~turysta napisał(a):
W latach 60 ubiegłego wieku, czytałem rozprawkę, wydaną przez polonie , dzisiaj przyjaznego kraju, że Polska mogłaby być krajem od Bałtyku do Morza Czarnego, i posiadać kolonie.
Kluczowym słowem jest, oczywiście, mogłaby. Obecnie Rosja MOGŁABY być spokojnym, bogatym krajem.
~turysta napisał(a):
Obecnie obchodzimy święto „ Cudu nad Wisłą”, pokłosie marzeń o Morzu Czarnym.
?
W jaki sposób obrona niepodległości 1920 roku skojarzyła Ci się z Morzem Czarnym? Tam, gdzie Rzeczpospolita sięgała po Morze Czarne, była Rumunia (z którą mieliśmy przyjazne stosunki) - nie Rosja.
~turysta napisał(a):
W 1945 r. dzielono Europę na strefy wpływów, i Niemcy chciały się podzielić. Francuzi, kolaboranci z Niemcami, otrzymali strefę okupacyjną. A Polską armie rozwiązali na zachodzie, jakby jej nie było.
Niemcy chciały się podzielić?
To, co sie stało w 1945, to własnie jest skutek tego, co nam sie nie udało w 1920 roku. Gdyby nam się udało - II wojny najpewniej by nie było, bo "alianci" nie potrzebowaliby Niemiec do zgniecenia Bolszewii i zgnietliby Hitlera w 1933 roku.
~turysta napisał(a):
Fałszowanie historii jest w Polsce powszechnym przyzwoleniem.
Ani mniej, ani więcej, niż gdzie indziej w świecie. Po prostu opowiadamy własną historię. Wolno nam.
~turysta napisał(a):
Prezydent RP mówi że w roku 1980 walczyłem o wolność. To nie prawda, będąc wolnym człowiekiem, walczyłem o GODNOŚĆ.
Czyżbyś w 1980 mógł podejść pod Ambasadę Sowiecką z transparentem "Ruskie do domu"?
Czyżbyś, będąc zawodowym żołnierzem, mógł ochrzcić swoje dziecko?
Czyżbyś mógł bez konsekwencji zaprotestować przeciwko inwazji na Czechosłowację w 1968?
Czyżbyś mógł na pomniku ojca i dziadka napisać "zginął w Katyniu w 1940 roku"?
Czyżbyś mógł wziąć paszport i wyjechać do Francji?
Czyżbyś w 1981 mógł wziąć dowód i wyjechać do województwa legnickiego?
Czyżbyś...
Dziwna ta Twoja wolność...
~turysta napisał(a): NIE NISZCZYĆ POMIKÓW, TO NASZA POLSKA HISTORIA,
I Ty to wszystko mówisz w obronie pomnika hańby?
Kierując się taką logiką należało zostawić ulicę Adolfa Hitlera w Łodzi, bo "to nasza polska historia".