~iluminati napisał(a): ~iluminati napisał(a): Ludzie drodzy co wy tu pi******cie jaki lis lisiczka ,zbieram grzyby 35 lat wzrok mam dobry po każdym zbiorze grzyby przegląda moja żona nie ma mowy o jakiej kolwiek pomyłce.to były kurki które zjadłem,ten grzyb występuje w naszych lasach ale ja go odróżniam.sądząc po waszych wypowiedziach zazdrość i zawiść to aż kipi.Zmoderowano 28.08.2014 godz.21:25 - powód: topposting oraz złośliwości (moderator)
zapraszam wszystkich do atlasu grzybów w google,tam leży prawda,o kurce-lisiczce itd.zanim się wypowiesz to najpierw zapoznaj się z tematem,pozdrawiam tych co nie jedzą lisiczek,i pana co ma więcej rowerów :P
Nic kompletnie nie jarzysz i mozna miec z ciebie niezłą bekę,kurka jest nazywana lisiczką mylnie zresztą bo prawdziwa lisiczka to lisówka pomarańczowa,jest podobna do kurki[pieprznika jadalnego],stąd ta ludowa nazwa zaczerpnięta przez kogoś wieki temu,kiedys ludzie nie dociekali ,podobne to podobne ,więc nazwy pomieszali i tyle,u Mickiewicza znajdziesz:"chłopcy biorą krasnolice,
tyle w pieśniach litewskich sławione lisice"-to fragment z księgi Grzybobranie ,z Pana Tadeusza-czytałeś coś kiedyś,bo coś nie wyglądasz na miłośnika książek :D .Co zaś do tematu ,jestem z nim zapoznana więcej niż ci się wydaje,i nie jestem panem tylko panią posiadającą 4 samochody i jeden rower,Pozdrawiam.