Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jakiś pomysł na obiad

~~k1p niezalogowany
8 stycznia 2017r. o 11:35
Brokuły do 8 minut, zawsze wrzucam na wrzątek. Dodaj 1 lub 2 łyżeczki cukru (w zależności od ilości wody), wtedy nie stracą pięknego, zielonego koloru.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~a prawda cię wyzwoli niezalogowany
8 stycznia 2017r. o 12:10
tomek7865 napisał(a): Ile gotujecie brokuły? Tak aby wyszły zielone? Bo mi wychodzą zawsze jakieś nieapetyczne beżowe



Na pewno zachowają swój cudny kolor, jeśli będą gotowane na parze - ale nie zawsze istnieje taka możliwość. Więc w znacznym stopniu uda się zachować ich kolor, jeśli do wody, w której się będą gotować, doda się łyżeczkę cukru i kilka łyżek soku z cytryny.

Kupowanie brokułu:



Wybierajmy świeżego, zielonego, jędrnego brokuła, takiego którego kwiaty są jeszcze ściśle zamknięte (są pączkami a nie przekwitłymiopadającymi kwiatkami) i ciemno zielone. Różyczki powinny być zwarte a liście brokułu bez żółtych odbarwień.







Przygotowanie brokułu:

Brokuła kroimy w różyczki mniej więcej tej samej wielkości.

Łodygę brokuła również możemy zjeść, warto ją obrać ze zgrubiałej skórki i pokroić w słupki – jest smaczna, chrupiąca i w smaku trochę przypomina kalarepkę.

Różyczki brokuła wrzucamy na kilka minut do miski z zimna wodą i łyżką octu (pozbawi on wszelkich żyjątek, które mogłyby w warzywie mieszkać płuczemy pod bieżącą wodą.







Brokuły gotowane w wodzie:



W garnku zagotowujemy sporą ilość wody, którą solimy i doprawiamy odrobiną cukru (na 2,5l wody płaska łyżeczka soli i spora szczypta cukru).

Na wrzątek wrzucamy umyte różyczki brokuła. Warzywa gotujemy ok 5-7 min (liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć).

Ugotowane brokuły wyjmujemy łyżką cedzakową lub wylewamy na durszlak i od razu wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą na ok 1 minutę potem odcedzamy i zostawiamy na sicie – tak zahartowane brokuły zostaną intensywnie zielone.







Brokuły gotowane na parze:



W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody.

Wcześniej przygotowane i umyte różyczki brokuła kładziemy na metalowym sicie i umieszczamy na garnku z gotująca się wodą, przykrywamy przykrywką.

Gotujemy na parze ok 7-10 minut. Po tym czasie brokuły wrzucamy do zimnej wody na minutę dla zahartowania i odsączamy na sicie.



Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~srelwód niezalogowany
8 stycznia 2017r. o 17:41
Elwood napisał(a): Inga jak przyjdzie ten baran możesz jego odemnie liznać ale tak porządnie
chyba po jajach i penisie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~marlinka niezalogowany
6 kwietnia 2017r. o 11:05
No to propozycje ode mnie:
spaghetti carbonara
spaghetti bolognese
chińszczyzna z ryzęm ( kupcie sobie jakiś fix).

W wersji zdrowej sałatka: smażycie kurczaczka i boczek. Kładziecie na pomidorkach sałacie i cebuli.
I wszystko polewacie sosem winegret:
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-winegret
Pycha !
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14505
DP
6 kwietnia 2017r. o 18:06
Pomidorowa jest zdrowa :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Justyś niezalogowany
7 kwietnia 2017r. o 8:41
http://gotujmy.pl/przepisy.html
Do wyboru, do koloru...... :]
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2884
ela
7 kwietnia 2017r. o 12:31
Dziś kawałek rybki, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty. Nie nowość, ale smaczne i zdrowe.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
27 sierpnia 2017r. o 11:23
Korzystacie z sezonowych produktów?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza