Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Oxpress wydłużył Halloween!
~~Złocisty cyklamen niezalogowany
8 listopada 2023r. o 14:57
Tak dużo pustych słów bo jak widzę macie sporo do powiedzenia o tych niby traumach na widok jakiegoś zombie czy innej czarownicy. Nawet pisze ktoś że trauma z dzieciństwa może przenieść się na życie dorosłe a jakaś Ola wspomina nawet sferę seksualności .Więc Olu powiedz jak to jest z dziećmi molestowanymi lub gwałconymi przez pedofilów w sutannach? Co z ich traumą? Powiedz czy dziecko któremu dzisiaj jakiś rodzic przypina skrzydła anioła w dorosłym życiu sam sobie je przypina?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Ola niezalogowany
8 listopada 2023r. o 15:02
~~Złocisty cyklamen napisał(a): Tak dużo pustych słów bo jak widzę macie sporo do powiedzenia o tych niby traumach na widok jakiegoś zombie czy innej czarownicy. Nawet pisze ktoś że trauma z dzieciństwa może przenieść się na życie dorosłe a jakaś Ola wspomina nawet sferę seksualności .Więc Olu powiedz jak to jest z dziećmi molestowanymi lub gwałconymi przez pedofilów w sutannach? Co z ich traumą? Powiedz czy dziecko któremu dzisiaj jakiś rodzic przypina skrzydła anioła w dorosłym życiu sam sobie je przypina?

Przeczytaj dokładnie o czym pisałam. Poruszasz jakieś inne wątki w stylu "a w Nowym Jorku biją murzynów" Nie pisałam o przebirankach za czarownice itp, tylko o wiernym charakteryzowaniu dziecka za kogoś kto doznał tragicznego urazu głowy, prawdopodobnie śmiertelnego gdyby wydarzył się na prawdę. O tym pisałam.
8 listopada 2023r. o 15:39
~~Ola napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Złocisty cyklamen napisał(a): Tak dużo pustych słów bo jak widzę macie sporo do powiedzenia o tych niby traumach na widok jakiegoś zombie czy innej czarownicy. Nawet pisze ktoś że trauma z dzieciństwa może przenieść się na życie dorosłe a jakaś Ola wspomina nawet sferę seksualności .Więc Olu powiedz jak to jest z dziećmi molestowanymi lub gwałconymi przez pedofilów w sutannach? Co z ich traumą? Powiedz czy dziecko któremu dzisiaj jakiś rodzic przypina skrzydła anioła w dorosłym życiu sam sobie je przypina?

Przeczytaj dokładnie o czym pisałam. Poruszasz jakieś inne wątki w stylu "a w Nowym Jorku biją murzynów" Nie pisałam o przebirankach za czarownice itp, tylko o wiernym charakteryzowaniu dziecka za kogoś kto doznał tragicznego urazu głowy, prawdopodobnie śmiertelnego gdyby wydarzył się na prawdę. O tym pisałam.

''Krwawiąca twarz rozpłatana jakimś narzędziem, mnóstwo krwi ma szczególny wpływ na psychikę dzieci to oglądających na przyszłość, nawet jeśli teraz jest to "naturalne" i "zabawne" dla nich. Jeśli w życiu dorosłym zobaczy np. wypadek komunikacyjny z podobnym widokiem to może mieć spore problemy z poukładaniem sobie tego w głowie. Podobne zjawiska zauważa się w sferze seksualności. Jeśli dziecko jest światkiem przemocy seksualnej to z bardzo dużym prawdopodobieństwem samo będzie w dorosłym życiu szukało podobnych wrażeń. Tak czy siak to co ma na twarzy ta dziewczynka to zawoalowana przemoc i tragedia, której dzieci nie rozumieją i przyjmują jako zabawę. Od tego są dorośli żeby je przed czymś takim chronić. No ale umówmy się, to trzeba mieć trochę oleju w głowie a nie małpować bezmyślnie i bezrefleksyjnie to co widzimy w mediach i popkulturze.''

Piszesz bzdury ukierunkowane pod samą siebie. Dziecko to dziecko. Dzisiaj biega wymalowane na zombie a inny ubiera strój anioła. To nie znaczy że jeden będzie kiedyś mordercą biegającym z toporkiem a drugi ,dzisiejszy aniołek zostanie księdzem. Ilu dzieciaków kiedyś bawiło się w policjantów i złodziei a ilu z nich nimi zostało?
By pewne sprawy dziecko zrozumiało to zadanie dla rodzica. Nie nauczyciela w szkole i nie katechety w salce katechetycznej. Masz dziecko? Zabroniłaś mu oglądać Pottera ? Co z innymi bajkami gdzie roi się od złych czarownic czy złych wróżek?
Jeśli tego zabroniłaś to jesteś złą matką. Ograniczasz swoje dziecko do własnych przekonań, do poznawania świata i jego własnego spojrzenia.
Czy dzisiaj tłumaczysz dziecku jakiś wyimaginowany zombie może mu zrobić krzywdę? Czy dzisiaj tłumaczysz dziecku jaką krzywdę może mu zrobić ksiądz? Czy tłumaczysz mu czym jest ''zły dotyk''? Myślę że nie o tym ostatnim nie mówisz. Bo dla ciebie zło jest w Helloween.
Czy dzisiejsze zloty fanów Gwiezdnych wojen gdzie dorośli ludzie przebierają się za Vadera to jest normalne czy coś z nimi nie ''hallo''
~~Jasnozielony Narcyz niezalogowany
8 listopada 2023r. o 16:01
~~Brązowopłowy Cypryśnik napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Jasnozielony Narcyz napisał(a): Ta i te plujące jadem komentarze... Dajcie życ, nie podoba się nie patrzeć! Każdy robi co uważa.

Nie ma jadu. Jest spokojna ocena zjawiska, które jest głupie. Poza tym w społeczeństwie cywilizowanym nie obowiązuje zasada, że każdy robi co chce. Nawet w społeczeństwach na wczesnym etapie rozwoju i u zwierząt stadnych obowiązują pewne reguły.
Jak każdy robi co uważa, to mamy po prostu do czynienia z dzikimi ludźmi. Kultura to zespół ograniczeń nakładanych dla dobra wspólnego.

To jest subiektywna ocena, masz swoje prawo. A moja opinia jest taka, nie wchodzić z butami w czyjeś życie. Zajmij się sobą to jest zabawa bo mlodzi nająć prawo się bawić. Kim trzeba być, by czepiać się młodych ludzi. Nie krzywdzą nikogo, a to że malują twarz przeszkadza? Brak słów ludziska! Wstyd!
~~Ola niezalogowany
8 listopada 2023r. o 16:49
Do Złocisty cyklamen: Nie zamierzam jeszcze raz tłumaczyć o czym pisałam. Nie zrozumiałaś/łeś, trudno, bo poruszasz wątki o których ja nie pisalam. To właśnie dlatego że nie masz wiedzy i nie rozujieszm, uważasz, że dziecko z zakrwawioną twarzą to zabawny i wesoły widok bez konsekwencji nie tylko dla tego dziecka co inny maluchów to ogladających. Myślisz tu i teraz bez refleksji o ewentualnych konsekwencjach. Szkoda tylko dzieciaków.
~~Ciemnofioletowy Mieczyk niezalogowany
8 listopada 2023r. o 16:51
Do Mikołaja?
8 listopada 2023r. o 17:07
Poruszane wątki to tylko przykład jak można traktować poszczególne zachowania. Ty wchodzisz w jakiś skrajny układ zero-jedynkowy a tak się nie da. Wytłumaczysz swojemu Jasiowi dlaczego jego koledzy Staś i Antek idą z Małgosią poprzebierani za ''demony'' zbierać cukierki a ty swojemu Jasiowi nie pozwalasz? Wiesz co to jest percepcja zmysłowa? Ograniczając swojemu Jasiowi pewne ruchy ,pewne zachowania ograniczasz go . W pewnym sensie pozbawiasz go możliwości właśnie uwrażliwienia zmysłów. To tak jakbyś Jasiowi powiedziała że z seksem musi poczekać do nocy poślubnej bo inaczej będzie przeklęty .Bo dla ciebie a nie jego samego to że natura dała znać o sobie pobudzając chłopaka , gotując w nim testosteron , ważne jest to co ty o tym myślisz. Czy wtedy powiesz chłopakowi że demon go opętał?
~~Ola niezalogowany
8 listopada 2023r. o 17:14
Widzę że nie dociera. A gdzie ja pisałam o przebirankach za zombie czy czarownice i inne postaci z bajek. Pisałam konkretnie i imitowaniu rozpłatania niewinnej twarzy dziecka jakimś narzędziem, albo uszkodzenia wskutek wypadku. Widzę że można powtarzać w nieskończoność a Ty dalej nie na temat. To co tu się potem dziwić... Wypada współczuć. Pożegnam się już, bo widzę że gadam do ściany. Dobrego wieczoru.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.