~~Karmelowopłowa Nasturcja napisał(a): to się chwali ...tylko dlaczego nie piszesz otwarcie który to ksiądz?
myślę że taką postawę powinno się odpowiednio podkreślić a nie ukrywać...
czy chodzi o Gołębiowskiego? ;D
~~ewa napisał(a): Ciekawa sprawa---ponoć wszystkie, posługi kapłańskie powinny być darmowe...( wypowiedż papieża...)ale u nas w Bolesławcu...???--ja za pochówek syna musiałam w kościele zapłacić 800 zł. .Znajomej matka zmarła nagle-- nie miała pieniędzy na pogrzeb. .prosiła księdza, aby sie zgodził na pochówek, za 400 zł .odpowiedział, że za taką sumę--to om może tylko poświęcić grób.. !!!Brawa, dla legnickiego biskupa....!!!!!
~~Polak napisał(a):Ktoś napisał: ~~ASTRA napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Woskowożółta Forsycja napisał(a): Wątpiękażdemu należy dać szansę
Tylko dlaczego Kościół nie dawał szansy , ale mordował bez opamiętania, wystarczy wspomnieć tylko konkwistę hiszpańską !
Akurat w tym przypadku trafileś jak kulą w płot. Duchowni, którzy towarzyszyli konkwistadorów, masowo chrzcili podbitych indian, by chronić ich przed okrucieństwem konkwistadorów. Po chrzcie z dzikusa indianin stawał się bratem w wierze. Tak więc kapłani raczej ratowali indian. Gdyby kapłanów tam nie było, los indian byłby znacznie surowszy.
~~Zielonoszara Kalmia napisał(a): A czy za grób na cmentarzu parafialnym ksiądz może pobierać opłatę za 20 lat?
~~Szymon napisał(a): Ksiądz człowiek i musi mieć na bułki i internetA mało to doją ten kraj i wiecznie im mało, bo im apetyt rośnie w miarę jedzenia.