skorn napisał(a): Podziemie niepodległościowe to tysiące ludzi więc nie ma potrzeby wyłuskiwać z całej grupy pojedynczych, żeby ich upamiętniać. Gdyby biegali dla upamiętniania Ognia czy Burego, mógłbym się zgodzić, że to kiepskie przykłady do oddawania im czci.
BŚ nie kolaborowała z Niemcami. To by oznaczało, że polski oddział jest dowodzony i wykonuje rozkazy Niemców (jak np. SS Galizien) a czegoś takiego nie było. W NSZ jak w każdej innej podziemnej organizacji były jednak czarne owce, byli zdrajcy, którzy pracowali dla okupanta.
Gdybyś nie traktował historii tak do bólu wybiórczo, może dałoby się z tobą jakoś dyskutować. Tymczasem jest to ewidentnie strata czasu, bo wszystko musi być albo po twojemu albo wcale.
Ja nie biegam, bo nie lubię, ale gdybym tam był, to wiedziałbym po co. I myślę, że ludzie którzy w tym biora udział też wiedzą i nie potrzebują wykładu od domorosłego, uprzedzonego pseudohistoryka.
rano na takie sprawy mam niewiele czasu ale po pracy mogę ci więcej napisać ...
w tej chwili może tylko to że w swoich ''uzasadnieniach'' przypominasz pisowskiego pseudohistoryka IPN -u Żaryna który napisze nawet największą brednię by ze zwykłego bandziora,by ze zwykłej bandyckiej organizacji zrobić wręcz bohaterów ...
czytałem Żaryna ,czytałem Żebrowskiego i nie znalazłem w ich artykułach ani JEDNEJ wzmianki o zbrodniach BŚ
więc nie zarzucaj mi wybiórczości czy uprzedzeń ...
jeśli więc zarówno duda jak i kaczyński w swoich mowach opierają się na jego słowach przestaje dziwić to co wygadują na wiecach ...
gdybyś poczytał artykuły np. prof. Wnuka może wtedy i ty byś na pewne sprawy spojrzał inaczej ...
gdybyś poczytał jak Sikorski wypowiadał się na temat tych band ...gdybyś ...
dzisiaj skornie kiedy słucha się wypowiedzi dudy i bzdur jakie wygaduje wraca do mnie myśl jak wypowiadał się wcześniej o Sendlerowej...tej samej którą określa jako bohaterkę ,jako ''sprawiedliwą dla narodów świata'' ale tą samą na którą bandyci BŚ wydali wyrok śmierci ...
dzisiaj pisze się książki ,powstał film -''Kamienie na szaniec'' a zapomina się wspomnieć że autorem jest były akowiec na którego także wydano wyrok ...
nie pisz mi tu pierdół że BŚ nie wykonywała rozkazów Niemców bo ich łącznikiem z gestapo był niejaki Fuchs...
to dzięki niemu nie tylko brygada była dozbrajana ale i swoich rannych leczyła w niemieckich szpitalach ...
dzięki Niemcom mieli kasę ,dokumenty ,radiostacje...
na koniec (teraz ) czytaj mniej ''żarynów'' bo wtedy unikniesz podobnych do jego stwierdzeń że GESTAPOWIEC Fuchs był w sumie ''antyfaszystą ''....to już szczyt absurdu jeśli spojrzymy na to że to on wysłał do Oświęcimia ponad 15 tyś . Polaków ....
zastanów się więc czy to ja tak naprawdę traktuję historię ''wybiórczo''
historii jaka by nie była nie da się zmienić ...
wspomnień ludzi też ...
piszesz...''Podziemie niepodległościowe to tysiące ludzi więc nie ma potrzeby wyłuskiwać z całej grupy pojedynczych,''
a jednak trzeba to robić skoro dzisiejsi ''historycy'' całe formacje albo gloryfikują albo wręcz chcą zniszczyć o nich pamięć ...
patrz przykład ''kościuszkowców'' czy ''berlingowców''