Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Jak wybrać i dbać o panele fotowoltaiczne
~~Płowobrązowa Fasola niezalogowany
31 stycznia 2022r. o 19:52
Od niemal 2 lat jestem właścicielem instalacji fotowoltaicznej o mocy 5 kWh w związku z tym co mogę państwu doradzić:
- dobrać najlepszy kierunek montażu paneli oczywiście jest to południe, w moim przypadku sprawność instalacji w skali roku wyniosła 115 % (5800 kWh),
- dobrze policzyć dotychczasowe zużycie energii, pomnożyłem u siebie razy 3 ponieważ rozbudowałem kotłownie gazową o bufor CWU 150 l z grzałką elektryczny 3 kW i wężownicą z kotła gazowego, latem używam CWU grzanej elektrycznie (oszczędzam również na zużyciu gazu),
- sprawdzić ilość instalacji w sąsiedztwie, ponieważ mogą być problemy z odbiorem energii przez sieć w czasie największej produkcji (u mnie przez dwa lata wybiło inwerter 4 razy na za każdym razem na kilkadziesiąt minut)
- zatrudnić niedużą ale sprawdzoną firmę (najlepsza to tak która montowała u znajomych czy rodziny) w firmie, która montowała u mnie jeden ,,prezes,, był na dach a drugi ,,prezes,, montował falownik + dwóch pracowników,
- odradzam tzw. ,, wielkich rynku,, znam przypadki, że dla nich montują podwykonawcy w związku z czym każdy musi zarobić i być konkurencyjny a jak to robią nie trudno się domyśleć kosztem jakości, użytych materiałów itd., w przypadku awarii czy problemu nie wiesz z kim rozmawiać bo jeden podpisywał umowę inny wykonywał a jeszcze inny serwisuje,
Na koniec mogę Państwu powiedzieć, że jest to opłacalne pod warunkiem kiedy otrzymacie zwrot z rządowego programu MÓJ PRĄD i skorzystacie z ulgi podatkowej, bez dotacji i ulgi tzw. zielona energia jest KOSMICZNIE DROGA . Przy cenach za energię elektryczną w taryfie G11 w 2020 r. gdy założyłem instalację fotowoltaiczną policzyłem zwrot jej w ciągu 7,5 lat zaś dzisiaj przy obecnych cenach jest to ok. 6 lat. Czyli się opłaca pod warunkiem dokładnego policzenia. Pozdrawiam
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Pic na wode niezalogowany
31 stycznia 2022r. o 21:01
7,5 - 6 latach zwrot kosztów? To jest śmiech na sali. Tym bardziej 5 kw. Za dwa lata wprowadzą oplate dla fotowoltaików za "magazynowanie" twojej energi która wyprodukowałeś i cie wychuśtają..
~~Płowobrązowa Fasola niezalogowany
31 stycznia 2022r. o 23:04
Opłatę za przechowanie już jest jest to 20% przechowywanej energii.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza
REKLAMA Zapraszamy