#Pannazdzieckiem nieaktywny 17 września 2020r. o 8:10
~Spopielała Hutujnia napisał(a): Ale boli bogobojnych ze ktos ma inne zdanie. Biedaczki kupują za pieniądze swoja wiarę a w gratisie maja jeszcze pranie mózgu!
HA , HA , HA . Przestań , bo mi się zajady porobią ze śmiechu :( Ja swoją wiarę / wiedzę akurat zdobyłem ucząc się , nie kupując od plebana . Takie wstawki to możesz głosić licealistom , a ja się już nie kwalifikuję :D
PanM napisał(a): Kilka dni temu zaproponowałem aby obrońcy wiary wypowiedzieli się o absurdalnej ustawie o ochronie życia poczętego.
Poza kilkoma epitetami nic sensownego się nie doczekałem.
Jeśli więc pozwolisz Przemo , to postaram się wyrazić własne zdanie w miarę sensownie :)
Zacznijmy od przemożnego wpływu struktur religijnych w społeczeństwie . Moim skromnym zdaniem religia powinna zostać wycofana z tych aspektów funkcjonowania Państwa o jakich wspominasz w swych postach ... oprócz szkól właśnie. Bądź , co bądź , dajmy na to Dekalog , jest podstawowym dekretem etycznym , pomijając dwa pierwsze przykazania boga Jahwe. Jest poza tym łagodnym prawem naturalnym , w porównaniu choćby z Kodeksem Hamurabiego , albo Surami Koranu. Przyznasz mi chyba rację , że to co dobre , bez względu na źródła należy szanować ? :) Lepiej chyba będzie , gdy młode pokolenia uczone podstawowych zasad moralnych opartych na Dekalogu miały by coś wyłapać z edukacji , zamiast " róbta co chceta ". Róbta , co chceta " jako dewiza owsiakowa działa już od kilkunastu lat pomimo religii w szkołach i mamy oto poziom dyskusji na Bolcu taki , jaki jest , na który sam z resztą narzekasz :D Gdyby efektywnie nauczano zgodnie z zasadą jakiejkolwiek bojaźni i szacunku choćby z Dekalogu , to może nie miał byś powodów do narzekań :D
Druga sprawa , o którą pytasz , mianowicie ustawa aborcyjna . Z punktu widzenia chama i prostaka bez matury sprawa jest prosta , jak konstrukcja cepa. Jak idziesz do łóżka , czy gdziekolwiek , gdzie lubisz się seksować , to pamiętaj o konsekwencjach i środkach zabezpieczających przed nie pożądaną ciążą . Bo ŻYCIE JEST ŚWIĘTE . A Karma wraca .
Ty Przemo w Stwórcę nie wierzysz , to i w Karmę pewnie nie uwierzysz , ale za prawdę powiadam Ci nie ma większego grzechu , jak zabić własne potomstwo , pozwolić na zabicie , kiedy jest się facetem , albo zostawić na łasce losu , nich sie Baba martwi . Dekalog w prawdzie o tym nie mówi , ale są inne religie na tym świecie , skumulowana mądrość i tradycja innych Narodów , oraz Ich myślicieli , co dają odmienne światełko w tunelu wiedzy.
Jestem przeciwny aborcji , ale pozostawiam tzw . wolny wybór Każdemu i Każdej we własnym sumieniu . Jeden mój znajomy ... w zasadzie ezoteryk z Bolesławca , mówi , że Karma , to piekielnie inteligentna , świadoma Istota , powołana przez Stwórce do wymierzania sprawiedliwości . Tak więc może chrześcijańskie opowieści o szatanie i piekle wcale nie są takie nie prawdziwe :D Jestem przeciwny aborcji pozostawiając " wolny wybór " , a tym samym jestem również przeciwny rzeczonej ustawie .
NIC NA SIŁĘ .
Ale Przemo , skoro w jednym temacie , a przecież wiemy , że raz na jakiś czas tworzysz różne antykatolickie i kontrowersyjne wątki ( pewnie z nudów :D ) mieszamy i aborcję , i religię w szkołach , to dołóżmy jeszcze kwestie ekonomiczne , które bardziej mnie interesują , jak religia.
Dygresja ... Biblię napisali Elochim Jahwe , Koran Elochim Allach , a Stwórca i Karma jest , czy Ci się to podoba , czy nie :)
No i teraz do kwestii społeczno-ekonomicznych . Prosił bym Cię o analizę " pisma obrazkowego " i komentarz :)
Nie śpiesz się :) Panna pójdzie pokręcić betoniarą i wieczorem na nadzieję przeczytać Twe refleksje .
Miłego , szczególnie ateistom :)
Dopisane 17.09.2020r. o godz. 08:10:
Qurde linka się zacięła :D
Przemo tutaj masz nagranie na YT , a pod spodem nagrania masz linkę do pisma obrazkowego w pedeefie :
Miłej lektury :)
Nara :)
Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Różowy Len niezalogowany 17 września 2020r. o 8:43
Pannazdzieckiem napisał(a): Moim skromnym zdaniem religia powinna zostać wycofana z tych aspektów funkcjonowania Państwa o jakich wspominasz w swych postach ... oprócz szkól właśnie.
Trochę to niespójne, co proponujesz. Dlaczego dzieci chcesz uczyć dekalogu a innych chcesz zostawić na pastwę losu. Kapelan po to właśnie jest w wojsku, policji czy innych służbach, by przypominać "podopiecznym" o prawach boskich. Władza demoralizuje. Kapłani są tam od tego by stopień demoralizacji był nieco mniejszy. Pewnie zakładasz że oni już poznali dekalog w szkole. Niestety, często już o nim zapomnieli i warto im go czasem przypomnieć.
Pannazdzieckiem napisał(a): Moim skromnym zdaniem religia powinna zostać wycofana z tych aspektów funkcjonowania Państwa o jakich wspominasz w swych postach ... oprócz szkól właśnie.
Trochę to niespójne, co proponujesz. Dlaczego dzieci chcesz uczyć dekalogu a innych chcesz zostawić na pastwę losu. Kapelan po to właśnie jest w wojsku, policji czy innych służbach, by przypominać "podopiecznym" o prawach boskich. Władza demoralizuje. Kapłani są tam od tego by stopień demoralizacji był nieco mniejszy. Pewnie zakładasz że oni już poznali dekalog w szkole. Niestety, często już o nim zapomnieli i warto im go czasem przypomnieć.
Służby mundurowe to wykonywanie zadań na rzecz społeczeństwa a nie misja światopoglądowa . Pracownicy tych służb mogą jeśli chcą po pracy uczestniczyć do woli w religijnych celebrach.
Co do dekalogu i zawartych w nim moralnościach nie ma żadnych przeszkód aby do programu szkół wprowadzić krzewienie prawości i uczciwości nie mieszając do tego religii. Ci którzy odczuwają potrzebę wiary i podporządkowania się czemuś w co wierzą mają na to świątynie i własne domy.
Ostatnia najbardziej kontrowersyjna sprawa dotycząca ustawy o ochronie życia poczętego. Odpowiedź w poniższym obrazku.[img=1600327817_siykity.png]
" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe "
Konstytucja Rzeczypospolitej
Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Różowy Len niezalogowany 17 września 2020r. o 10:35
PanM napisał(a): Służby mundurowe to wykonywanie zadań na rzecz społeczeństwa a nie misja światopoglądowa . Pracownicy tych służb mogą jeśli chcą po pracy uczestniczyć do woli w religijnych celebrach.
A jeśli nie chcą po pracy, to może warto im o wartościach wyższych przypomnieć w pracy? To jest służba na rzecz społeczeństwa i warto zrobić wszystko, by była wykonywana na jak najwyższym poziomie.
PanM napisał(a): Co do dekalogu i zawartych w nim moralnościach nie ma żadnych przeszkód aby do programu szkół wprowadzić krzewienie prawości i uczciwości nie mieszając do tego religii. Ci którzy odczuwają potrzebę wiary i podporządkowania się czemuś w co wierzą mają na to świątynie i własne domy.
Nauczanie dekalogu bez religii? A to Pan wymyślił :D
PanM napisał(a):
Ostatnia najbardziej kontrowersyjna sprawa dotycząca ustawy o ochronie życia poczętego. Odpowiedź w poniższym obrazku.
Od czasów Boya sytuacja kobiet nieco się zmieniła. Jest wiele instytucji, do których mogą się zwrócić po pomoc. A argumentacja jest zupełnie bez sensu. To tak jakby mieć pretensje do państwa że każe sprawców rozboju, nie zapewniwszy im wcześniej takich warunków życia, by nie musieli kraść. Zabójstwo dziecka zawsze jest zabójstwem, niezależnie czy jest ono w łonie matki, czy ma 5 lat. A już zabicie bezbronnego dziecka jest rzeczą najokropniejszą. Nic tego nie usprawiedliwia. Kontrowersyjne to jest obstawanie przy prawie do mordowania dzieci.
PanM napisał(a): Służby mundurowe to wykonywanie zadań na rzecz społeczeństwa a nie misja światopoglądowa . Pracownicy tych służb mogą jeśli chcą po pracy uczestniczyć do woli w religijnych celebrach.
A jeśli nie chcą po pracy, to może warto im o wartościach wyższych przypomnieć w pracy? To jest służba na rzecz społeczeństwa i warto zrobić wszystko, by była wykonywana na jak najwyższym poziomie.
PanM napisał(a): Co do dekalogu i zawartych w nim moralnościach nie ma żadnych przeszkód aby do programu szkół wprowadzić krzewienie prawości i uczciwości nie mieszając do tego religii. Ci którzy odczuwają potrzebę wiary i podporządkowania się czemuś w co wierzą mają na to świątynie i własne domy.
Nauczanie dekalogu bez religii? A to Pan wymyślił :D
PanM napisał(a):
Ostatnia najbardziej kontrowersyjna sprawa dotycząca ustawy o ochronie życia poczętego. Odpowiedź w poniższym obrazku.
Od czasów Boya sytuacja kobiet nieco się zmieniła. Jest wiele instytucji, do których mogą się zwrócić po pomoc. A argumentacja jest zupełnie bez sensu. To tak jakby mieć pretensje do państwa że każe sprawców rozboju, nie zapewniwszy im wcześniej takich warunków życia, by nie musieli kraść. Zabójstwo dziecka zawsze jest zabójstwem, niezależnie czy jest ono w łonie matki, czy ma 5 lat. A już zabicie bezbronnego dziecka jest rzeczą najokropniejszą. Nic tego nie usprawiedliwia. Kontrowersyjne to jest obstawanie przy prawie do mordowania dzieci.
Szanowny anonimowy obrońco wiary./ Różowy Len /
Skoro tak bardzo obstajesz aby wszystko w Życiu odbywało się w asyście wiary , religii kościoła . Skoro walczysz o ochronę życia poczętego a za nic masz ochronę życia narodzonego i konsekwencje z tym związane . Skoro obstajesz że służby prewencji muszą być indoktrynowane przez religię w czasie pracy to odpowiedz czy ty odrzucisz pomoc medycyny i zastąpisz ją modlitwą gdy zachorujesz ?
[img=1600335142_16bcg1n.jpg]
Dopisane 17.09.2020r. o godz. 11:35:
Chcesz podnieść polemikę na ten temat na poziom godny szacunku , podpisz swoje wypowiedzi. Nie wstydź się swojej wiary i głoszonych poglądów.
Ja nie krytykuje twojej wiary . Krytykuje jej wpływ na życie świeckiego społeczeństwa i czerpanie korzyści przez kościół katolicki.
" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe "
Konstytucja Rzeczypospolitej
Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Krwawosiny Pigwowiec niezalogowany 17 września 2020r. o 11:42
Mój ojciec był lekarzem, wierzącym. Przed każdą operacją, którą miał wykonać modlił się , żeby Bóg był przy nim podczas wykonywania jej. Wiara nie wyklucza wiedzy i umiejętności. Ile masz lat, że tego nie rozumiesz użytkowniku tego forum ? (Nie wiem czy nie rozmawiam z dzieckiem.)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.