~~Bursztynowa Porzeczka napisał(a):Pannazdzieckiem napisał(a):~~Porcelanowa Bergenia napisał(a):
Niestety jesteś mało zorientowany bo fizyka kwantowa stawia w poważną wątpliwość twoje wywody. Wiara to podstawa istnienia wszechświata.
:D Dobry dowcip. Gdyby Wszechświat oparty był na wierze to nic by istniało :D
A tymczasem istniejemy , wiedza Stwórcy pozwala nam egzystować.
Dobrej nocy :)
Nie jest to aż taki dowcip. Tak naprawdę, jak się posłucha lub poczyta prawdziwych naukowców to jasno widać, że im więcej wiemy tym mniej wiemy. Ot taki paradoks. Na fundamentalne pytania , takie jak chociażby co to jest czas ,nikt nie potrafi odpowiedzieć. Tyle wiemy, co starożytni.
A tylko osoby naprawdę nie mające o niczym pojęcia mogą wypisywać bzdury o tym, że nauka jasno odpowiada na kwestie wiary. Nauka nie potrafi odpowiedzieć na wiele pytań czysto naukowych, a na temat światopoglądu i kwestii wiary żaden porządny naukowiec się nie będzie wypowiadał, bo nie jest to domeną nauki. To w dzisiejszym świecie dosyć typowe, że ignorancja coraz większa. Nawet wśród wykształconych mamy do czynienia z "barbarzyństwem specjalizacji". A co niektórzy wypowiadający się na tym forum zapewne należą do przeciętnych Polaków czyli w ostatnich latach nie przeczytali żadnej książki. Ale wiedzą wszystko. Więcej pokory i wątpliwości, a mnie pychy i zarozumiałości by się przydało. Miłego dnia.
~~Zielonobrunatna Bazylia napisał(a): Panna, Tobie się znacznie pogorszyło ;)
Nie wiem co bierzesz, ale Twój Panteon jest bardziej śmieszny i naiwny niż mitologia grecka...
Trochę logiki gościu! Jeśli istnieje stwórca wszechświata, to stworzył też JHWH?
I co ? To jego stworzenie potężniejsze od stwórcy?
Tu trzeba znacznie lepszych fachowców niż z Tysiąclecia :(
Pannazdzieckiem napisał(a):~~Zielonobrunatna Bazylia napisał(a): Panna, Tobie się znacznie pogorszyło ;)
Nie wiem co bierzesz, ale Twój Panteon jest bardziej śmieszny i naiwny niż mitologia grecka...
Trochę logiki gościu! Jeśli istnieje stwórca wszechświata, to stworzył też JHWH?
I co ? To jego stworzenie potężniejsze od stwórcy?
Tu trzeba znacznie lepszych fachowców niż z Tysiąclecia :(
I tutaj dochodzimy do wiary . Oczywiście że Duch Wszechświata stworzył również Żydów razem z JHWH . Problem polega na tym , czy chcemy czuć Stwórcę , czy chcemy satanę ? .
~~Amarantowa Diaskia napisał(a): ...
Panna, też byłem taki jak Ty. Wierzyłem w Boga a nie w kościół. Szukałem drogi jak mogę zbliżyć się do niego. Zapoznałem się z podstawami wielu wierzeń, wyznań. W końcu znalazłem i czuję że to jest to. Osiągnąłem wewnętrzny spokój. Odnalazłem go, zdziwisz się, ale w Kościele Katolickim. Nie jestem jakimś nadgorliwcem. Msza, Komunia, spowiedź, modlitwa. Czasem Pismo Święte. Katechizm - bo dobrze jest wiedzieć w co się wierzy. Nie patrzę na grzeszność czy małostkowość kapłanów. Choć cieszę się jak spotkam księdza oddanego sprawom Boskim.
~~Amarantowa Diaskia napisał(a):
Panna, też byłem taki jak Ty. Wierzyłem w Boga a nie w kościół. Szukałem drogi jak mogę zbliżyć się do niego. Zapoznałem się z podstawami wielu wierzeń, wyznań. W końcu znalazłem i czuję że to jest to. Osiągnąłem wewnętrzny spokój. Odnalazłem go, zdziwisz się, ale w Kościele Katolickim. Nie jestem jakimś nadgorliwcem. Msza, Komunia, spowiedź, modlitwa. Czasem Pismo Święte. Katechizm - bo dobrze jest wiedzieć w co się wierzy. Nie patrzę na grzeszność czy małostkowość kapłanów. Choć cieszę się jak spotkam księdza oddanego sprawom Boskim.