~~Żółtobiała Truskawka napisał(a): a jednak nie wszystko doczytałeś ...;)
wspomniałem ci rok 1500 (plus-minus) to rządy Zygmunta Starego ...poczytaj ...
ja ci tylko wspomnę że ówczesny rabin zresztą posadzony na tym urzędzie przez króla Polski pisał o Polsce że nie ma u nas takiej nienawiści jak w ówczesnych Niemczech ..
przecież jeśli coś czytasz to zapewne wiesz że edyktem królewskim zagwarantowano im wyznawanie własnej religii a nawet zezwolono na istnienie ich sądów ...
mieli to w Niemczech?
otóż nie ...za to chyba w 1300...-którymś mieli istne pogromy ...Norymberga ,Kolonia Fulda ...palono ich tam na stosach ...
tu ich palono?
no chyba że w Jedwabnem...;)
ale popatrz na to ...przewodniczący pewnej organizacji Żydów w Niemczech powiedział kiedyś że boi się antysemityzmu srodkowoeuropejskiego anie niemieckiego bo niemiecki jest ''subtelny''
rozumiesz coś z tego?
mówi to przedstawiciel narodu który wcześniej doświadczył Holokaustu...
czyżby chciał powiedzieć że to polski wymysł?...
dlatego buntuję się przeciwko książkom jakiegoś Grossa ,wypowiedziom przedstawicieli żydowskiego ADL ...
dlatego wprost piszę że takie organizacje są fałszywe ,kłamliwe a jednak Polska (władze) nadal przed nimi na kolanach ...
tylu łgarstw w sprawie Jedwabnego co się naczytałem niekiedy trudno ogarnąć ...;)
nie dziw sie, ze nie czytam do konca, zmywam gary i pisze z doskoku.
z pewnoscia zydzi u nas sie najlepiej czuli bo jestesmy tolerancyjni. ale jako katolicy, zawsze mielismy do nich zal za jezusa i nic sie nie zmieni. dlatego konflikty zawsze byly i beda.
w polskiej literaturze, jest duzo materialu na temat zydow, zdaje sie kraszewski pisal o nich, jezdzac po kresach.
a tu masz z kroniki kalisza, byla taka bajka o kaliszu, o mi jajka lisz
" 1542 - W mieście wybuchły ekscesy antyżydowskie. Tłum wdarł się do synagogi i sprofanował rodały Tory (Pięcioksięgu). Król przesłał ostrzeżenie wobec miasta, że w przypadku powtórzenia się podobnych rozruchów władze miejskie będą musiały zapłacić karę w kwocie 2 000 grzywien."