''1 września 1939 roku o godzinie 4:40 wybuchła II wojna światowa. W czwartek nad ranem w Wieluniu (województwo łódzkie) pojawił się premier Mateusz Morawiecki, aby upamiętnić ten tragiczny dzień w historii. - To właśnie bezbronny Wieluń padł ofiarą bardzo skalkulowanej polityki zastraszenia i zniszczenia. ''
a powinien być w innym miejscu...
łykajcie to historyczne lemingi...;D
''Tuż po 4.00 29 niemieckich bombowców nurkujących typu Stukas wystartowało do lotu, którego celem miał być Wieluń. Miasto znajdowało się w odległości niewiele ponad 20 km od granicy polsko-niemieckiej i maszyny Luftwaffe prawdopodobnie zbyt szybko osiągnęły ten rejon. Pierwsze bomby spadły na Wieluń już o 4.40, a być może jeszcze wcześniej, co potwierdzają nie tylko dzienniki niemieckiej jednostki powietrznej, ale i naoczni świadkowie nalotu.''
to fragment z linku który zamieściłeś ...
ja mam materiały gdzie napisano że pierwsze bomby spadły na most w Tczewie o 4.36 ...
oczywiście że to kwestia kilku minut i nie ma co tu tego roztrząsać bo same rozkazy nalotów zostały dużo wcześniej wydane ...
mnie zawsze bardziej interesowało to dlaczego tak wszyscy żyją obroną Westerplatte a nie chociażby Kępy Oksywskiej która broniła się do 19 września...a tam według szacunków poległo nawet 2000 żołnierzy...
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.