~~Czerwonobrązowa Forsycja napisał(a): Źli ludzie idą do spowiedzi i już czują się niewinni. Obłuda .
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a):~~Czerwonobrązowa Forsycja napisał(a):~~Różowy Len napisał(a):~~Niebieskozielony Berberys napisał(a):~Perłowa Kolkwicja napisał(a): Przestańcie płacić za wiarę w boga!
To jest podsumowanie ,wszystko w temacie
Zgadza się. Jeśli ktoś patrzy na świat tylko przez pryzmat pieniądza.
W życiu liczą się jeszcze inne wartości. Ale nie będę ci tłumaczył. I tak nie zrozumiesz.
Nie rezygnuj tak łatwo . Wytłumacz jakie wartości są ważniejsze. Już widzę jak kościół udziela ślubów , i celebruje pogrzeby za darmo.Bóg potrzebuje posłuszeństwa i ofiary. Jego ofiary oddają wdowie grosiki aby kupić sobie łaski. Źli ludzie idą do spowiedzi i już czują się niewinni. Obłuda .
Módl się w domu lub kosciel i ok
Rozumiem że ty wszystko robisz za free.
Chałupę masz za free.
Jeść nie musisz.
Ubrać sie nie musisz.
A w ogóle to ty żyjesz?
~~Czerwonobrązowa Forsycja napisał(a): To ty napisałeś o patrzeniu na świat przez pryzmat pieniądza. Zwykli robotnicy zarabiają ledwo na opłaty i przeżycie. A ksiądz ile bierze za ślub lub pogrzeb ? To jego stawka godzinowa.Nie powiedz mi że 15 złotych.To co ludzie mają zawdzięczają swojej ciężkiej pracy. Na mieszkanie muszą nieraz pracować pół życia.
Zobacz jak wygląda rezydencja / pałac / Generała księdza Głodzia.Zobacz na plebanie przy kościołach.Komu ty tu chcesz pociskać kit ?
~~Różowy Len napisał(a):~~Czerwonobrązowa Forsycja napisał(a): To ty napisałeś o patrzeniu na świat przez pryzmat pieniądza. Zwykli robotnicy zarabiają ledwo na opłaty i przeżycie. A ksiądz ile bierze za ślub lub pogrzeb ? To jego stawka godzinowa.Nie powiedz mi że 15 złotych.To co ludzie mają zawdzięczają swojej ciężkiej pracy. Na mieszkanie muszą nieraz pracować pół życia.
Zobacz jak wygląda rezydencja / pałac / Generała księdza Głodzia.Zobacz na plebanie przy kościołach.Komu ty tu chcesz pociskać kit ?
A ty wciąż wokół pieniędzy. Mówiłem że nie zrozumiesz. Pieniądz nie jest celem a jedynie jednym ze środków do osiągnięcia celu. Celem jest nasze zbawienie. Mówisz że ślub kosztuje krocie. Ile ślubów w roku udziela taki ksiądz. Ma choć jeden na miesiąc? Nie wiem czy byś wyżył z takich przychodów. A weź jeszcze z tego opłać ogrzewanie kościoła czy remonty. Plebania? Często jest takim osiedlowym czy też wiejskim domem kultury. Służy też spotkaniom z parafianami, gościom odwiedzającym parafię. Ale to wszystko tylko środki a nie cel.
Owszem, być są kapłani, którzy służą tylko mamonie. Ja takich raczej nie spotkałem, wiec chyba nie jest ich aż tylko by utożsamiać ich z całym Kościołem.
Najczęściej jest tak że postrzegamy innych przez pryzmat wartości, które sami wyznajemy. Jeśli tak jest też w twoim przypadku, to szczerze współczuję. Staniesz kiedyś u kresu życia i jako jedyne osiągnięcie zobaczysz cyferki na koncie. O ile ci ich jakaś inflacja czy inny kataklizm nie pożre.
PanM napisał(a): Co to są te wartości o których osoba pisze ? Dlaczego osoba sukces finansowy innych nazywa pogardliwie ? Kapłan to miejsce pracy .
~~Bladoróżowy Uczep napisał(a): Piewcy ciemnoty ( w Polsce to ci w czarnych habitach ) są wrzodem na dupie każdego narodu, nazwa religii jest tu nieistotna. No, ale strzyżenia "owiec" uczą się już pokoleniowo od wieków, na szczęście ludy są coraz mądrzejsze i coraz częściej odchodzą od wiary w czystą obłudę.