Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

7352
#MiM nieaktywny
3 czerwca 2012r. o 14:32
Zanim rozgościli się tam fotograficy, można tam było kupić całkiem smaczny chleb. To było chyba pod koniec lat 70-tych. Wcześniej był tam remont kapitalny. Może właśnie podczas niego wybito otwory? Wcześniej jakoś nie kojarzę tego budynku. Może właśnie dlatego nie był interesujący bo nie miał drzwi i okien.

zapraszam na bunzlau.pl
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2884
ela
3 czerwca 2012r. o 14:56
Wcześniej sprzedawali tam oranżadę i piwo.
~ niezalogowany
3 czerwca 2012r. o 16:52
MiM napisał(a): W życiu tam żadnego barometru nie widziałem. A buszowałem po tym "czymś" od najmłodszych lat. Może czas by przywrócić jej pierwotną funkcję? Zakup termometru, higrometru i jakiegoś termometru jest chyba niewielki, w stosunku do poniesionych kosztów na renowację pogodynki.

Nie pamiętam, czy barometr, ale na pewno był termometr wykreślający temperaturę na obracającym się wałku.
Ktoś musiał o to dbać, bo papier był zmieniany.
7352
#MiM nieaktywny
3 czerwca 2012r. o 17:24
A kiedy? Bo ja od kiedy pamiętam to toto było w środku puste.

zapraszam na bunzlau.pl
~ela niezalogowany
3 czerwca 2012r. o 18:02
Tego co było w środku, nie ma już dobre 50 lat. Tam były ciemne pręty ze strzałkami. Jako małe dziecko zastanawiałam się jak "patyki" mogą pokazywać pogodę.
~joko niezalogowany
3 czerwca 2012r. o 19:01
"Pogodynka", z fotografii nie istnieje. To co stoi obecnie to rekonstrukcja wykonana 2 lub 3 lata temu.
7352
#MiM nieaktywny
3 czerwca 2012r. o 19:17
Czyżby ktoś "zajumał" oryginał i postawił kopię? :> Obstawiam raczej że piaskowanie dobrze spełniło swoją rolę.

zapraszam na bunzlau.pl
~__Bolesławianin...__ niezalogowany
3 czerwca 2012r. o 19:49
~joko napisał(a): "Pogodynka", z fotografii nie istnieje. To co stoi obecnie to rekonstrukcja wykonana 2 lub 3 lata temu.

Ona stoi trochę dłużej niż 2 czy 3 lata...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza