~~Rudy Perukowiec napisał(a): Ktoś napisał: ~~Czarnobrązowy Groszek napisał(a): Jeżeli już Proboszcz chce rzucać oskarżenia to niech używa słów, które rozumie... media libertyńskie to media wolne i niezależne, a nie te przyklaskujące tylko jednej opcji politycznej. Robi się to co raz to bardziej niesmaczne, bo jak mam tłumaczyć dzieciom te brednie? To niech może Premier Morawiecki z żoną sfinasuje remont Bazyliki z pieniędzy, które zarobił na gruntach kupionych od Księdza kolegi? No bo jak, głosząc takie poglądy, zwracać się o pieniądze do Unii Europejskiej, gdzie wolność to podstawa ?
Wolność to bardzo trudne słowo. Aby je lepiej zrozumieć, należałoby przemyśleć hasło - tyle wolności, ile odpowiedzialności.
Aby cie troszkę ukierunkować, może posłużę się przykładem. Załóżmy się że jestem człowiekiem wolnym bez żadnych ograniczeń. Wtedy, jeśli staniesz na mojej drodze do szczęście, mogę cię, po prostu rozdeptać. Coś nam jednak mówi, że to jednak niezupełni tak powinno być z ta wolnością, bo jak widać dobro jednego przekłada się na krzywdę drugiego i w ten sposób wkrótce byśmy się powybijali. Sama wolność musi mieć więc jakieś ograniczenia. A ograniczenia ładnie nam zagrają, gdy do wolności dołączymy właśnie odpowiedzialność.
Czysta wolność to pusty termin, którym miesza się ludziom w głowach. A europejskie lewactwo uwielbia ogłupiać ludzi, oj lubi. Głupimi łatwiej rządzić.
Widzisz Wielebny:) lewactwo unijne jest be, ale jak po kasę z UE to czarne kurły piersi łapy wyciągają :)