~~Jurko61 napisał(a): Bazyliszku , jeszcze chwila , dziadu zdycha , trzymam kciuki aby w okropnych bólach.. Już za chwile wystrzelą miliony szampanów , ludzie będą tańczyć na ulicach . Niech Bóg sprawi oby jak najszybciej.
To takie moje Wielkanocne marzenia .
W myśl art. 23 kodeksu cywilnego - dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim (...) pozostają pod ochrona prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Katalog dóbr osobistych zamieszczony w cytowanym przepisie ma charakter niezamknięty. Jakkolwiek można się spierać czy internetowy "nick" (przezwisko, pseudonim) odpowiada ustawowej definicji pseudonimu - funkcje ma jednak taką samą - identyfikuje konkretna osobę. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku, gdy osoba ta od ponad 5 lat aktywnie działa pod konkretnym pseudonimem w rozwijającym się społeczeństwie informatycznym, oraz gdy używa tego pseudonimu w adresach domenowych czy w adresie e-mail (...). Przedstawione w artykule, dodatkowe fakty, jednoznacznie wskazują na moja osobę, w szczególności fakt czynnego uczestniczenia w życiu kanału irc #wiaraa.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
W związku z powyższym (...) - używanie mojego pseudonimu w kontekście słów "multikopulacja" oraz "monstrualne pijaństwo", sugerowanie potencjalnego niewywiązywania się z obowiązków pracowniczych i chuligaństwa internetowego, jak również przedstawianie mojej osoby jako wzorcowego przedstawiciela opisanej przez autora, patologicznej społeczności (moje rzekome wypowiedzi stanowią motyw przewodni całego artykułu) - narusza moje dobra osobiste.