qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a): Qwax - krótko , cen- zura to niedopuszczenie do druku , niedopuszczenie utworu do wykonania , w PRL Kazik nie mógłby w jakichkolwiek mediach wykonać utworu krytykującego prominentnych działaczy PRL.
I to jest cała odpowiedź?
Podanie definicji cenzury i opisanie przypadków jej stosowania w PRL?
A czy choćby wydarzenia mające miejsce w Polskim Radiu "Trójka" (przedstawione w reportażu) spełniają według Pana tę definicję?
Naprawdę nie dostrzega Pan żadnych analogii??
qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a):
Uważam Ciebie za umiejącego poszukiwać w internecie potrzebnych informacji , ja nie byłem , pisarzem , dziennikarzem aby mnie to dotknęło .
Nie tylkomoderacja ale i bezpieka kontrolowała społeczeństwo , zatrzymany do kontroli w 1986 r . miałem gazetkę Solidarności Walczącej Kornela Morawieckiego natychmiast sporządzono wniosek do Kolegjum do spraw wykroczeń , ukarano mnie wysoką grzywną za rozprzestrzenianie wrogich informacji godzących w państwo polskie .
Bardzo to interesujące i zupełnie nie na temat ;)
Proszę coś wspomnieć o cenzurze stosowanej obecnie przez PIS.
Zastosowana autokorekta
M21W2 napisał(a):qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a):
Uważam Ciebie za umiejącego poszukiwać w internecie potrzebnych informacji , ja nie byłem , pisarzem , dziennikarzem aby mnie to dotknęło .
Nie tylkomoderacja ale i bezpieka kontrolowała społeczeństwo , zatrzymany do kontroli w 1986 r . miałem gazetkę Solidarności Walczącej Kornela Morawieckiego natychmiast sporządzono wniosek do Kolegjum do spraw wykroczeń , ukarano mnie wysoką grzywną za rozprzestrzenianie wrogich informacji godzących w państwo polskie .
Bardzo to interesujące i zupełnie nie na temat ;)
Proszę coś wspomnieć o cenzurze stosowanej obecnie przez PIS.
Wrzuciłeś filmik z aferą spowodowaną zmianą werdyktu jurorów a piszesz o cenzurze .
Jest to niewątpliwie afera w którą zamieszani są szefowie stacji .
Do afery w Programie Trzecim Polskiego Radia doszło w maju tego roku. Utwór "Twój ból jest lepszy niż mój" Kazika Staszewskiego znalazł się na pierwszym miejscu listy przebojów. Szybko jednak z niej zniknął. To z kolei wywołało prawdziwą wojnę wokół radiowej "Trójki".
Ja nie twierdzę że PiS coś moderuje , nie znam takiego przykładu .
Rozróżniam afery od cenzury .
Jak coś wiesz to napisz a nie zadawaj pytań ,
skorn napisał(a): W przeciwieństwie do ciebie mam pozwolenie od autora ; )