~~Liliowoniebieska Kapusta niezalogowany 6 lipca 2018r. o 18:37
Zastanawiam się dlaczego ludzie pracują w miejscu pracy, gdzie jest im tak źle? Naprawdę tego nie rozumiem. Widocznie, aż tak strasznie nie jest. Przecież nikt nikogo pod kluczem tam nie trzyma. To nie obóz koncentracyjny.
Można sobie założyć własną firmę i udowodnić całemu światu jak to zrobić by każdy miał dużo i jeszcze więcej i najlepiej jeszcze jeszcze więcej.
Widzę, że związek wie lepiej jak powinna prosperować wielka firma to nic jak tylko niech ten mądry związek sam sobie stworzy firmę ich marzeń.
~Pistacjowy Hibiskus niezalogowany 7 lipca 2018r. o 21:57
SKŁADNIKI
CIASTO
225 g mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty (lub innego - zob. wskazówki)
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku, słodzony) ok. 35 - 60 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
MALINY
400 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Zagnieść ciasto kruche: na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka, zagarniając mąkę do środka.
Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym (końcówką - łopatką). Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylepić spód oraz ok. 2 cm boków (można wylepić palcami, nie trzeba wcześniej rozwałkowywać ciasta).
Wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
Zamiast ricotty można użyć mascarpone lub twarogu sernikowego.
Zamiast budyniu i cukru wanilinowego można użyć 2 łyżek mąki ziemniaczanej i wanilii wyłuskanej z 1 laski.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.