~~Krasny Rozmaryn napisał(a): Kilka lat temu pisałem na temat terenu po dawnym dworcu wschodnim. Miejsce idealne na nowy z prawdziwego zdarzenia szpital. Nie. Sprzedali pod budy które lada chwila splajtują Hotel na Asnyka. Styl i architektura gierkowskiej wielkiej płyty. Zrujnowane i praktycznie nie czynne baseny na Spacerowej. Zlikwidowane lodowisko. Lasy wokół miasta tak zaniedbane i zaśmiecone, że odechciewa się spacerów. Rynek a zwłaszcza zaplecze obsadzone menelami załatwiającymi swoje potrzeby w bramach klatek schodowych. Ale za to plany kolejnego muzeum ceramiki, pozamykane orliki, i wieczna propaganda sukcesu. Tu liczą się tylko deweloperzy i nieliczna klika biznesmenów.
no właśnie...
to takie podsumowanie w ''pigułce''
ja coś ze wspomnień...
nie pamiętam miasteczka ale w okolicach Kamienia Pomorskiego byliśmy na kawie w przepięknym starym dworcu kolejowym ...zrobionym w klimacie jakże by innym -kolejowym ...ściany pełne historycznych zdjęć ,za barem człowiek też jakby z innej epoki...prawie kolejarz...
na fragmencie torów pięknie odrestaurowana lokomotywa a za nią szereg wagonów ...prawie Orient Ekspres ...
dlaczego nie zrobiono czegoś takiego u nas z dworcem wschodnim...
za drogo?
bo ważniejsza była jakaś kolejna ''pseudogaleria''?
a jak już o tym ...
tak wielu tu pisało o braku w tym grajdołku porządnego ''empiku''
i co?
kiedy bym tam nie był zawsze pustki...
widzieliście ceny książek?
widzieliście tam porządną płytę ?
a więc dla kogo to zrobiono?
przecież dzisiaj ja jak mam coś kupić w normalnej ,ludzkiej cenie robię to w internecie...
gdzie w tym grajdołku jakiś porządny klub dla młodzieży?
a później jęki że mamy kiepską młodzież bo siedzą na murkach...;)
dlaczego tam a nie na ''milionie '' ławek jakie mieszkańcom zafundował ''gospodarz''?
zarzyna się tu wszystko...
od restauratorów po lokalnych właścicieli zwykłych sklepików po warzywniaki...
apteki i banki...
w tym chyba niedługo dogonimy sam Zurich...;)