~~Szarozielony Tytoń napisał(a): Panie historyku, zapewne przeglądając zasoby AP, natrafił pan na nazwiska osób stojących za decyzjami administracyjnymi. Co stało na przeszkodzie, aby je przedstawić czytelnikom? Pańskie tchórzostwo, czy asekuranctwo życiowe?
~~Czerwonobrunatny Winobluszcz napisał(a): Rodzaj występujących wartościowych kamieni nagrobkowych (...): granity, sjenity, marmury, piaskowe, cementowe - (wywiezione z terenu cmentarza)
~~Czerwonobrunatny Winobluszcz napisał(a): tamta ''władza'' oczywiście ''be'' ale obecna to ''cacy''?
a jak to jest panie ''historyku'' że ktoś tu często porusza sprawę obozu a raczej podobozu przy Staroszkolnej a pan milczy ...
ja np. chciałbym poznać pańskie zdanie ,pańską opinię w tej sprawie...
a pan milczy...uparciuszek z pana czy nie bardzo wie pan co napisać by nie narazić się ''władzuni '' ;D
~~Dariusz Gołębiewski napisał(a):Ktoś napisał: ~~Czerwonobrunatny Winobluszcz napisał(a): Rodzaj występujących wartościowych kamieni nagrobkowych (...): granity, sjenity, marmury, piaskowe, cementowe - (wywiezione z terenu cmentarza)
~~Czerwonobrunatny Winobluszcz napisał(a): tamta ''władza'' oczywiście ''be'' ale obecna to ''cacy''?
a jak to jest panie ''historyku'' że ktoś tu często porusza sprawę obozu a raczej podobozu przy Staroszkolnej a pan milczy ...
ja np. chciałbym poznać pańskie zdanie ,pańską opinię w tej sprawie...
a pan milczy...uparciuszek z pana czy nie bardzo wie pan co napisać by nie narazić się ''władzuni '' ;D
dzięki za reakcję ale ja już to czytałem kiedy pojawił się ten temat...
a tak prywatnie ...nie dziwi pana to jakie są rozbieżności co do tego jak sprawę tego podobozu widział kiedyś Abramowicz jakiś historyk którego nazwiska teraz nie pamiętam?
czy jest pan w stanie tak od siebie napisać dlaczego inne miasta potrafią dbać o zachowywanie chociaż części pamięci o tamtych czasach i o takich właśnie miejscach a u nas nie ...
jest na Śląsku miejsce w jakiejś miejscowości gdzie gestapo wrzucało do szybu kopalnianego żywych ludzi...ludzi o tym pamiętają i po latach postarali się by odpowiednią tablicą upamiętnić zamordowanych tam ludzi...
dlaczego u nas nie tylko nie pamięta się o takich miejscach a wręcz się je niszczy...
nie potrafię tego zrozumieć ...tym bardziej akceptować...