~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Ktoś napisał: ~~Trawiasty Orlik napisał(a):
Jeżeli dajesz Ukraince która przyjechała z 12 letnim synem pincet plus a liczysz na emeryturę, że zarobi na dwie osoby ,swoją matkę plus jednego Polaka
Już nie kombinuj. Jeszcze bardziej bezsensowne jest więc inwestowanie 500+ w polskie dziecko już od urodzenia.
Ja nie wnikam czy 500+ ma sens, czy go nie ma. Wykazałem tylko że patrząc z ekonomicznego punktu widzenia inwestowanie w nastoletnie dziecko, które przyjeżdża do Polski jest bardziej opłacalne.
To zjawisko poznaliśmy zresztą z drugiej strony. Wykształciliśmy miliony młodych ludzi. Zainwestowaliśmy w ich zdrowie, naukę, często studia. A ci wyjechali budować dobrobyt państw zachodnich. Tym razem to do Polski jadą osoby, które mogą budować nasz dobrobyt, bez konieczności ponoszenia kosztów już od ich urodzenia. Ekonomicznie tylko się cieszyć.
No ale są jeszcze skutki społeczne. Te już mogą nie być takie korzystne. Ale ... Pożyjemy... zobaczymy...
Pożyjecie ? , mam do tego bardzo duże wątpliwości , barany wpuściły wilki do swojej zagrody bo wilki atakowały niedźwiedzia i ten im dał po ogonach teraz barany zapomniały że wilki lubią baraninę i już ich wcześniej mordowały oraz że cały czas mają w swoim menu baraninę ,teraz barany wierzą że wilki już ich nie ruszą bo przestały nagle lubić baraninę.