~~Groszkowy Pierwiosnek napisał(a): znajdź chwilę czasu ...warto ;)
Generalnie dobrze mieć jakieś pojęcie o tym, o czym się pisze ;)
Na przykład budowa promu w Stoczni Szczecińskiej, która ma być symbolem nieudolności rządu. I tu na forum jest przywoływana w kabaretowym tonie.
„Mamy opóźnienia w zakresie organizacyjno-projektowym i dlatego wprowadzamy inne rozwiązanie. Zdecydowaliśmy się kupić gotowy projekt dla naszych armatorów. Wyprodukujemy w ten sposób serię czterech jednostek o długości 235 metrów” - zapowiada minister Gróbarczyk.
„Dziesięć lat temu, na niemieckie zamówienie, koalicja PO-PSL zniszczyła polską stocznie”. - mówi poseł Krzysztof Zaremba, wiceprzewodniczący komisji ds. gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.
Pisałem o tym problemie:
Aneks do powtórki z historii Polski
1989 -2014 - VI rozbiór Polski, czyli destrukcja polskiego przemysłu po zastosowaniu „terapii szokowej”. Koncepcji przywiezionej do Polski przez Jeffreya Sachsa, realizowanej przez Leszka Balcerowicza, Janusza Lewandowskiego, a na koniec przez Donalda Tuska.
…oraz niekontrolowane otwarcie polskiego rynku dla towarów zagranicznych i dla zagranicznego kapitału doprowadza do:doprowadza do:
• upadłości firm, degradacji lub likwidacji wielu gałęzi polskiego przemysłu (elektronika, telekomunikacja, stocznie, włókiennictwo)…
Tego nie da się odbudować tak z dnia na dzień. Pracowałem w przemyśle. Wiem ;)
Dobrze, że zgadzamy się w sprawie ceny F-35.