~~Białawoszary Oczar napisał(a): "Patriotyzm na dziś - to mieć dzieci... I wychować je... Na dobrych ludzi..."
Mądre słowa. Patriotyzm to też dbałość o naszą Ojczyznę, byśmy oddali ją naszym dzieciom w lepszej kondycji, niż otrzymaliśmy od swoich ojców i matek. I tego też uczmy nasze dzieci.
A kondycja Ojczyzny to nie tylko dobra materialne. To także tradycja, wartości, szacunek dla drugiego człowieka. Szczególnie w tym ostatnim mamy wiele do nadrobienia. Przez lata niedoli naród nam się troszkę zmechacił. Mam nadzieję że nasze dzieci zmażą obraz Polaka - złodzieja i cwaniaka. Można wiele złego powiedzieć o kibicach. Jednak robią dobrą robotę. Trochę mnie mierżą biało-czerwone upaćkane napisami. Ale nie wszystko naraz...
peeed.aa. lskie pojecie patrotyzmu. posiadanie potomstwa to naturalna cecha istot zyjacych. teksty piosenek z podanych wyzej linkow maja z patrotyzmem tyle samo co pomidorowa z ryzem. tekst o pileckim jest tylko dla kiboli i jak na ich inteligencje jest wystarczajacy. pilecki nie oddal zycia za ojczyzne bo polska pileckiego umarla przed nim. jesli sa dowody na to, ze pilecki nie akceptowal polski powojennej a ta go usmiercila to zostal menczennikiem ale nigdy patriota. ucieczka pileckiego z obozu zaglady jest czynem bohaterskim dla malych dzieci lub doroslych , ktorzy dziecmi pozostali. stawia ss w roli partaczy i wybiela ich z roli mordercow. auschwitz to nie byl hotel z gwiazdkami - bajki.
z materialu umieszczonego w tym temacie nie wydaje mi sie aby ktos wiedzial co oznacza patriotyzm. rowniez cytat z wesela wyspianskiego nie ma nic wspolnego z patriotyzmem. dlatego pozostaje tylko sklep dla patriotow, jakas koszulka z symbolem, choc nie szaty zdobia czlowiek aby zostac patriota. ale z drugiej strony ci ktorzy sie uwazaja za patriotow znaja inny cytat, jak cie widza tak cie pisza i dzieki temu sklep ma przyszlosc, zaopatruje pustaki wyprodukowane przez romcia betoniarza w odziez i dzieki temu patriotow bedzie nam przybywalo.