~~Szafranowa Psianka napisał(a): Acha . Rozumiem. Roli nie kojarzysz , a Gadowski z Marcinem są per ty. Felietony Gadowskiego i książki całkiem dobrze się sprzedają w tym nieszczęśliwym kraju , ale jeśli nie kojarzysz to zerknij do Hyde Parku . Puściłem tam dzisiaj Rolę i Sklepowicza . Sklepowicza też pewnie nie kojarzysz , ale wierz mi , to ciekawa postać :)
No cóż Bernardzie , dziennikarz , a ja takowym nie jestem ... powinien chyba coś wiedzieć o rodzimych publicystach ... nie sądzisz ? Chyba , że całą swą wiedzę czerpiesz z meinstrimu . Jeden z lepszych dziennikarzy śledczych w Polsce ... Gadowski ... przeproś więc Witolda.
A nazwisko Kękuś mówi Ci coś Bernardzie ? Równie dobry jak Gadowski " dziennikarzu " :)
Zacytuję swój stary tekst bo nie chce mi się klepać:
Gadowski w sowim mówi, że polskie dzieci w dwujęzycznej szkole w Gorlitz są traktowane jak podludzie, że w byłym DDR jest straszna antypolskość, a niemieckie dotacje na działania kulturalne w Polsce służą zniemczaniu Polaków. Wspomina też podzgorzeleckie Europejskie Centrum Pamięć, Edukacja, Kultura – Stalag VIIIA. Jego zdaniem Stalag zamieniony w centrum kultury przerabia miejsce, w którym mordowano i prześladowano Polaków w miejsce kultury i niedługo będziemy mówić, że stalag to było miejsce ukulturalnienia. Pomijając już kwestię tego, że nie tylko Polaków przetrzymywano w tym obozie a tragiczna historia tego miejsca jest tam widoczna, obecna i upamiętniana, jakim trzeba być idiotą, aby gadać takie głupoty? Pieprzy on, że na każdym kroku w Gorlitz odczuwa się niechęć i wrogość wobec Polaków.
Bywam w Gorlitz bardzo często i nigdy nie spotkałem się z niechęcią czy wrogością, zawsze z życzliwością i sympatią. Byłem w polsko niemieckim gimnazjum w Gorlitz i biednych prześladowanych polskich dzieci nie widziałem. Byłem w Stalagu i cieszę się, że to miejsce istnieje i działa w takim kształcie.
Poczytałem i posłuchałem tego gościa i w sumie wydaje mi się, że samorządowa instytucja jaką jest BOK MCC nie powinna wpuszczać na salony ludzi gadających takie pierdoły.