~~Horus napisał(a): masz coś tutaj...
tego co teraz czytam ci nie wkleję ...:D
ale przewija się tam ponownie Kuroń i np. Zofia Romaszewska ...kojarzysz?
Ten film który wkleiłeś powinieneś polecić sobie , zrozumieć jego treść , następnie PanuM i Wesołemu Romkowi .
Nie ma w nim ani jednego wątku z którym bym się nie zgodził , masz podany na tacy " słodko gorzki smak przemian ", masz podane na tacy kto doprowadził do podziału wśród ludzi Solidarności .
Dwaj najwięksi przyjaciele Wałęsa i Mazowiecki publicznie występowali przeciwko sobie , czego efektem był powrót do
władzy postkomunistów .
Ty mi nie musisz nic polecać , ja o Kuroniu , Romaszewskich wiedziałem z tak zwanej prasy drugiego obiegu z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych , to dzięki tej wiedzy bez wahania wspierałem działania moich przywódców w tym
Jacka Kuronia .
Myślę że i ty mając taką wiedzę w tamtych czasach nie stałbyś z boku , cały czas powtarzam czego ty nie chcesz lub nie
potrafisz zrozumieć , był okres przed grubą kreską i po , są to dwa zupełnie inne tematy .
Teraz co do Kuronia , znane jest jego powiedzenie z roku 1976 - " nie palcie komitetów , organizujcie swoje " , ta odezwa była początkiem jednoczenia się społeczeństwa , dla wielu zalążkiem powstania Solidarności .
Krytycznie oceniasz Kornela Morawieckiego , zapewne nie wiesz za co otrzymał pierwszy w stanie wojennym wyrok Jacek
Kuroń , otóż w marcu 1982 będąc internowany pisał odezwy wzywające do strajku generalnego , na co zareagował
Wałęsa apelem o spokój , wiedział do czego jest zdolny Jaruzelski , wiedział że doszłoby do wojny domowej .
Jeszcze jedno w odniesieniu do obecnych czasów , Jacek Kuroń pochodzący ze Lwowa był gorącym orędownikiem
pojednania z Ukrainą , był zdecydowanym przeciwnikiem tworzenia PZPR na wzór KP ZSRR .
Solidarność Walcząca to ugrupowanie przede wszystkim intelektualistów i to ich najbardziej obawiali
się przywódcy komunistyczni , nigdy nie godzili się na dzielenie się władzą i " łupami " po 1989 roku z komunistami niestety , tak jak ty obecnie społeczeństwo wybrało drogę Wałęsy i Mazowieckiego .
Ja po słowach Michnika - " nasz premier wasz prezydent " , po powołaniu Kiszczaka w rządzie Morawieckiego na ministra
Spraw Wewnętrznych , oddaniu im wszystkich resortów siłowych ze starą SB włącznie też miałem swoją
" grubą kreskę " , odciąłem się od wielu ludzi Solidarności , zająłem się działalnością gospodarczą i rolniczą .
Twoje , Jaśka , Przemka oskarżania i wrzucanie do jednego worka wszystkich ludzi Solidarności do jednego
worka jedynie co to mnie śmieszą i bawią .
Jedno pytanie , od kiedy to stałeś się taki " łagodny " , krytykujesz radykałów , zapomniałeś o swoim słynnym - " PiS do wora , wór wiecie gdzie " co się stało z twoim poparciem dla radykalnych działań KOD , Obywateli RP , a przede wszystkim
tzw. strajku kobiet z Lempard .