M21W2 napisał(a): Jacques Attali w książce odpowiedział na pytanie :
„Czy jest możliwe i pożądane życie przez 120 lat?”.
„W przyszłości będzie trzeba znaleźć rozwiązanie problemu populacji. Zaczniemy od ludzi starszych, ponieważ gdy człowiek przekroczy już 60-65 lat, to żyje dłużej, niż produkuje i drogo kosztuje to społeczeństwo. Dlatego uważam, że – zgodnie z logiką społeczeństwa przemysłowego – celem nie będzie już wydłużanie średniej długości życia, ale zapewnienie, aby życie ludzi starszych było na jak najlepszym poziomie, przy zachowaniu jak najmniejszych nakładów finansowych na ich wydatki związane z opieką medyczną”.
Jacques Attali w „L’avenir de la vie”
A tu tu manipulacja która krąży w internecie :
" W przyszłości będzie to kwestia na znalezienie sposobu na zmniejszenie populacji .
Zaczniemy od starych ,ponieważ gdy tylko przekroczy 60-65 lat, człowiek żyje dłużej niż produkuje i drogo kosztuje społeczeństwo .
Potem słabi , a potem bezużyteczni ,którzy nic do społeczeństwa nie wnoszą , bo będzie ich coraz więcej , a przede wszystkim w końcu głupich .
Pozbędziemy się ich , sprawiając , że uwierzą , że to dla ich własnego dobra .
Znajdziemy coś albo spowodujemy pandemię , która dotknie niektórych ludzi , prawdziwy kryzys gospodarczy lub nie , to nie ma znaczenia .
Słabi ulegną , przestraszeni i głupi uwierzą i poproszą o leczenie .
Zadbamy o zapewnienie leczenia , które będzie rozwiązaniem .
Selekcja idiot,ów będzie się odbywała spontanicznie : pójdą sami na rzeź ."
Jacques Attali
Oczytany zmanipulowany czytelniku , odróżniaj prawdę od fałszu .
Manipulacja na podstawie zdań wyrwanych z kontekstu to kolejny sposób na pozyskanie takich jak Ty zwolenników teorii spiskowych .
Lucuś, ty naprawdę taki tępy jesteś? Ja tą książkę mam i przeczytałem. A ty książki nie czytałeś, nawet na oczy nie widziałeś i mówisz mi, co w niej jest zawarte? eoria spiskowa
Chyba po wyszczepieniu mózg ci przestał pracować. Przepraszam za zdenerwowanie, ale jak ktoś mnie poucza o tym co czytałem, chociaż sam tego nie czytał to trudno się nie denerwować.
Czy ty coś w ogóle rozumiesz czy tylko bełkot z internetu potrafisz wklejać? I to nie rozumiejąc co wklejasz!