~~Płomiennorudy Starzec napisał(a): ~~Jasnoróżowy Krokus napisał(a): ~~Marengo Ostróżka napisał(a): który z kandydujących w stanie wojennym pacyfikowali Wrocław?
Nie wiem kto ale w tamtych czasach jeden z tych panów był dowódcą Komandosów w Bolesławcu
Kompania specjalna został rozformowana, a z jej żołnierzy i żołnierzy z jednostki w Lublińcu powstał GROM. Żołnierze z naszej jednostki ochraniali nadajnik na Ślęży i patrolowali ulice we Wrocławiu. Najpierw trochę zaczerpnij wiedzy zanim zaczniesz opluwać.
To ~Czerwony Kocanki napisał, że kandydujący do tytułu Zasłużony dla Bolesławca, pacyfikowali Wrocław w stanie wojennym. Zapytałem "którzy", bo sam w tym czasie chodziłem z karabinem po Wrocławiu. Nie z zamiarem pacyfikowania, lecz powołany do odbycia służby wojskowej. Miałem wybór; być gdzie byłem, lub długoletnie więzienie. Gdyby zdarzyło się, że ktoś nieodpowiedzialny wydałby rozkaz otwarcia ognia do tłumu, to większość z nas - żołnierzy, wykonała by "w tył zwrot" i wycelowała lufy w drugą stronę!