ciekawe to co tu pisze...
aja się odniosę tylko do sprawy tablicy podobozu a właściwie do książki obecnie dostępnej w Biedronkach a opisującej koszmar Gross Rosen...to tylko dwie dyszki ale warto jeśli to kogoś interesuje...
zwłaszcza jak się tam czyta że Auschwitz przy Gross Rosen to ''sanatorium'' ...
polecam tą książkę ...
Dopisane 02.11.2022r. o godz. 17:42:
sorki ...zagadano mnie i coś mi się ''zgubiło''
ciekawe to co tu pisze powyżej ...
ciekawe bo dowiedziałem się o kilku ''epizodach''
~~Kanarkowy Oczar niezalogowany 2 listopada 2022r. o 18:10
Ohydna sprawa usunięcia kamienia upamiętniającego filię obozu Gross Rosen przez tak zwanego prywatnego właściciela (wszyscy wiemy kto to jest!) powinna być w zainteresowaniu IPN-u. Najwyższy czas!
kiedy się czyta wspomnianą książkę w człowieku budzi się normalna ludzka złość na władze tego grajdołka gdzie dla własnych interesów zniszczyło się kawał historii tego miasteczka i tragedii ludzkich jakie tam miały miejsce...
wczoraj kolega oddał mi książkę ''Czerwona zaraza'' i chociaż nie ma tam nic o Bolesławcu jest trochę o Legnicy i okolicach...są pobliskie wsie ...
chętnie autorowi felietonu pożyczę ...
może następny felieton poświęci na opisanie reparacji ze strony Rosji bo w książce punkt po punkcie wyszczególniono to co Polska na tym straciła...nawet niezapłacone rachunki za wykonane telefony ...
Wędrujący pomnik Schillera. Stał w krzakach po północnej stronie 94 za Prnjavorem. Dziś bezsensownie obsadzony krzewami obok muzeum. A powinien być do obejrzenia na wyciągnięcie ręki, bo wtedy można go dobrze czytać.
Pomnik kanalizacji zaś miał być pomnikiem Jahna, ale inicjatywa padła i wyszło to, co mamy.
Dokądś wywędrowały zaś popiersia dwóch gości z dzisiejszego Santandera. W holu był Hindenburg symbolizujący dawne czasy i ten typ od nowych czasów, które wymiotły stąd Niemców.
Wędrował też krzyż pod kościołem Rączki.
Z perspektywy ostatnich 40 lat rozśmiesza mnie pomnik wdzięczności, który przeszedł metamorfozę przez słup milowy do niepodleglości. I jest przykładem kamieniarskiej i montażowej niedoróbki.
Pomnik Kutuzowa został zaś tak wyremontowany, że brakuje mu już dwóch liter.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.