Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Skąd w Nowogrodźcu i Żeliszowie wzięły się postacie z gier, filmów i bajek?
~~Różowoczerwona Sośnica niezalogowany
12 sierpnia 2024r. o 8:50
~~Dariusz Gołębiewski napisał(a):
Ktoś napisał: ~~bazyliszek napisał(a): Burmistrz sprzedał klasztor obcym i ludność nowogrodźca nie ma tam wstępu ? dlaczego tak się dzieje ? kiedyś był tam zakaz wstępu bo ruiny bo groźba zawalenia, a teraz można tam wchodzić i filmy kręcić ? a klasztor ma nazwe KLASZTOR .bez dusz .

Obcym? Działam w klasztorze od samego początku, a moja rodzina pochodzi z Parzyc. Przyjechaliśmy tutaj już wiosną 1946 roku. Co prawda mieszkam w Bolesławcu, ale w gminie od małego bywam bardzo często. Moja prababcia mieszkała tu aż do śmierci (zmarła kilka lat temu), dziadkowie brali ślub w Nowogrodźcu, a ja pomagam w odbudowie klasztoru. Pracują z nami też ludzie mieszkający od zawsze w Nowogrodźcu i jego okolicach. Nieraz organizowaliśmy otwarte zwiedzania klasztoru, a w miarę możliwości wpuszczamy tam gości z miasta, gminy i nie tylko. Klasztor jest jednak terenem budowy, co nakłada na nas liczne ograniczenia. Im bardziej zaawansowana będzie odbudowa, tym większe będziemy mieć możliwości w zakresie udostępniania klasztoru.

Klasztor nie jest miejscem kultu od 214 lat. Siostry Magdalenki utraciły zarząd nad tym miejscem już w 1810 roku, a ich duchowe spadkobierczynie, urzędujące w Lubaniu , wspierają nasze działania.

Dobrze napisane :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Bladożółty Moszenki niezalogowany
12 sierpnia 2024r. o 9:01
Bardzo się cieszę, że ten zabytek odzyskuje należne miejsce w mieście. To była bardzo dobra decyzja, żeby powierzyć pieczę nad tym miejscem fundacji. Oby tak dalej, a hejterami i dewotami nie ma co się przejmować.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.