Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Ekologia po Polsku

11445
PanM
26 stycznia 2021r. o 23:04
Ekologia nie istnieje .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Limonkowa Nemezja niezalogowany
26 stycznia 2021r. o 23:21
No nareszcie PanM odkryłeś to ,o czym dawno wiadomo
13926
qwax_
27 stycznia 2021r. o 9:37
PanM napisał(a): Ekologia nie istnieje .

Za wyjątkiem paneli fotowoltaicznych na twoim dachu ;)

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
11445
PanM
27 stycznia 2021r. o 10:11
qwax_ napisał(a):

Dokładnie tak .
Do tego segreguje śmieci i uczciwe płacę podatki.
p.s -- raz Cię przestrzegałem -- nie zaczepiaj mnie .[img=1611738664_vob8f5z.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Bordowa Smagliczka niezalogowany
27 stycznia 2021r. o 10:30

Dokładnie tak.
To tylko jedna z kolejnych lewackich platform ideologicznych, na których chcą nas wwieźć go nowego, "idealnego" świata.
Pozostałe to genderyści, LGBT, przeciwnicy mięsa i tym podobne wymysły.
To dzięki ekologom, zamiast produkować towary tu na miejscu, wprowadzono drakońskie normy CO2, a produkcję przeniesiono tam, gdzie tymi normami nikt się nie przejmuje. Nie dość że w efekcie wzrósł ekologiczny koszt wyprodukowania każdej sztuki produktu, to jeszcze doszedł transport. A to dodatkowe obciążenie ekologiczne. I można by tu wymieniać kolejne ekologiczne kwiatki jak np "ochrona" naszej puszczy. Która jak się skończyła, każdy wie.
Panele fotowoltaiczne? Na naszych szerokościach i przy naszym klimacie, póki co bez dotacji nieopłacalne. A wziąwszy pod uwagę późniejszą utylizację to już szkoda gadać.
~~Brązowy Dyptam niezalogowany
27 stycznia 2021r. o 10:31
qwax_ napisał(a):

No bo wiadomo co ma pan m (jak można sobie taki nick nadać?) to jest najlepsze :)
Oczywiście o harmonicznych, podbijaniu napięcia na przetwornikach/inwerterach jak jest kilku użytkowników paneli zasilanych z tego samego trafo, to już nie napisze.
O tym że jak mamy np w okolicy panele o łącznej mocy 1MW to musimy zapewnić źródło energii zastępczej z elektrowni np węglowej , gazowej, atomu .
Niemcy w ostatnim roku z tego powodu musieli uruchomić dodatkową elektrownię węglową.... Dużą elektrownię ....
O śladzie węglowym związanym z produkcją paneli to też nie wspomina...
No ale co ja się znam, on przeczytał ulotkę od solarów, a ja 25 lat pracuje w tym zawodzie....
22258
#Horus nieaktywny
27 stycznia 2021r. o 10:51
ale swoją drogą ...
nie zauważyliście że w Polsce żadna inna uzyskana energia nie jest tak opłacalna jak ta z węgla?
panele szkodliwe...
wiatraki szkodliwe...
atom szkodliwy...

tylko węgiel i związane z tym dymiące kominy są ''nieszkodliwe''...

nie wiem ale dlatego zapytam ...ile ton węgla (może kilogramów ;) ) trzeba spalić by uzyskać jeden megawat ''prundu''?

przy okazji też zapytam ...gdzie jest niejaki sasin bo mam do niego pytanie...
jak z tą moją obiecaną ''rekompensatą '' za podwyższony rachunek za ''prund''?

po podwyżce mam 0.50 gr . za kwh na ''dziennej''

wracam do innych zajęć by sobie tym głowy nie zawracać ...;)
11445
PanM
27 stycznia 2021r. o 10:57
~~Brązowy Dyptam napisał(a):
qwax_ napisał(a):

No bo wiadomo co ma pan m (jak można sobie taki nick nadać?) to jest najlepsze :)
Oczywiście o harmonicznych, podbijaniu napięcia na przetwornikach/inwerterach jak jest kilku użytkowników paneli zasilanych z tego samego trafo, to już nie napisze.
O tym że jak mamy np w okolicy panele o łącznej mocy 1MW to musimy zapewnić źródło energii zastępczej z elektrowni np węglowej , gazowej, atomu .
Niemcy w ostatnim roku z tego powodu musieli uruchomić dodatkową elektrownię węglową.... Dużą elektrownię ....
O śladzie węglowym związanym z produkcją paneli to też nie wspomina...
No ale co ja się znam, on przeczytał ulotkę od solarów, a ja 25 lat pracuje w tym zawodzie....

No masz ci. Następny nawiedzony.
Gdzie osoba będzie pracowała gdy skończy się węgiel ?
Jakoś nie widać w Polsce zaangażowania władz w ułatwienie inwestycji energii odnawialnej. Nie ma widoków na budowę elektrowni wodnych .
Nie ma żadnego programu zagospodarowania opakowaniami po produktach i napojach.
No proszę , okazuje się że ja więcej szkodzę niż ciepłownia na miał w Bolesławcu.

Co do nicka to jak brzmi tylda " dyktom "?[img=1611741438_i8uaxh4.jpg]

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.