~~bb napisał(a): Pewnie redaktorze sam wiedziałeś pisząc ten artykuł że takie wywołanie do odpowiedzi kogoś kto nie ma doświadczenia skończy się fatalnie.
No ja go nie wybrałem do czytania prezentacji na sesji. Jego na radnego, co oczywiście nie ma związku z zatrudnieniem w PUP, ani jego małżonki do Rady powiatu również nie.
Dopisane 27.02.2025r. o godz. 19:58:
~~Płowobrunatny Milin napisał(a): Wiele osób bierze dotację tylko po to, żeby kupić urządzenia, wyposażenie, towar, które to po roku sprzedaje. Płaci się przez rok niski ZUS- pół roku tylko zdrowotne, pół Mały ZUS. Następnie zamyka się działalność i sprzedaje to co się kupiło za dotację. Wystarczy popatrzeć chociażby na ogłoszenia na bolesławieckich portalach.
Wystarczyłoby spojrzeć w długoterminowy monitoring skuteczności tej metody z bezrobociem. Sprawdzić, ile dotowanych firm przetrwało na przykład 5 lat na rynku. Przecież wchodzą na niego na referencyjnych warunkach, robiąc nierówną konkurencję istniejącym, prawda?
A, sorki, PUP nie ma takiego monitoringu w obowiązkach, to tego nie robi. Oni tylko kasę rozdają : )
Dopisane 27.02.2025r. o godz. 19:59:
~~Adam napisał(a): Jak zastępca nie wie, to teraz należy podpytać dyrektora. W końcu rozdysponowują publiczne pieniądze, wypada być coś niecoś zorientowanym i chociaż średnio przygotowanym, kiedy wywołują do tablicy, co nie?
Po co? Radni klepnęli sprawozdania, następne za rok, luzik : )
Dopisane 27.02.2025r. o godz. 20:01:
~~Ciemnobursztynowa Szałwia napisał(a): Ktoś napisał: ~~Burobrązowa Facelia napisał(a): Jaki urząd taki z-ca dyrektora. Jeszcze nie słyszałem żeby PUP sam znalazł dla kogoś pracę. Marnowanie naszych pieniędzy, to im się udaje najlepiej. Odpowiedzialność=0
Jeszcze chwile temu byłam jedną z ponad 100 osób z wyższym wykształceniem:) nie zadzwoniono do mnie z żadną ofertą, a jak mi spotkanie w urzędzie kolidowało z rozmową o pracę, to grubo sie musialam tlumaczyc, ze mam rozmowe poza boleslawcem, dlatego przyszlam dzien przed terminem. To miejsce to żenująca komedia, jakis taki wega boleslawiecki... A sarbak poziom mułu i wodorostów dzielnie trzyma
Nie lepiej było się zapisać do PiS albo Impulsu???
Dopisane 27.02.2025r. o godz. 20:08:
~~Czarniawy Fasolnik napisał(a): Ciekawe że artykuł ukazał się zaraz po wystąpieniu Sarbaka. Gotowiec i góry założona teza? Czy ktoś przekazał redakcji jakie będą pytania do dyrektora? A zawsze można pytać o dane których się nie ma przy sobie i zrobić z kogoś niekompetentnego. Ustawka jak dla mnie.
Całą noc patrzyliśmy na szkło z panem Palczewskim i panem Rudykiem, jeszcze Kasprzyk przylazł pomóc nam pytania układać i knuć z nami, choć nikt go nie zapraszał!
Nie przyszło Ci do głowy, że po prostu słuchałem w pracy sesji, zresztą służbowo, i kapcie mi spadły jak słuchałem opowiadania prezentacji przez pana wicedyrektora. Nawet jeśli sam ją tworzył, to chyba nie przećwiczył wystąpienia i wyszło to po prostu fatalnie.
Temat dotacji dla firm bezrobotnych interesuje mnie od lat, więc mnie zaciekawił. Uważam że to potworne marnowanie pieniędzy i psucie rynku. Wystarczyłoby monitorować skutki, aby to udowodnić, ale łatwiej rozdawać kasę.