Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Chrzest w B-cu.

~~Krzysztof niezalogowany
15 sierpnia 2017r. o 0:16
~~ napisał(a):
~~ja napisał(a): Chrzest Święty jest sakramentem i żaden, ale to żaden ksiądz nie ma prawa odmówić dziecku chrztu świętego, nawet gdy rodzice nie mają ślubu. Jeżeli w mojej parafii usłyszałabym odmowę, to do biskupa od razu bym pojechała. I nie dajcie się zastraszyć, upierajcie się i argumentujcie swoje racje. Ksiądz nie ma prawa odmówić sakramentu!!!!! Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ależ Ty jesteś mądra , a jaka wygadana .
A słyszałaś może , że ksiądz może odmówić chrztu dlatego że rodzice nie żyją zgodnie z zasadami wiary ? Jak więc mają wychować dziecko w wierze katolickiej ..... a o to ksiądz podczas chrztu pyta.
Spokojnie,dziecko dorośnie , to samo zdecyduje czy chce być ochrzczone - nie narzucaj dziecku wiary skoro sama nie przestrzegasz jej zasad.

Pamiętam wykłady z prawa kanonicznego z czasów mojego studiowania i prowadzący je (prof. prawa, ksiądz) mówił, iż nie można odmówić sakramentu chrztu, a jeżeli tak się zdarzy, to trzeba o takim fakcie powiadomić biskupa. Wiem, łatwo się mówi, ale z drugiej strony nie można pozwolić danemu księdzu, aby robił sobie prywatny folwark z kościoła i decydował kto co może w danej parafii.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8687
#jr nieaktywny
15 sierpnia 2017r. o 0:37
gdybym kiedyś wiedział to, co wiem dzisiaj ani ślubu ani innych rzeczy nie robiłbym z kościołem
dlaczego chcecie narzucać dziecku coś, co nie służy jego dobru? presja otoczenia?
ludzie zastanawiają się jak zrzucić z siebie pieczęcie i przysięgi kościelne, a wy chcecie oddać dziecko tej największej sekcie?
zastanówcie się, poszukajcie informacji, nie ma co się spieszyć
2884
ela
15 sierpnia 2017r. o 11:09
Pytałaś już księdza, czy najpierw forumowiczów?
~~kasa misiu,kasa niezalogowany
15 sierpnia 2017r. o 11:13
Jak dobrze ,,zachęci '' to wielebny z chrzcielnicą do domu przybędzie.
~~Inżynier niezalogowany
15 sierpnia 2017r. o 21:03
~~ napisał(a):
Ależ Ty jesteś mądra , a jaka wygadana .
A słyszałaś może , że ksiądz może odmówić chrztu dlatego że rodzice nie żyją zgodnie z zasadami wiary ? Jak więc mają wychować dziecko w wierze katolickiej

"Jawne zaś są uczynki ciała, mianowicie: (...) rozpusta, (...) wrogość, spór, zazdrość, gniew, knowania, waśnie,(...), pijaństwo, obżarstwo i tym podobne; o tych zapowiadam wam, jak już przedtem zapowiedziałem, że ci, którzy te rzeczy czynią, Królestwa Bożego nie odziedziczą." List do Galacjan 5;19-21

Opis rzeczywistości zwykłej, polskiej rodziny. Wychowanie w wierze katolickiej może i pomaga księdzu i kasie biskupiej, ale rozglądając się wokół mogę powiedzieć, że to wychowanie do zbawienia nie prowadzi. A wasze odpowiedzi za chwilę to potwierdzą...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo