sentinel napisał(a): Dzięki uprzejmości WujkaDobrrejRady miałem okazję przetestować dekoder Ferguson Ariva. Odbiór rewelacyjny mimo podłączenia do leciwej już anteny szerokopasmowej. Odbierał mi nawet przed obróceniem anteny z kierunku południowego na północny. :)
Antena szerokopasmowa nie jest anteną kierunkową.
W związku z tym jeżeli ustawisz ją w kierunku północnym, to odbiera też z południowego i odwrotnie. To samo tyczy się pozostałych stron świata.
Dlaczego? Antena szerokopasmowa nie jest anteną kierunkową.
Dopisane 12.02.2012r. o godz. 21:46:
~mieszkaniec napisał(a): a czy ktoś z was ma jakąś taką małą antenkę do odbierania w Bolcu. Ja niestety mieszkam w bloku i nie mam możliwości wyciągnięcia za okno klasycznej szerokopasmówki. Chciałbym coś takiego ale nie wiem czy to wystarczy.
http://allegro.pl/najlepsza-antena-dvb-t-pokojowa-i-zewnetrzna-wyprz-i2092361497.html
Wszystko zależy od tego w jakim miejscu Bolesławca mieszkasz.
Ogłoszenie do którego link podałeś to jakieś badziewie.
Najważniejszym parametrem anteny jest wzmocnienie (podawane w decybelach).
Co więcej wzmocnienie to jest nieliniowe i różni się w zależności od częstotliwości sygnału.
Im gorsze (niekorzystne) jest Twoje położenie, tym większe wzmocnienie musi mieć antena.
Wiedz, jednakże, że za duże wzmocnienie może powodować zakłócenia.
Jeśli chcemy odbierać sygnał z Wichowa, który jest nadawany na częstotliwości 666 MHz (kanał 45, czyli musisz zwrócić uwagę na anteny UHF, pracujących na kanale 21-69) to najlepiej jest znaleźć antenę, która ma największe wzmocnienie na danym paśmie (pod warunkiem, że potrzebujemy dużego wzmocnienia).
Pamiętaj, że antena szerokopasmowa "zbiera" wszystko co dobiera i wzmacnia zarówno sygnał jak i zakłócenia.
Jaka antena do DVB-T?
http://www.facebook.com/notes/dvbt/jaka-antena-do-dvb-t/183462818378354
Dopisane 12.02.2012r. o godz. 22:23:
@~mieszkaniec
Teoretycznie możliwe jest, że z kierunku Wichów nie odbierzesz sygnału.
Jeżeli twoja lokalizacja jest w dołku lub na kierunku jest blisko wysoki blok, to będziesz musiał czekać na sygnał ze Śnieżnych Kotłów, które są położone wyżej niż Bolesławiec.
Spójrz na profil terenu na kierunku Wichów (z lewej strony rys.) - Bolesławiec (z prawej str. rys.), wygenerowanego prze program Google Earth.
[img=1329081776_j12v56t.jpg]