~~doulos achreios napisał(a): Ktoś napisał: ~~Cynamonowy Kuklik napisał(a): a obecnie są oni trzecią co do wielkości grupą wyznaniową z liczbą ponad 116 tysięcy wyznawców. - a skąd takie (nieprawdziwe) dane? Coś redakcji się pomyliło i to poważnie :)
Nic się nie pomyliło. Są w Polsce 3. co do liczebności wyznaniem po rzymskich katolikach oraz prawosławnych. Dane pochodzą ze statystyki samych Świadków. Rozbieżność między nią a danymi ze spisu powszechnego wynika z faktu, że ponad 8 mln uczestników spisu odmówiło odpowiedzi na pytanie o wyznanie.
W Polsce mogą być na trzecim miejscu, o ile przeskoczyli protestantów. Ale protestantów przybywa sporo, bo rosną szybko ruchy Zielonoświątkowe, w tym zasilane przez byłych katolików z ruchów charyzmatycznych.
Umówiłem się z jednym ze ŚJ na rozmowę, bo jak mnie "nawracał" sporo błędów w interpretacji Biblii popełnił. Lubię z nimi rozmawiać - kiedyś wdałem się w rozmowę z dwójką młodych na Rynku, ale ponieważ trafił na katolika znającego Pismo Św. miał poważne problemy i szukał w tablecie wyjaśnień. Pewnie w sekcji - jak odpowiadać komuś, kto jednak zna Pismo Św :)
Ich słabością jest to, że bazują tylko na przekładzie Nowego Świata, w którym sporo przekłamań i tłumaczeń robionych pod założoną tezę. O czym mówią profesjonalni bibliści - polecam wykłady biblijne prof, Marcina Majewskiego na youtube.
Ale szacunek za działalność i wychodzenie do ludzi! Katolicy - trzeba brać się do roboty biorąc przykład ze Świadków Jehowy!