~~Czarnofioletowa Tibuchina napisał(a): To jest właśnie tzw "POLACTWO". Kocham swój kraj i czuję dumę z tego, że tu mieszkam. I właśnie dlatego jestem za tym, aby każdego cebulaka przyłapanego na takim procederze karać bardzo dotkliwie. Bo zależy mi na tym, aby nie tylko w Szwajcarii czy Niemczech było czysto.
~~Indygowy Dziewięćsił napisał(a): Może temat zamknie informacja że jest to teren prywatny! Więc dlaczego miasto ma posprzątać?
PanM napisał(a): Problem tzw dzikich wysypisk wynika głównie z braku jednolitego dobrego programu " ZAGOSPODAROWANIA OPAKOWANIAMI PO PRODUKTACH I NAPOJACH. "
W najprostszym skrócie kaucje za opakowania.Skoro można było okleić akcyzą każdą paczkę papierosów i butelkę alkoholu to można wszystko.
Przy zakupie każdy płacił by powiedzmy 2 PLN kaucji a potem dostawał by za to 1,80 PLN. Jestem przekonany że za te 20 groszy zysku znajdzie się wiele firm które będą odbierały opakowania.Żadne monitoringi , doraźne akcje ani pokazowe kary tematu nie załatwią.Problem trwa od zawsze .
Składałem takie wnioski w ratuszu oraz starostwie.
Odpowiedział mi jedynie Piotra Roman " Nowa ustawa śmieciowa załatwi ten problem "