oprych napisał(a):Ktoś napisał: ~~Liliowoczerwony Rozwar napisał(a): poważnie?...a dlaczego hiszpańskie jabłko już teraz jest tańsze od polskiego? ...dlaczego polskie śliwki są droższe od ananasów z Kolumbii ? ...dlaczego polski ziemniak jest po 7 zł a hiszpański jest po 3,99 ?
a więc gdzie to ''miłosierdzie'' polskiego rolnika? ;D
A ty wiesz że mamy kwiecień?
~~działkowicz amator napisał(a):Ktoś napisał: oprych napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Liliowoczerwony Rozwar napisał(a): poważnie?...a dlaczego hiszpańskie jabłko już teraz jest tańsze od polskiego? ...dlaczego polskie śliwki są droższe od ananasów z Kolumbii ? ...dlaczego polski ziemniak jest po 7 zł a hiszpański jest po 3,99 ?
a więc gdzie to ''miłosierdzie'' polskiego rolnika? ;D
A ty wiesz że mamy kwiecień?
Ja wiem . Tylko wytłumacz mi czym różni się ziemniak z kwietnia od ziemniaka z lipca czy sierpnia. Wytłumacz mi dlaczego kapusta kiszona w zeszłym roku jest obecnie po 10,50 za wiaderko 750 .
Spieszę z pomocą
Otóż w kwietniu nie ma świeżych polskich ziemniaków (tegorocznych). Czyli są zeszłoroczne. Musiały być przechowywane w odpowiednich warunkach by dotrwały do teraz, co podnosi koszty ziemniaka. Stąd różnica w cenie.
Druga sprawa to wątpię byś kupował ziemniaki czy kapustę bezpośrednio od rolnika. Tak więc kupujesz w sklepie od pośrednika. Rolnicy nie przechowują tego typu płodów rolnych przez zimę tylko sprzedają co mogą bezpośrednio po zbiorach.
Tak więc ceny w tym okresie ustalają przetwórcy, pośrednicy i sklepy a nie rolnik.
oprych napisał(a): W tym roku to raczej mało będzie swoich owoców. U mnie wszystko wymarzło :(