoju
jednym, drugim, trzecim
tam też mnie nie ma
Niczego nie przestawiam
nie podlewam kwiatów
nie pytam siebie
kiedy wreszcie przeczytam te książki
niczego nie zapisuję
nie podnoszę słuchawki
choć telefon dzwoni i dzwoni
nie myślę ile mi jeszcze zostało
~~Ewa Majchrowska niezalogowany 14 września 2022r. o 14:01
Z ogromnym smutkiem przyjęłam wiadomość o śmierci Danuty Maślickiej. Wszechstronnej kobiety. Inspirującej do działania i dającej odwagę do niezależnego myślenia nie tylko w trudnym czasie wielu przemian politycznych, ale i kiedy współtworzyła społeczeństwo obywatelskie. W podziękowaniu za wszystkie rozmowy. Do zobaczenia Danusiu.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.