tomek7865 napisał(a): Ile gotujecie brokuły? Tak aby wyszły zielone? Bo mi wychodzą zawsze jakieś nieapetyczne beżowe
Na pewno zachowają swój cudny kolor, jeśli będą gotowane na parze - ale nie zawsze istnieje taka możliwość. Więc w znacznym stopniu uda się zachować ich kolor, jeśli do wody, w której się będą gotować, doda się łyżeczkę cukru i kilka łyżek soku z cytryny.
Kupowanie brokułu:
Wybierajmy świeżego, zielonego, jędrnego brokuła, takiego którego kwiaty są jeszcze ściśle zamknięte (są pączkami a nie przekwitłymiopadającymi kwiatkami) i ciemno zielone. Różyczki powinny być zwarte a liście brokułu bez żółtych odbarwień.
Przygotowanie brokułu:
Brokuła kroimy w różyczki mniej więcej tej samej wielkości.
Łodygę brokuła również możemy zjeść, warto ją obrać ze zgrubiałej skórki i pokroić w słupki – jest smaczna, chrupiąca i w smaku trochę przypomina kalarepkę.
Różyczki brokuła wrzucamy na kilka minut do miski z zimna wodą i łyżką octu (pozbawi on wszelkich żyjątek, które mogłyby w warzywie mieszkać płuczemy pod bieżącą wodą.
Brokuły gotowane w wodzie:
W garnku zagotowujemy sporą ilość wody, którą solimy i doprawiamy odrobiną cukru (na 2,5l wody płaska łyżeczka soli i spora szczypta cukru).
Na wrzątek wrzucamy umyte różyczki brokuła. Warzywa gotujemy ok 5-7 min (liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć).
Ugotowane brokuły wyjmujemy łyżką cedzakową lub wylewamy na durszlak i od razu wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą na ok 1 minutę potem odcedzamy i zostawiamy na sicie – tak zahartowane brokuły zostaną intensywnie zielone.
Brokuły gotowane na parze:
W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody.
Wcześniej przygotowane i umyte różyczki brokuła kładziemy na metalowym sicie i umieszczamy na garnku z gotująca się wodą, przykrywamy przykrywką.
Gotujemy na parze ok 7-10 minut. Po tym czasie brokuły wrzucamy do zimnej wody na minutę dla zahartowania i odsączamy na sicie.