~~Rdzawoczerwona Żurawina napisał(a): Po przeczytaniu artykułu nie mam wątpliwości że autor nie ma pojęcia o niuansach planowania przestrzennego, które zawiera więcej składowych, niż felietony bolec.info zawierają błędów.
Najlepszy przykład:
Urząd chce "narzucić" jeden kolor elewacji w budynkach dla spójności całej zabudowy. Nawet jeśli obiekty posiadają różne bryły to takie element będzie łączyć je w jakiś układ.
I już słyszę żale i artykuły na bolcu:
- kto za to zapłaci!
- wspólnoty nie mają pieniędzy!
- to mój dom! nikt nie będzie mi kazał jakiego ma być koloru!
- dla czego akurat en kolor!
Jeśli nikt nie będzie miał żalu to kolor elewacji w nowych budynkach na etapie budowy musi być uwzględniony, W istniejących obiektach zmiana nastąpi dopiero przy remoncie lub przebudowie. Nagle okazuje się aby coś wyglądało "ładnie" od momentu wprowadzenia minie x lat.
Autor zupełnie nie uważa się za kogoś kompetentnego w sprawach planowania przestrzennego. Pokazał tylko brzydotę miasta.
Ale z ładem przestrzennym naszego miasta jest jak z gospodarką odpadami: Obecne władzy miały co najmniej kilkanaście lat na ogarnięcie tematu a wciąż go nie ogarniają. Może po prostu wystarczyłoby zatrudnić fachowców i ich słuchać?
Oczywiście, że dbanie o miasto to praca na lata. I lata mijają a efekty widać na zdjęciach.
Dopisane 16.12.2020r. o godz. 22:33:
~~Brunatnoczerwona Śliwa napisał(a): A ja myślę że autorowi głównie chodzi o te budkę w Rynku. Poświęcił jej aż dwa zdjęcia, choć trudno powiedzieć by jakoś szczególnie psuła widok. Reszta zdjęć dla podbudowania grozy. Ciekawe czym się naraził redaktorowi właściciel tej budki.
Niczym się nie naraził. Jak prezentuje się budka widać na zdjęciach. Działka przed kościołem lata temu miała zostać sprzedana i zagospodarowana.