Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Magna Charta Libertatum

~~Brązowy Dyptam niezalogowany
23 lutego 2021r. o 11:48
No i z zachwalania karty dup.... Jak zwykle przekręcił sens swoich wcześniejszych wypowiedzi . :D Ciekawe jaka będzie jego następna "mundrość " życiowa :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Bordowa Smagliczka niezalogowany
23 lutego 2021r. o 12:47
PanM napisał(a): Nie ma niby niewolników a kimże są pracujący na umowy zlecenia lub ci na minimalnej krajowej.

Niewolnik miał zapewniony dach nad głową i wyżywienie. Pracujących dziś za głodowe stawki często nie stać i na to. Więc to co mamy, często bywa gorsze od niewolnictwa.
23 lutego 2021r. o 12:53
PanM napisał(a): Ale ja nie sprzedaje.

A tak między nami, to jaka cena? :D
11445
PanM
23 lutego 2021r. o 14:48
~~Bordowa Smagliczka napisał(a):
PanM napisał(a): Nie ma niby niewolników a kimże są pracujący na umowy zlecenia lub ci na minimalnej krajowej.

Niewolnik miał zapewniony dach nad głową i wyżywienie. Pracujących dziś za głodowe stawki często nie stać i na to. Więc to co mamy, często bywa gorsze od niewolnictwa.

Taki z grubsza był sens mego przekazu.Niestety wyssane z mlekiem mamy pokomunistyczne myślenie torpeduje każde dążenie do samodzielności.Czym osobnik bardziej ograniczony tym z większą nadzieją liczy na wszechmocne państwo i przekazy z ambony. Państwo owszem ma moc , ale nie ma pieniędzy i za wszystkie oczekiwania trzeba zapłacić wiele razy więcej niż można by samemu wypracować.[img=1614088130_mpfsvdd.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
23 lutego 2021r. o 15:03
PanM napisał(a): Państwo owszem ma moc , ale nie ma pieniędzy i za wszystkie oczekiwania trzeba zapłacić wiele razy więcej niż można by samemu wypracować.

Widzę że też pana już i państwo zaczyna uwierać. To mi pachnie anarchią :D
Może i państwo ma koszty, ale widocznie ma więcej zalet niż wad, skoro ludzie wszędzie potworzyli jakieś państwowości. A teoretyzować o bezpaństwowym ustroju to sobie pan może przy kominku w długie zimowe wieczory. Wnuki pewnie chętnie posłuchają dziadkowego bajania.
~~Groszkowa Czubatka niezalogowany
23 lutego 2021r. o 15:20
~~Bordowa Smagliczka napisał(a):
PanM napisał(a): Państwo owszem ma moc , ale nie ma pieniędzy i za wszystkie oczekiwania trzeba zapłacić wiele razy więcej niż można by samemu wypracować.

Widzę że też pana już i państwo zaczyna uwierać. To mi pachnie anarchią :D
Może i państwo ma koszty, ale widocznie ma więcej zalet niż wad, skoro ludzie wszędzie potworzyli jakieś państwowości. A teoretyzować o bezpaństwowym ustroju to sobie pan może przy kominku w długie zimowe wieczory. Wnuki pewnie chętnie posłuchają dziadkowego bajania.

pan m anarchistą? Może Bakunina się w necie na toalecie naczytał?
Ale tym razem trzeba się trochę z m zgodzić. Państwo ma zalety, ale nie takie nowotwory państwowe, jakie mamy teraz. To urzędnicze wynaturzenie o komunistycznych ciągotach, bo tym są współczesne państwa, chce zrobić ze wszystkich niewolników. Coraz mniej wolności, coraz powszechniejsza totalna inwigilacja i coraz większa grabież obywateli poprzez podatki i parapodatki. Jak kogoś temat interesuje to może poczytać o Lewiatanie Hobbesa. Idziemy w stronę totalitaryzmów szybkim krokiem, a gawiedź zajmuje się bzdurami. Tymczasem czy PO czy PiS to żadna różnica - i jedni i drudzy chcą totalitaryzmu ( o różnych trochę odcieniach), a kłócą się tylko o koryto. Bezpośrednim dowodem na to jest brak rozliczeń poprzedniej ekipy przez PiS - a tyle było krzyku, co to nie zrobią. I jak nowi przyjdą do władzy, też tak będzie. Taki niepisany układ.
A m doczytał już szczegółów o Magna Charta? A może m zna coś podobnego w historii Polski? ( Do m wyjaśnienie : tym razem nie jest to pytanie retoryczne - można odpowiadać :) )
~~Pożółkła Perowskia niezalogowany
23 lutego 2021r. o 16:49
Cześć panowie, mam na imie Monika 25 lat. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowanych panów zapraszam do kontaktu najlepiej na moim profilu gdzie zobaczysz moje gorące zdjęcia ;) http://panieonline.pl/monia89
~~Iliowobłękitny Brokuł niezalogowany
23 lutego 2021r. o 18:26
~~Pożółkła Perowskia napisał(a): Cześć panowie, mam na imie Monika 25 lat. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowanych panów zapraszam do kontaktu najlepiej na moim profilu gdzie zobaczysz moje gorące zdjęcia ;) http://panieonline.pl/monia89

Hej ty staruchu morusku chytrusku. Podszywasz się się pod młode laski i chcesz wyrwać chłopaka. A ponoć ty hetero jesteś.Dziad jeden wykombinował taki patent.Cwańszy od salcesonu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza