Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Proza. Książki ulubione.

13051
#Virgo nieaktywny
26 marca 2015r. o 19:22
Witajcie , czytelnicy :) Poleciłam juz kilkanascie dobrych tytułów .Tym razem polecam tzw.czytadełka , raczej dla Pań.

H.Snopkiewicz " Słoneczniki" - książka - pamietanik dorastajacej dziewczyny w latach powojennych. Ciekawa , dynamiczna akcja , sporo "miłości"...dobrze "się czyta".

E.Jackiewiczowa - "Wczorajsza młodość" - temat o dorastaniu , edukacji , poszukiwaniu pracy w okresie przedwojennym.Troszkę biografii autorki. Interesujaca.

J.Wieczerska - "Zawsze jakieś jutro" - Wrocław powojenny. Joanna przyjeżdża ze wsi wielkopolskiej pobierać naukę w LO , gdzie ciotka jest dyrektorką. Nauka , nauczyciele , koleżanki i koledzy , miłość ze skolnych lat. Lektura interesujaca , lekka ale pouczająca.

Są ludzie, którzy swym charakterem niszczą to co zbudowali rozumem, więc niech nie ranią tych ,których nie mogą zabić
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
6979
E
26 marca 2015r. o 21:32
~Iza napisał(a): … przeplatana kryminałami Agaty Christie ;)

Albo Joe Alexa :)
Polecam "Naszyjnik i inne opowiadania" Guy de Maupassant'a :)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
2900
#falco nieaktywny
26 marca 2015r. o 21:40
Alex...Alex...coś słyszałem ,ale czy on ''Joe'' tego nie wiem...

"bierz życie z każdym oddechem..."
6979
E
26 marca 2015r. o 21:44
Co prawda, to On Maciej Słomczyński był, ale niech mu będzie Alex ;)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
~Iza niezalogowany
26 marca 2015r. o 22:02
I cała seria kryminałów nieodżałowanej Joanny Chmielewskiej, np. " Lesio", " Całe zdanie nieboszczyka', " Wszystko czerwone" ect.
:)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
26 marca 2015r. o 22:40
~Iza napisał(a): ...
No chyba, że się mylę :|

:)

Nie mylisz się Droga Arystokratko :*Uwielbiam Kobiecość w każdej postaci, ale najważniejsza jest Ta Jedyna ... może być nawet zołza :D

A wracając do rzeczy ... czyż Małgorzata nie była czarownicą ? Psychologi Skarlet nigdy nie studiowałem, a Małgorzata zawsze była mą idolką. Ta, która potrafiła kochać Mistrza , chociaż był nie popularny i NKWD na Niego się czaiło :D Ta , która na balu u szatana doznała cierpienia i udowodniła swą Miłość. Ta , która jest Jedyną, dla Każdego z nas ... samców :)

Bardzo ważną sprawą jest , aby rzeczy nazywać po imieniu , jak czynił to Stwórca. Kiedy kochasz , to czyń i mów :)

Przypomnę jeszcze Cyryla Massarotto . Postawił tezę , że Bóg może istnieć dopóty , dopóki ktoś chce, aby istniał ... i tu masz słuszność Papugo , że człowiek tworzy sobie boga :D

Ale, Bóg wcielony w Alice , w/g Massarotto , ogryzający sobie paznokcie u stóp na oczach teoretycznego Kochanka , ma poczucie humoru :D

Qurcze , szkoda , że brak mi tego polotu.

Dobrej nocy Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~Iza niezalogowany
27 marca 2015r. o 5:51
Panna, to może lepiej nie czytaj „ zołz”, bo zamiast zrywać boki, po kilku kartkach książkę spalisz na stosie;).
Dla mnie to poradnik o tym, jak być ”egoistką doskonałą”, zero empatii, chłodna kalkulacja, … ale z humorem napisane.

Sięgnij lepiej do „Heroicznego życia” Chrisa Lowney’a, byłego jezuity. Poniżej omówienie książki:
http://www.deon.pl/czytelnia/ksiazki/art,718,heroiczne-zycie.html

Miłego :)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
27 marca 2015r. o 8:44
I tu się mylisz Droga Arystokratko :) , ja cham od pługa , tańczący z betoniarą, żadnych książek palić nie będę ... a jeśli już , to harlekiny :D Przeczytam zołzę i wtedy podyskutujemy :) Przeczytam ... być może dlatego , że lubię się pastwić nad sobą , wzorem średniowiecznych pokutników :D
Zresztą, moja ślubna śp. , klasyczka egoizmu zostawiła mi w spadku jakieś trzysta kilogramów harlekinów. Może miałbyś ochotę Alterowicz ? Słyszałem , że lubisz czytać :D

Miłego:)

Dopisane 27.03.2015r. o godz. 08:44:

Przeczytałem ... nie zołzę :D , ale streszczenie Lowneya. Qurcze idolem mym ma być dyrektor zarządzający u Morgana , co to naprawia samolot podczas lotu i pod ostrzałem ? Jak słyszę słowo jezuita , to mnie qurwica bierze , mniej więcej taka sama jak , na brzmienie słowa neoliberalizm.

Spalić wraz z harlekinami :D

Miłego :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza