Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Zapraszamy
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
~~Dawny znajomy niezalogowany
przedwczoraj o 11:04
~~Lucjan napisał(a): Dobra. Bo wiesz jakie są ważne dla mnie więzi braterskie.
Ale nie ze wszystkimi bo nie wszyscy zgadzają się z moimi poglądami.

Niby Lucjanie , wiem że bardzo tęsknisz za rodziną
Mary nocne Cię nachodzą , wiem jeszcze więcej …?
zachowaj ostrożność przy rozmowach , bądź bardziej powściągliwy , mniej wylewny.. a frustracja przy wpisach na forum nie pomoże ..!
Kiedyś zostało ujęte przez ciebie „To Se Ne Wrati”
I tego się trzymaj ….!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14240
M21W2
przedwczoraj o 11:54
Dzieje pl.CD .16 lipca

W Lublinie wybuchł strajk kolejarzy. Do strajku przyłączyły się inne zakłady pracy.

18 lipca

Strajk generalny w Lublinie.

20 lipca

Komisja rządowa pod przewodnictwem wicepremiera i członka Biura Politycznego KC PZPR Mieczysława Jagielskiego uznała żądania strajkujących. Podpisane zostało porozumienie, zgodnie z którym władza zagwarantowała podwyżki płac.
7 sierpnia

Będąc kilka miesięcy przed emeryturą, została zwolniona z pracy działaczka Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża Anna Walentynowicz, suwnicowa Stoczni Gdańskiej im. Lenina.

14 sierpnia

Rano w kilku wydziałach stoczni pracownicy przerwali pracę; bezpośrednim powodem było żądanie przywrócenia Walentynowicz do pracy. Powstał Komitet Strajkowy. Stoczniowcy domagali się też przywrócenia do pracy Lecha Wałęsy (zwolnionego ze stoczni w 1976), zbudowania pomnika ofiar masakry robotników z grudnia 1970 r., podwyżki płac, dodatku drożyźnianego, wyrównania dodatków rodzinnych do wysokości, w jakiej otrzymywała je milicja, gwarancji nierepresjonowania strajkujących. Powstała straż robotnicza, która nie dopuszczała ludzi z zewnątrz do stoczni.
15 sierpnia

Strajki rozszerzyły się na inne zakłady Trójmiasta, objęły Elbląg i Szczecin. Strajk podjęła Stocznia im. Komuny Paryskiej w Gdyni, dołączyli pracownicy portów i komunikacji.

W południe władze przerwały łączność telefoniczną Wybrzeża z resztą Polski.

I sekretarz KC PZPR Edward Gierek przerwał urlop na Krymie i powrócił do kraju.

Dopisane 16.11.2024r. o godz. 11:54:

16 sierpnia

Dyrekcja gdańskiej stoczni zgodziła się na podwyżki, ale nie chciała zagwarantować ich na piśmie.

Lech Wałęsa ogłosił koniec strajku; część stoczniowców chciała jednak kontynuować protest, gdyż nie podjęto rozmów z innymi zakładami. Wałęsa zmienił swoją decyzję, ale większość robotników opuściła już stocznię.

W nocy do stoczni przyjechały delegacje 21 innych strajkujących zakładów. Powołano Międzyzakładowy Komitet Strajkowy (MKS).

17 sierpnia

W Stoczni Gdańskiej odprawiono niedzielną mszę, po której przed bramą stoczni, gdzie w grudniu 1970 r. strzelano do robotników, postawiono krzyż.
18 sierpnia

Strajk w Stoczni Szczecińskiej im. Adolfa Warskiego. Na przewodniczącego Komitetu Strajkowego wybrano Mariana Jurczyka. Do protestujących przybył I sekretarz KW PZPR Janusz Brych.

Na wniosek komitetów strajkowych władze Trójmiasta wydały zakaz sprzedaży alkoholu.

MKS przedstawił wojewodzie gdańskiemu listę sformułowanych dzień wcześniej 21 postulatów.
~~Jasiu niezalogowany
przedwczoraj o 12:00
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Jasio napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Jasio napisał(a): Bo to zwykły TCHÓRZ bez ,,jaj'' i bez wiedzy.

Jasio bardzo cię przepraszam za moje niektóre wpisy do ciebie, nie wiedziałem że jesteś chory psychicznie, więcej się to nie powtórzy. Jasio jeżeli pisanie o mnie pozytywnie wpływa na twój stan zdrowia pisz jak najwięcej.
Nie przepraszaj bo te przeprosiny są tak fałszywe jak ty. Tak jak twoja Solidarność i tak jak modlący się pod pomnikiem zboczeńca twój przewodnik życiowy. A o stan mojego zdrowia nie musisz się martwić bo mówią że śmiech to zdrowie a dziki twoim wpisom jak ten o ,,żUłtych papierach'' i mnóstwem innych śmieję się do rozpuku NIEUKU.

Pisz Jasio pisz , pomoże na podreperowania zdrowie . Jeszcze raz przepraszam że nie byłem tolerancyjny wobec
ciebie i brzydko pisałem że jesteś psycholem . choroba jak inne .
Zmień teraz pseudonim na inny i dalej rób to co najlepiej potrafisz . im więcej wyzwisk tym będziesz miał lepsze
samopoczucie , gwarantuję , koniec ADEKWATNYCH odpowiedzi w stosunku do ciebie , skąd mogłem wiedzieć o twojej
chorobie psychicznej , myślałem że to tylko narcyzm . Zdrówka Jasio .
Dopisane 16.11.2024r. o godz. 10:21:~~Jasio napisał(a): Lucjan to prawda o tym Jankowskim? Wierzysz że sypiał z młodymi chłopcami ?

Jasio czy to prawda o Januszu z DM że jest " zoofilem i pedofilem ", gdzieś to czytałem .

Dopisane 16.11.2024r. o godz. 10:38:TYM KTÓRZY POZIOMEM WYPOWIEDZI ZBLIŻAJĄ SIĘ DO POZIOMU CHOREJ JASI NIE BĘDĘ ODPOWIADAŁ , OBY NIE SPOTKAŁO WAS TO CO JASIE CZY JASIO , trudno się połapać .

Ktoś kto tak często innym zarzuca chorobę psychiczną nie może sam byś zdrowy.
Może dlatego wspomina o ''żUłtych papierach..
Nie będziesz udzielał ADEKWATNYCH odpowiedzi?
Za ciepło koło dupska? Byłeś na przesłuchaniu i teraz miękkie kolanka?
Czytałeś o tym że ktoś tam napisał o mnie ''zoofil i pedofil?
A nie czytałeś że pisał o mnie i ''nekrofil''?
A któż to taki pisał?
Tu też ci zabrakło ''jaj'' by o tym napisać?....HAHAHAHAHA
Trudno ci się połapać w Jasiach?
To ALGORYTM i tego nie mówi? HAHAHAHAHAHA

rada....kopiuj wszystko i myk wszystko do prokuratora...;D
zobaczymy czy czasem wśród tych ''jasiów'' ty nie jesteś ,czy czasem nie ma tam twojego koleżki...
14240
M21W2
przedwczoraj o 12:12
19 sierpnia

W Szczecinie powstał MKS. Na jego przewodniczącego wybrano Mariana Jurczyka. Szczeciński MKS przedstawił listę 36 postulatów.

Gdański MKS zażądał od premiera Edwarda Babiucha podjęcia rokowań. MKS reprezentował już ponad 150 zakładów, w których trwały strajki okupacyjne. 17 zakładów z pominięciem gdańskiego MKS rozpoczęło osobne rozmowy z wicepremierem Tadeuszem Pyką.
20 sierpnia

Przewodniczący rządowych związków zawodowych Jan Szydlak określił strajk jako przejaw działań wrogich sił.

Obecnie mamy wrogie Solidarność robotnicza , Solidarność rolnicza i TV Republika .
Tusk czerpie wzorce od przywódców komunistycznych PRL-U .

Dopisane 16.11.2024r. o godz. 12:07:

~~Jasiu napisał(a): zobaczymy czy czasem wśród tych ''jasiów'' ty nie jesteś ,czy czasem nie ma tam twojego koleżki...

Polecam , sprawdź , mary nocne cię opuszczą .

Dopisane 16.11.2024r. o godz. 12:12:

CD . 20 sierpnia
SB aresztowała ponad dwudziestu członków i współpracowników KOR.

64 intelektualistów wystosowało apel do władz o rozpoczęcie rozmów z Międzyzakładowym Komitetem Strajkowym.
21 sierpnia

Na czele Komisji Rządowej, w miejsce Tadeusza Pyki, stanął wicepremier Mieczysław Jagielski. Po przyjeździe do Gdańska, próbując pominąć MKS, zaproponował tzw. rozmowy branżowe z „trójkami”: dyrekcja, Podstawowa Organizacja Partyjna i rada zakładowa.

Pod bramą Stoczni Gdańskiej zgromadziły się tłumy; przynoszono żywność, kwiaty.

Delegacja rządowa pod przewodnictwem wicepremiera Kazimierza Barcikowskiego rozpoczęła rozmowy z MKS w Szczecinie.

Początek strajku w Hucie im. Lenina w Krakowie.
23 sierpnia

Lech Wałęsa wezwał do zaprzestania represji wobec osób wspomagających strajk.

Wieczorem w stoczni Komisja Rządowa podjęła rozmowy z gdańskim MKS, których przebieg transmitowano przez zakładowy radiowęzeł. Spotkanie ograniczyło się do wystąpienia Mieczysława Jagielskiego, nie odblokowano bowiem połączeń telefonicznych, czego domagał się MKS. Jagielski uchylił się od zajęcia stanowiska wobec postulatu utworzenia niezależnych związków i odmówił publikacji w prasie żądań MKS.

W Szczecinie trwały negocjacje z komisją wicepremiera Barcikowskiego.

W Stoczni Gdańskiej ukazał się pierwszy numer „Strajkowego Biuletynu Informacyjnego SOLIDARNOŚĆ”.
~~Smolisty Kaczeniec niezalogowany
przedwczoraj o 12:16
M21W2 napisał(a): Dzieje pl.CD .16 lipca

W Lublinie wybuchł strajk kolejarzy. Do strajku przyłączyły się inne zakłady pracy.

22 luty 2019
Afera z z ks. Jankowskim i molestowaniem młodych chłopców . W tym Sławomira..................

22 luty 2019

Ujawniono ochranianie Jankowskiego przez biskupa Gocłowskiego.
Michnik otwarcie o tym że Jankowski był ojcem chrzestnym jego dziecka.

24 luty 2019
Podczas prześwietlania akt osobowych ks. Jankowskiego i jego kryptonimu ''Lubella'' pojawia się wpis że Teresa Glaza, szefowa kuchni u ks. Jankowskiego jest tajną współpracownicą SB o pseudonimie „Karol”

CD.N.

JAK CI Z TYM LUCUŚ KIEDY WIESZ ŻE TEN TWÓJ ZWIĄZKOWY KAPELAN PODAWAŁ HOSTIĘ TWOIM KOLEGOM ''SOLIDARUCHOM'' TYMI SAMYMI ŁAPAMI KTÓRYMI OBMACYWAŁ MŁODYCH CHŁOPCÓW?
JAK CI Z TYM?
14240
M21W2
przedwczoraj o 12:21
24 sierpnia

Spotkanie Prezydium MKS z przybyłymi do Stoczni Gdańskiej sygnatariuszami apelu intelektualistów z 20 sierpnia. Przy MKS powstała komisja ekspertów, w której skład weszli: Tadeusz Mazowiecki, Bronisław Geremek, Tadeusz Kowalik, Andrzej Wielowieyski, Jadwiga Staniszkis, Waldemar Kuczyński, Bohdan Cywiński.

Obrady IV Plenum KC PZPR. Zmiany w rządzie: ze stanowiska prezesa Rady Ministrów odwołano Edwarda Babiucha. Pełnienie obowiązków premiera powierzono Józefowi Pińkowskiemu.
25 sierpnia
Biuro Polityczne KC KPZR powołało specjalną Komisję ds. Polski. Jej przewodniczącym został Michaił Susłow.
Bratnia pomoc od KP ZSRR .
Kim był - wzorem do naśladowania przez Janusza .
Michaił Andriejewicz Susłow – działacz Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego i polityk radziecki, dwukrotny Bohater Pracy Socjalistycznej. Sprawował kontrolę nad ideologią partii komunistycznej, propagandą i kulturą.
26 sierpnia

Komisja Rządowa omówiła stanowisko władz dotyczące poprawy warunków pracy i sytuacji materialnej; zapewniła, że zostaną one spełnione „w miarę możliwości”.

Lech Wałęsa odpowiedział, że najpierw należy zająć się kwestią wolnych związków zawodowych. Jagielski opowiedział się za „odnową” ruchu związkowego przez wybory nowych władz. MKS podkreślił, że chodzi o powołanie nowych niezależnych związków. Jagielski wniósł o powołanie grupy roboczej w tej sprawie.

W Szczecinie ukazał się pierwszy numer strajkowego pisma „Jedność”.

Plenum Centralnej Rady Związków Zawodowych zwolniło Jana Szydlaka ze stanowiska przewodniczącego CRZZ.
~~Smolisty Kaczeniec niezalogowany
przedwczoraj o 12:22
M21W2 napisał(a): 19 sierpnia

Dopisane 16.11.2024r. o godz. 12:07:
Ktoś napisał: ~~Jasiu napisał(a): zobaczymy czy czasem wśród tych ''jasiów'' ty nie jesteś ,czy czasem nie ma tam twojego koleżki...

Polecam , sprawdź , mary nocne cię opuszczą .

.

JA MAM SPRAWDZAĆ?????
ja to ''olewam''
prokuratura to sprawdzi...;D

myślę że to ty teraz masz koszmary nocne...
obyś tylko pieluszki nie zmoczył...;D
14240
M21W2
przedwczoraj o 12:26
~~Smolisty Kaczeniec napisał(a): Biuro Polityczne KC KPZR powołało specjalną Komisję ds. Polski. Jej przewodniczącym został Michaił Susłow.
Michaił Andriejewicz Susłow – działacz Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego i polityk radziecki, dwukrotny Bohater Pracy Socjalistycznej. Sprawował kontrolę nad ideologią partii komunistycznej, propagandą i kulturą.
26 sierpnia

Przybyłeś z BRATNIĄ pomocą Susłowowi .
Biuro Polityczne KC KPZR powołało specjalną Komisję ds. Polski. Jej przewodniczącym został Michaił Susłow.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.