Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wysokie ceny paliw w Bolesławcu budzą frustrację mieszkańców. UOKiK i Orlen tłumaczą: to mechanizmy rynkowe
~~Różowawy Chaber niezalogowany
5 stycznia 2025r. o 21:38
~~Kupiłem nick napisał(a): Ogólnie nie tylko w Bolesławcu a w Polsce jest drożej niż w niemieckich sklepach. W Polsce masło 150 gram 11 zł w Niemczech rama ( 70% masła ) 250 gram … 1,29 €… czekolada milka ( normalny rozmiar ) w Polsce kosztuje kolo 10 zł w Niemczech od 0,79 centów do 1.29€

W Polsce masło 200g 7-9 zł. (w promocjach po 4.9 zł). Rama to nie masło więc g... nas obchodzi niemieckia cena tego g..... Milka w normalnym rozmiarze ma porównywalną cenę. Wniosek- piszesz bzdury.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Robin Hood niezalogowany
5 stycznia 2025r. o 22:07
Założenie spółdzielni

Aby utworzyć spółdzielczą stację paliw, konieczne jest założenie spółdzielni zgodnie z Ustawą z dnia 16 września 1982 r. Prawo spółdzielcze. Kluczowe etapy to:

Zgromadzenie co najmniej 10 członków-założycieli (w przypadku osób fizycznych) lub 3 członków (w przypadku osób prawnych).

Opracowanie statutu spółdzielni, który musi określać cele działalności, zasady członkostwa, organy spółdzielni oraz sposób zarządzania.

Rejestracja w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS).

2. Pozwolenia i wymogi techniczne

Budowa i prowadzenie stacji paliw wymaga:

Pozwolenia na budowę – zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.

Spełnienia wymogów technicznych i środowiskowych określonych w przepisach (np. ustawa o ochronie środowiska, normy przeciwpożarowe).

Uzyskania zezwoleń związanych z obrotem paliwami (m.in. koncesji od Urzędu Regulacji Energetyki – URE).

3. Działalność gospodarcza

Spółdzielnia musi zarejestrować działalność gospodarczą i zgłosić odpowiedni kod PKD (np. 47.30.Z – sprzedaż detaliczna paliw do pojazdów silnikowych).

4. Model finansowania

W przypadku stacji spółdzielczej członkowie mogą zainwestować własne środki, a także skorzystać z:

Kredytów bankowych.

Funduszy unijnych (np. w ramach programów wsparcia dla lokalnych społeczności).

Partnerstw z lokalnymi przedsiębiorcami lub instytucjami.

5. Organizacja działalności

Stacja paliw może działać na zasadzie samoobsługowej lub być obsługiwana przez pracowników spółdzielni.

Zyski mogą być reinwestowane w rozwój spółdzielni lub dzielone pomiędzy członków zgodnie ze statutem.

Zalety spółdzielczej stacji paliw

Lokalny charakter działalności.

Możliwość obniżenia kosztów paliwa dzięki wspólnym zakupom.

Wsparcie lokalnej społeczności i rozwój regionu.
~~Kupiłem nick niezalogowany
przedwczoraj o 7:20
~~Różowawy Chaber napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Kupiłem nick napisał(a): Ogólnie nie tylko w Bolesławcu a w Polsce jest drożej niż w niemieckich sklepach. W Polsce masło 150 gram 11 zł w Niemczech rama ( 70% masła ) 250 gram … 1,29 €… czekolada milka ( normalny rozmiar ) w Polsce kosztuje kolo 10 zł w Niemczech od 0,79 centów do 1.29€

W Polsce masło 200g 7-9 zł. (w promocjach po 4.9 zł). Rama to nie masło więc g... nas obchodzi niemieckia cena tego g..... Milka w normalnym rozmiarze ma porównywalną cenę. Wniosek- piszesz bzdury.

Kolego piszesz ze masło w Polsce kosztuje 7lub 9 zł to po przeliczeniu kosztuje w Polsce ponad 2€ … w Niemczech także kupisz bardzo dobre masło za 2€ … ale czy czekoladę milkę kupisz za nie całe 4 zł … jeżeli tak to biorę każda ilość pokaz mi obojętnie który sklep z milka za nie całe 4 zł.
przedwczoraj o 7:27
~~Różowawy Chaber napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Kupiłem nick napisał(a): Ogólnie nie tylko w Bolesławcu a w Polsce jest drożej niż w niemieckich sklepach. W Polsce masło 150 gram 11 zł w Niemczech rama ( 70% masła ) 250 gram … 1,29 €… czekolada milka ( normalny rozmiar ) w Polsce kosztuje kolo 10 zł w Niemczech od 0,79 centów do 1.29€

Tylko Niemiec w Niemczech za 1h pracy kupi 5 opakowań masła a Polak zaledwie 2 opakowania masła. Człowieku przestań się sądzić i zacznij podróżować to zobaczysz sobie jak w Polsce jest drogo porównując do krajów zachodnich. Jedzenie dla zwierząt jest bardzo drogie np dla kotów … 4 czy 6 saszetek 80 lub 100 gram w Polsce kosztuje 15 zł w Niemczech za opakowanie 60 saszetek płace 22€
~~Różowawy Chaber niezalogowany
przedwczoraj o 7:28
~~Kupiłem nick napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Różowawy Chaber napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Kupiłem nick napisał(a): Ogólnie nie tylko w Bolesławcu a w Polsce jest drożej niż w niemieckich sklepach. W Polsce masło 150 gram 11 zł w Niemczech rama ( 70% masła ) 250 gram … 1,29 €… czekolada milka ( normalny rozmiar ) w Polsce kosztuje kolo 10 zł w Niemczech od 0,79 centów do 1.29€

Kolego piszesz ze masło w Polsce kosztuje 7lub 9 zł to po przeliczeniu kosztuje w Polsce ponad 2€ … w Niemczech także kupisz bardzo dobre masło za 2€ … ale czy czekoladę milkę kupisz za nie całe 4 zł … jeżeli tak to biorę każda ilość pokaz mi obojętnie który sklep z milka za nie całe 4 zł.

To ,, kolego '' to sobie w dupę wsadź i przestań już pie*rdil*i, jak to wspaniale za PiSu się żyło. Masło wtedy było po 10 zł a paliwo po 9. Więc idi ty na xuy.
przedwczoraj o 7:43
Ludzie coś wam jeszcze napisze! Z polski do Niemiec to już się nic nie opłaca przewozić. W Polsce tytoń… P&S kosztuje coś 55 zł … 70 gram … w Niemczech dobry tytoń kosztuje 9,98€. Cena paliw w Polsce jest prawie porównywalna do ceny paliw w Niemczech. Nawet cena konopi indyjskiej w Niemczech jest tańsza … w Polsce za 5 gram zioła jest potrzeba dać … 180 zł w Niemczech 5g kupujesz za 30€
~~Ciemnobursztynowa Mydlnica niezalogowany
przedwczoraj o 7:49
~~Różowawy Chaber napisał(a): ~~Kupiłem nick napisał(a): Ktoś napisał: ~~Różowawy Chaber napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Kupiłem nick napisał(a): Ogólnie nie tylko w Bolesławcu a w Polsce jest drożej niż w niemieckich sklepach. W Polsce masło 150 gram 11 zł w Niemczech rama ( 70% masła ) 250 gram … 1,29 €… czekolada milka ( normalny rozmiar ) w Polsce kosztuje kolo 10 zł w Niemczech od 0,79 centów do 1.29€

To ,, kolego '' to sobie w dupę wsadź i przestań już pie*rdil*i, jak to wspaniale za PiSu się żyło. Masło wtedy było po 10 zł a paliwo po 9. Więc idi ty na xuy.

Jakoś za czasów rzadu Kaczyńskiego nie widziałem masła za 10 zł a paliwa za 9 zł. Druga sprawa jak rządził wcześniej Donald chyba to był rok 2016 to z polski na zachód uciekło 2 miliony Polaków.
przedwczoraj o 8:01
Ludzie wystarczy pojechać 50 km dalej do Görlitz do sklepu Penny lub niemieckiego Lidla i już macie o wiele tańsze produkty. Oczywiście po jedną rzecz nie opłaca się jechać ale już po koszyk tak. I przy okazji zatankujecie taniej paliwo np na kerfurcie w Zgorzelcu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.