~tato napisał(a): Mam dziś na 14.00 do pracy i jestem w niej do 22.00, zawsze ze swoim synkiem chodziliśmy 11go na rynek, śpiewał hymn i oglądał salwę honorową. Byłem dumny że mogę z nim być i mu o tym opowiadać. Dziś nie mogę bo pan starosta wymyślił sobie obchody 11-go. Czy ktoś może tego człowieka zwolnić?
~ napisał(a): Kto czuje potrzebę to niech świętuje. Nie ma przymusu.
Ja będę pił piwko i nikogo nie będę zmuszał do tego samego. Rocznicowo piję.
Kto chce ten pije kto nie chce pić może "Obchodzić" "Rocznicowo" co i jak chce.
Nie wiem jaka to rocznica odzyskania niepodległości jeżeli niedawno Duda z Kaczyńskim śpiewali na Wawelu że Polska jest zniewolona: "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".
"Ojczyznę wolną raczyłeś nam zwrócić Panie" ta nowa pieśń patriotyczna i nieoficjalny hymn pisu też chyba będzie ale I rocznica przypada dopiero w 2016 roku.
~ob. napisał(a): 11Listopada w Bolesławcu to święto kościelne ?
~ napisał(a): Niedawno Duda śpiewał na Wawelu: "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".
Pannazdzieckiem napisał(a): Nie skorzystam z zaproszenia. Nie ma czego świętować. Polska , to kraj kolonialny , państwo istniejące jedynie teoretycznie.
~zacofany moher napisał(a):
~ napisał(a): Niedawno Duda śpiewał na Wawelu: "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".
Czyli ojczyzna jest zniewolona. Jak zniewolona to jaka niepodległość
Świętujemy nie istnienie państwa obecnego.
~zacofany moher napisał(a):~ob. napisał(a): 11Listopada w Bolesławcu to święto kościelne ?
Kościół chce po prostu być z ludem i nie widzę w tym nic dziwnego. Kościół obchodzi nie tylko święta kościelne.
Pannazdzieckiem napisał(a): Nie skorzystam z zaproszenia. Nie ma czego świętować. Polska , to kraj kolonialny , państwo istniejące jedynie teoretycznie.
Świętujemy nie istnienie państwa obecnego, ale odrodzenie się państwa w 1918 roku. Wtedy było z czego być dumnym, zapewniam Cię.
misiekELF napisał(a):
A co by było gdyby nasi dziadkowie zamiast interesować się światem który ich wtedy otaczał, tym co było dla nich "tu i teraz", świętowali zwycięstwo w Bitwie pod Grunwaldem...?