Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Pomnik Wdzięczności dla Armii Radzieckiej
~zacofany moher niezalogowany
8 marca 2014r. o 21:15
Jak sam, Falco, zauważyłeś - to jest CMENTARZ Orląt. Poza tym postawiony, gdy my byliśmy gospodarzem tych ziem. W tej chwili jest utrzymywany z polskich funduszy, za zgodą tamtejszych władz.
Wielokrotnie widywałem w Polsce cmentarze żołnierzy austriackich, niemieckich, rosyjskich - z czasów I wojny. W tej chwili będące pod opieką (także finansową) tamtych państw. Pięknie odnowione i utrzymywane.
Sytuacja nie jest w żaden sposób symetryczna do pomnika hańby postawionego na naszej ziemi przez okupanta. Pomnika, którego postawienie zostało opłacone przez nas i teraz także płacimy za jego utrzymanie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
8 marca 2014r. o 22:00
masz prawo podpisać się pod ,,petycją,, :)
ja mam prawo tego nie zrobić...

ja wolę ,,świętować ,, dzień kobiet dlatego...wybywam :D dobranoc :)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~turysta niezalogowany
8 marca 2014r. o 22:36

W latach 60 ubiegłego wieku, czytałem rozprawkę, wydaną przez polonie , dzisiaj przyjaznego kraju, że Polska mogłaby być krajem od Bałtyku do Morza Czarnego, i posiadać kolonie.
Obecnie obchodzimy święto „ Cudu nad Wisłą”, pokłosie marzeń o Morzu Czarnym.
W 1945 r. dzielono Europę na strefy wpływów, i Niemcy chciały się podzielić. Francuzi, kolaboranci z Niemcami, otrzymali strefę okupacyjną. A Polską armie rozwiązali na zachodzie, jakby jej nie było.
Fałszowanie historii jest w Polsce powszechnym przyzwoleniem. Prezydent RP mówi że w roku 1980 walczyłem o wolność. To nie prawda, będąc wolnym człowiekiem, walczyłem o GODNOŚĆ. O prace, godną płace, którą mi zabrano.
Radio i telewizja KŁAMIE, pry wiedzie TVN. Ci to przechodzą samych siebie, inne stacje im wtórują.
Jeszcze jedna dekada i okaże się ze Niemcy w 1939r. przemieszczali wojska na wschód, przez Polskę i zaczepili o Warszawę. Bronili nas przed zarazą bolszewicką.
LUDZIE – OPANUJCIE SIĘ. BĄDZCIE WIERNI SWYM KORZENIOM, Nie niżcie swej historii, ODDANI OJCZYŻNIE ,OTWARCI NA ŚWIAT. NIE NISZCZYĆ POMIKÓW, TO NASZA POLSKA HISTORIA,
4199
pinio65
9 marca 2014r. o 10:30
[img=1394357428_plkwg18.jpg]
~Patriota niezalogowany
9 marca 2014r. o 11:39
Czy aby nie za dużo tych znaków bytności Ruskich na naszej ziemi? czy to aby w przyszłości nie może posłużyć Ruskim za pretekst do upominania się o swoje niby terytorium albo chęci wkroczenia w ochronie swoich zabytków? Miejsce takich poników jest w muzeum ewentualnie na cmentarzach żołnierzy radzieckich.
~ niezalogowany
9 marca 2014r. o 12:57
Wyp....ć te moskiewskie gó...a na śmietnik.
~ niezalogowany
9 marca 2014r. o 13:21
falco napisał(a):
wymagacie szacunku ,miejcie go dla kogoś... :>

hipokryta powiedział
~zacofany moher niezalogowany
9 marca 2014r. o 14:30
~turysta napisał(a):
W latach 60 ubiegłego wieku, czytałem rozprawkę, wydaną przez polonie , dzisiaj przyjaznego kraju, że Polska mogłaby być krajem od Bałtyku do Morza Czarnego, i posiadać kolonie.

Kluczowym słowem jest, oczywiście, mogłaby. Obecnie Rosja MOGŁABY być spokojnym, bogatym krajem.
~turysta napisał(a):
Obecnie obchodzimy święto „ Cudu nad Wisłą”, pokłosie marzeń o Morzu Czarnym.

?

W jaki sposób obrona niepodległości 1920 roku skojarzyła Ci się z Morzem Czarnym? Tam, gdzie Rzeczpospolita sięgała po Morze Czarne, była Rumunia (z którą mieliśmy przyjazne stosunki) - nie Rosja.
~turysta napisał(a):
W 1945 r. dzielono Europę na strefy wpływów, i Niemcy chciały się podzielić. Francuzi, kolaboranci z Niemcami, otrzymali strefę okupacyjną. A Polską armie rozwiązali na zachodzie, jakby jej nie było.

Niemcy chciały się podzielić?
To, co sie stało w 1945, to własnie jest skutek tego, co nam sie nie udało w 1920 roku. Gdyby nam się udało - II wojny najpewniej by nie było, bo "alianci" nie potrzebowaliby Niemiec do zgniecenia Bolszewii i zgnietliby Hitlera w 1933 roku.
~turysta napisał(a):
Fałszowanie historii jest w Polsce powszechnym przyzwoleniem.

Ani mniej, ani więcej, niż gdzie indziej w świecie. Po prostu opowiadamy własną historię. Wolno nam.
~turysta napisał(a):
Prezydent RP mówi że w roku 1980 walczyłem o wolność. To nie prawda, będąc wolnym człowiekiem, walczyłem o GODNOŚĆ.

Czyżbyś w 1980 mógł podejść pod Ambasadę Sowiecką z transparentem "Ruskie do domu"?
Czyżbyś, będąc zawodowym żołnierzem, mógł ochrzcić swoje dziecko?
Czyżbyś mógł bez konsekwencji zaprotestować przeciwko inwazji na Czechosłowację w 1968?
Czyżbyś mógł na pomniku ojca i dziadka napisać "zginął w Katyniu w 1940 roku"?
Czyżbyś mógł wziąć paszport i wyjechać do Francji?
Czyżbyś w 1981 mógł wziąć dowód i wyjechać do województwa legnickiego?
Czyżbyś...
Dziwna ta Twoja wolność...
~turysta napisał(a): NIE NISZCZYĆ POMIKÓW, TO NASZA POLSKA HISTORIA,

I Ty to wszystko mówisz w obronie pomnika hańby?
Kierując się taką logiką należało zostawić ulicę Adolfa Hitlera w Łodzi, bo "to nasza polska historia".
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Gerresheimer zaprasza